0.00 
0
Panoramik Röntgen Cihazı: X-RAY

Panoramik röntgen veya panoramik radyografi dişler, çeneler, burun bölgesi ve çevresindeki dokular ve yapılar dahil olmak üzere, ağzın geniş bir görünümünü gösteren bir diş röntgeni türüdür. Bitewing röntgeni (esas olarak boşlukları tespit etmek için kullanılır) ve  (kökler ve çevresindeki kemikler dahil tüm dişi gösterir) ile birlikte en sık kullanılan diş röntgenlerinden biridir. Panoramik röntgen, çene gibi kıvrımlı yapıya rağmen düz bir görüntü sağlar. İnvaziv değildir ve diğer röntgenlere göre uygulaması daha kolaydır.

  • Ne Zaman Ve Neden Alıyoruz?

Panoramik röntgen, modern diş hekimliğinde önemli bir teşhis aracıdır. İmplant, diş teli veya protez takma gibi yaygın prosedürlerden ağız kistleri, tümörler ve kanser gibi daha ciddi durumlara kadar çoğu diş hekimi ve ağız cerrahı, bir tedavi planı hazırlamadan önce panoramik röntgen çekilmesini önerir. Gömülü dişleri, özellikle de yirmi yaş dişleri olan hastalardan, etkilenen dişlerin değerlendirilmesi için genellikle panoramik röntgen çekmeleri istenir. Diş eti hastalıkları, derin çürükler, TME sorunları, yüz veya diş travması olanlar da Panoramik röntgen çektirmeye teşvik edilir.

Bir örnek verecek olursak “Smiles For Kids” isimli pedodonti kliniğinde panoramik röntgenler, hastaların daha sık radyografik muayene gerektiren başka rahatsızlıkları ve endişeleri olmadıkça, AAPD'nin (Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Akademisi) büyüme ve gelişme tavsiyelerine uygun olarak çekilir. Bu röntgeni ilk kez çekmek için rutin zamanlar, kalıcı dişler çıkmaya başladığından dolayı, yedi veya sekiz yaş civarındadır. O zaman tüm daimi dişlerin, eksik veya ek dişlerin doğru gelişimi, herhangi bir kist, büyüme ve diğer kemik sorunları olup olmadığı kontrol edilir. Bu röntgen bir kez daha çekilme zamanı, süt dişlerinin yerini kalıcı dişlerin almasından sonraki on iki yaş civarındadır. Bu yaşta, yukarıdaki tüm koşulları ve ortodontik tedaviye hazır olup olmadığı, ayrıca çene, diş ve tüm ağız yapılarının sağlığı bu tür bir tedaviye başlamadan önce kontrol edilir. Bir pediatrik diş hekiminin bu röntgeni en son çektiği tarih, yirmi yaş dişlerinin durumunu ve önceki tüm nedenlere ek olarak çekime olan ihtiyacı veya hazır olma durumunu değerlendirmek için on yedi yaş civarındadır.

  • Prosedür

Panoramik röntgen çekilmesi için özel bir hazırlık gerekli değildir. İşlem hızlı ve ağrısızdır ve sonuç anında alınır. Kadınlar her zaman önce hamile olup olmadıklarını kontrol etmeli ve işlemden önce diş hekimlerini veya ağız cerrahlarını bilgilendirmelidir. Görüntüleri etkileyebileceğinden metaller ve takılar çıkarılmalıdır. Diş hekimi, güvenlik önlemi olarak kurşun önlüğü ve tiroid koruyucu taktırır. Bunlar hastanın vücudunun geri kalanını gereksiz radyasyondan korumaya yardımcı olur.

  • Avantajlar ve Sınırlamalar

Panoramik röntgenlerin birçok avantajı vardır. Film makinenin içinde olduğundan (hastanın kafasının etrafında hareket eder), küçük çocuklar ve filmi ağzına yerleştirme konusunda rahat olmayan hastalar veya şiddetli tıkaçları olanlar için daha kolay ve kullanışlıdır.

Panoramik röntgen çok kullanışlı olmasına rağmen, taranan her doku veya kas için ayrıntılı bilgi sağlayamayabilir veya bazen kapsamlı bir resim sonucu sunmayabilir. Örneğin, kemik kalınlığı veya derinliğini tespit etmek için kullanılamaz (bunun için üç boyutlu dental tomografi kullanılması önerilir) Öncelikle dişlerin, kemiklerin ve yan yapıların ilk değerlendirmesi için kullanılır. Ayrıca panoramik bir röntgende, kritik bir diş durumunda çok önemli olabilecek, kavisli bir çenenin düz bir resmini çektiği için bir dereceye kadar bozulma olabilir. Diş hekimleri ve ağız cerrahları daha kesin ve ayrıntılı sonuçlara ihtiyaç duyduğunda, panoramik bir röntgen ile birlikte başka bir tür diş röntgeni veya konik ışınlı dental tomografi isteyebilirler.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X