Yaşlılar İçin Diş Bakımı | Metco Dental Blog
0
0.00 
0
Yaşlılar İçin Diş Bakımı

İnsanlar günden güne gençleşmemekte fakat tıbbi ve teknolojik gelişmeler sayesinde her zamankinden daha uzun yaşayabilmektedir. Bu da ağız sağlığınız da dahil olmak üzere genel sağlığınıza daha iyi bakabileceğiniz anlamına gelir.

Yaşı ilerlemiş olan kişilerin ağız sağlığına biraz farklı bir şekilde yaklaşması gerekir. Bu, düzenli ağız bakımı rutinine bazı yeni adımlar veya ürünler içerecek şekilde değiştirmek anlamına gelebilir veya çok uzun süre ertelenen bazı diş sorunlarını çözmek anlamına da gelebilir.

Yaşlılar için diş bakımının neden bu kadar önemli olduğundan, nelere dikkat edilmesi gerektiğinden ve her yaşta nasıl mutlu, sağlıklı bir gülümsemeye sahip olunabileceğinden bahsedelim.

Yaşlandıkça Dişlerinize Nasıl Bakmanız Gereklidir?

Dişlerimiz yaşlandıkça değişir. Önce 60, 70 veya 80 yıllık aşınma ve yıpranmanın vücudun geri kalanına neler yaptığını düşünün, sonra bunun aynısını dişler için düşünün. Günde üç öğün yemek (artı atıştırmalıklar) dişlere ister istemez zarar verebilir.

Genel aşınma ve yıpranmanın ötesinde, yaşla birlikte mine ve dentini zayıflatan bir dizi koşul gelişir. Ömür boyu yaşanan stres, kullanılan ilaçlar vb. durumlar çok fazla diş gıcırdatmasına veya dişlerin sıkılması neden olabilir. Diş etlerinizi, dişlerinizi ve çenenizi içeren dokular ve diş etleri yaşla birlikte zayıflar. Diş etlerimiz geri çekilir ve kemik yoğunluğumuzu zamanla kaybederiz.

Bu sebeple sağlam bir ağız bakımı rutini her zamankinden daha önemlidir.

  • Günde en az iki kez dişlerinizi fırçalayın.
  • Florür içeren bir diş macunu kullanın.
  • Her gün en az bir kez diş ipi kullanın.
  • Günde en az bir kez antiseptik bir gargara kullanın.
  • Ağız muayenesi ve profesyonel temizlik için altı ayda bir diş hekiminize görünün.

Yaşlı Yetişkinlerde Yaygın Ağız Sağlığı Sorunları

Yaşlanma, bazı yaygın ağız sorunları da dâhil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirir.

  • Dişeti Sorunları

Diş eti hastalığı yetişkinlerde, özellikle yaşlılarda son derece yaygındır. Kötü oturan takma dişler, beslenme sorunları ve yıllarca tütün kullanımı, kanser ve diyabet gibi bazı uzun süreli ve kronik hastalıklar kadar zararlı olabilir.

  • Boşluklar

Mine ve dentin zayıfladıkça çürükler daha yaygın hale gelir. Kontrolsüz çürükler dişin çekilmesini gerektirecek kadar hasara neden olabilir.

  • Ağız kanseri

Ağız kanserleri, akciğer ve kolon gibi diğer türler kadar yaygın değildir, ancak yaşlı erişkinlerde, özellikle erkeklerde görülebilir. Ağız kanseri riski, özellikle kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik sağlık sorunları olan kişilerde yaşla birlikte artar. Tüm yaşlı yetişkinler için tercihen diş hekimleri tarafından ağız kanseri taramaları önerilir.

  • Diş Kaybı

Yaşlılarda diş kaybı genellikle diş eti hastalığına bağlı olarak ortaya çıkar. Yukarıdaki faktörlerin tümü, uzun süreli sigara kullanımı ve kötü beslenme, durumu daha da kötüleştirebilir.

Yaşlıların olası sorunlu diş problemlerinden haberdar olmalarını sağlamak için diş hekimliği ekibiyle düzenli randevular almaları çok önemlidir. Diş ekibi diş eti çizgilerini temizleyebilir, ağız kanseri taraması yapabilir ve ağız kuruluğu ve çürükler gibi endişeleri giderebilir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp