Diş röntgenleri genel diş hekimliğinde önemli bir rol oynamakta ve diş hekimlerinin hastalıkları tanımlamasını ve tedavi etmesini kolaylaştırmaktadır. Günümüzde diş muayeneleri sırasında röntgen veya radyografi çektirmek olağan bir durum haline gelmiştir.
Bununla birlikte, bazı insanlar röntgen ışınlarından gelen radyasyonun sağlıklarına zararlı olduğunu düşünür. Bu yazımızda, bilinçli bir karar vermenize yardımcı olmak için diş röntgenlerini ele alacağız.
Röntgen Filmlerinin Amacı Nedir?
Diş röntgenlerinin temel amacı, diş enfeksiyonlarını teşhis etmektir. Diş hekimi, enfeksiyon belirtilerini daha belirgin hale gelmeden önce tanımlamak için röntgene ihtiyaç duyar. Bu da koşulların kötüleşmeden ve ileri tedavi gerektirmeden mümkün olduğunca erken tedavi edilmesine yardımcı olur.
Röntgenler, ağzınızın diş hekiminin göremediği kısımlarından görüntüler sağlayarak yumuşak dokularınızın farklılıklarını gösteren canlı bir resim oluşturur. Diş hekimi, diş eti hastalığını, diş çürümesini ve diğer diş sorunlarını bu görüntülerle erken teşhis edebilir ve bu da erken müdahalenin önünü açabilir.
Diş hekimi muayeneyi çıplak gözle yaparsa, olası diş çürüğü sorunlarını gözden kaçırma olasılığı oldukça yüksektir. Diş Röntgenleri ayrıca ağızdaki kökleri, çeneyi ve diğer yapıları da inceler.
Kimler Radyografi Yaptırabilir?
Diş hekimine ilk kez gidiyorsanız, doktorunuz diş sağlığınızın net bir resmini elde etmek için bir röntgen filmine ihtiyaç duyabilir. Karşılaştırma için, varsa, önceki röntgen setinizi isteyebilir. Bu, özellikle çürüklere veya diş eti hastalığına yatkınsanız önemlidir.
Bununla birlikte, röntgen kontrollerini ne sıklıkla yaptırmanız gerektiğini etkileyebilecek birkaç faktör olduğunu belirtmekte fayda var. Bu faktörler şunları içerir:
- Genel ve ağız sağlığınız
- Yaş
- Ağız hastalığı belirtileri
- Boşluklar ve diş eti hastalığı öyküsü
Çocuklar çürüklere yetişkinlerden daha yatkındır. Bu nedenle, çürük geliştirme riskini azaltmak için daha fazla kontrolden geçebilirler.
Röntgenler, örneğin süt dişlerinin arkasında büyüyen kalıcı dişler gibi komplikasyonları önlemek için bazı süt dişlerinin ne zaman çekilmesi gerektiğini diş hekimine bildirir.
Diş Röntgeni Herhangi Bir Risk Oluşturur mu?
Bir miktar radyasyon olsa da, maruz kalma düzeyi hem yetişkinler hem de çocuklar için güvenli kabul edilir. Araştırmalar, diş hekimliğinde kullanılan radyografilerin diğer tıbbi alanlardaki radyografilerin yalnızca yüzde 2,5'ini temsil ettiğini gösteriyor. Ayrıca, diş hekimi sizin üzerinizde bir röntgen kullandığında, onu film üzerinde bir görüntü geliştirmek için kullandığı zamana göre maruziyetiniz daha düşüktür.
Ayrıca diş hekimlerinin röntgeni nasıl kullanacakları konusunda eğitim aldıklarını ve hayati organlarınızın her zaman gereksiz maruziyetten korunduğunu belirtmekte de fayda var.
Bununla birlikte, hamileyseniz diş röntgenini erteleyebilirsiniz. Radyasyon gelişmekte olan bir fetüs için güvenli değildir. Muayene sırasında diş hekiminize hamile olduğunuzu bildirmeniz, doktorunuzun röntgen çektirmemesi için önemlidir.
Radyografi Hazırlama
Diş röntgeni çektirmek için özel bir hazırlığa ihtiyacınız olmayacak. Kliniğe gitmeden önce yapmanız gereken tek şey dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi ile dişlerinizi temizlemektir. Bu sayede genellikle profesyonel temizlik öncesi röntgen çekildiği için diş hekimi için hijyenik bir ortam sağlamış olursunuz.
Diş Röntgeni Ne Sıklıkla Yaptırılmalıdır?
Diş hekiminiz ağız sağlığınıza bağlı olarak ne sıklıkla röntgen kontrolü yaptırmanız gerektiği konusunda size tavsiyede bulunacaktır. Diş doktorunuzu dinlemeniz ve röntgen kontrolü, olası ciddi diş rahatsızlıklarını önleyebilir.
Diş Röntgeni Sonrası
Röntgen sırasında diş hekimi her adımda size rehberlik edecektir. Panoramik röntgen çekerken hareketsiz durmanızı isteyecektir. Görüntüler hazır olduktan sonra diş hekimi bunları gözden geçirerek herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol eder. Muhtemelen önce diş temizliğini yaptıracak, ardından röntgen sonuçlarını daha sonra aktaracaktır.
Görüntüler çürük gibi herhangi bir sorun gösteriyorsa, diş hekimi tedavi seçeneklerini sizinle paylaşır. Herhangi bir sorun bulunmazsa, diş hekimi durumu bu şekilde tutmanıza yardımcı olacak bazı ağız sağlığı ipuçları önerebilir.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.