0.00 
0
Oral Piercingler Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler?

Oral piercingler, vücut modifikasyonu ve kendini ifade etme türü olarak eski bir tarihe sahiptir. Dil piercingi en yaygın oral piercing türü olarak kabul edilir. Bu tür piercing, takıların her iki ucunun da ağızda olduğu anlamına gelen "intraoral" olarak sınıflandırılır ("perioral", bir ucu ağızda ve bir ucu cilt yüzeyine nüfuz eden oral piercing anlamına gelir).

Kırılma, Dökülme ve Diş Çürümesi

Dilinizi ilk deldirdiğinizde; konuşurken, yemek yerken ve hatta ısırırken piercinginiz dişlerinize çarpmaya başlayabilir. Bu yaygın alışkanlık diş etlerinize zarar verebilir ve çatlak, çizik veya hassas dişlere yol açabilir. Dolgulara karşı da oldukça zararlıdır. Tüm dil piercingleri ağzınızı riske atar. Dil piercingi ile diş hasarını önlemek istiyorsanız, diş hekiminizle bu alışkanlığı azaltmanın yolları ve piercing için olası kaplamalar hakkında danışabilirsiniz. Piercing, çatlama ve ufalanma olasılığının ötesinde, yiyecek ve artıkları hapsederek diş çürümesine ve oyuklara yol açabilecek plak biriktirebilir.

Bakteriyel enfeksiyonlar

Nemli yapısı nedeniyle ağzınız bakterilerin büyümesi ve yaşaması için ideal bir yerdir. Bu, özellikle piercing taktığınızda ağzınızı enfeksiyon riskine sokar. Enfekte bir piercingten, diliniz şişip hava yolunuzu tıkayabileceğinden potansiyel olarak hayati tehlike oluşturabilir.

Sinir hasarı

Bazen, geçici sinir hasarının neden olabileceği piercing delinmesinden sonra dilinizde uyuşukluk hissedebilirsiniz. Bununla birlikte, bazı durumlarda hasar kalıcıdır ve bu da tat alma duyunuzu ve ağız hareketinizi etkileyebilir.

Sorunları Nasıl Önleyebilirsiniz ve Piercinginize Nasıl Bakabilirsiniz?

Dil piercingi dişlerinizi her zaman riske atsa da ağız sağlığı sorunlarından kaçınmak için bazı sağlıklı alışkanlıklar edinebilirsiniz. Piercinginizin bakımıyla ilgili birkaç tavsiyeye göz atın:

Florürlü diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile günde iki kez fırçalayın.
Her gün diş ipi kullanın veya interdental temizleme cihazı kullanın.
İyileşme döneminde ve sonrasında alkolsüz ağız gargarası kullanın.
Piercing yerinizi temiz tutun, oynamaktan kaçının ve şişlik, ağrı, hassasiyet veya akıntı şeklinde kendini gösterebilecek enfeksiyon belirtileri varsa hemen diş hekiminize başvurun.
Herhangi bir spor etkinliğine katılırsanız piercingi çıkarın ve ağız koruyucusu takın.
Temiz ellerle, gevşek veya yerinden çıkmış piercingleri yutabileceğinizden onların sıkılığını kontrol edin.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

 

X