Takma dişler, diğer adıyla protezler eksik olan dişlerin görevlerini yerine getirirler. Bazı diş protezleri hareketli bazıları ise sabit bir şekilde ağız içerisine yerleştirilir. Tüm dişlerin kaybedilmesi halinde ise damaklı protezler kullanılır. Takma dişlerin uzun süre ve sağlıklı bir şekilde kullanılması için bakımına özen göstermek gerekir.
Kullanılan protezlerin temizliği en az kendi dişlerimiz kadar önemlidir. Protez diş temizliğine dikkat edilmediği takdirde ağız içi enfeksiyonları, diş eti çürümeleri ve ağız kokusu yaşanabilir.
Sağlıklı bir hayatın ön koşulu olan ağız ve diş sağlığı insan hayatında önemli bir role sahiptir. Bu nedenle takma diş temizliği sırasında bazı hususlara dikkat etmek gerekir.
Ayrıca belirtmek isteriz ki protez kullanan hastaların yılda en az bir kere diş hekimine kontrol amaçlı gitmeleri gerekmektedir. Zaman içerisinde dokular değişir, uyum azalır. Bu durumda ağız içerisinde yeni vuruklar oluşabilir.Bu yüzden düzenli diş hekimi kontrolleri önemlidir.
Protez bakımı nasıl yapılmalıdır?
- Yemeklerden sonra protezler çıkarılıp su ile temizlenmelidir.
- Öğün aralarında ve yatmadan önce mutlaka protezler fırçalanmalıdır.
- Fırçalama işleminde bütün protez yüzeyinin tam olarak temizlenmesi sağlanmalıdır.
- Protez temizleme işlemini yaparken yumuşak bir fırça kullanılmalıdır. Fırçaya çok fazla bastırılmadan her bölgenin temizliği yapılmalıdır.
- Protezlerin düşürülmemesi için dikkat edilmelidir. Temizleme işlemi sırasında, düşme ihtimaline karşı, lavaboya bir havlu peçete ya da bez serilebilir. Yada protezlerinizi hassas olduğu için bir kap içerisinde temizlemeyi de tercih edebilirsiniz.
- Sabit protezlerin temizliğinde eczanelerde satılan özel diş ipleri kullanılabilir.
- Hareketli protezlerin temizliğinin en etkili yolu kimyasal sıvılarda bekletmektir. Eğer doğru şekilde her gün protezinize fırçalama işlemi yapıyorsanız haftada bir defa bu işlemi yapmanız yeterli olacaktır. İşlemden sonra kimyasal maddeye maruz kalan protezinizi su ile yıkadıktan sonra kullanmanızı hatırlatmak isteriz.
- Protez temizliğinde aşındırıcı tozlar kullanılmamalıdır. Çünkü diş yüzeyinde çizilmeler olur ve zamanla lekeler oluşabilir.
- Protez üzerinde oluşan tartar ve protez içindeki kalıcı lekeler sadece diş hekimi tarafından temizlenmelidir.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.
"Süt dişi" başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.