Süt Dişi - Metco Dental Blog
0
0.00 
0
Süt Dişi

Çocuk doğduktan sonra 6. aydan itibaren çıkmaya başlayıp 30-36. aylarda çıkması tamamlanan dişlere süt dişi veya bebeklik dişleri denir.

Süt dişleri kaç tanedir?

Süt dişlerinin çıkması tamamlanmış bir çocukta alt çenede 10, üst çenede 10 olmak üzere toplam 20 tane diş bulunur.

İlk süt dişi ne zaman çıkar?

Çocuk doğduktan sonra 6. ayda alt çenede iki ön keser diş çıkar. Bu dişlerin çıkma süresinin 9. aya kadar uzaması da normaldir.

Diğer süt dişlerinin çıkma zamanı nedir?

6. ay ile 15. aylar arası alt ve üst çenedeki diğer süt ön dişler çıkmasını tamamlar ve böylece çocukta 15. ayda ağızda 8 tane süt dişi bulunur. 15 ile 24 aylar arası yan dişler (azılar) çıkmaya başlar. 30. ay sonunda tüm süt dişlerin çıkması tamamlanmış olur.

Süt dişleri ne zaman değişir?

7 yaşında alt çenede bulunan ön dişlerden başlayarak 8 yaşın sonuna kadar, 9 yaşından başlayarak 12 yaşına kadar da diğer süt dişleri değişerek yerlerini daimi dişlere yani kalıcı dişlere bırakırlar.

Süt dişlerinin çıkarken bebeklerin yaşadıkları sorunlar nelerdir?

Dişlerin diş etlerini yararak çıkması bebekten bebeğe değişiklik gösterebilmektedir. Başlıca semptomlar tükürük salgısının artması ve yiyecekleri çiğneyebilme isteğidir. Bazı bebekler bu dönemde huzursuzluk çekebilirler. İştah kaybı olabilir. Diş etlerini kaşıma isteği görülebilir. Eğer bebeğiniz izin verirse diş etlerine bir parça buz ile masaj yapabilirsiniz. Ya da soğuk diş çıkarma halkası bu konuda size yardımcı olabilir.

Süt dişlerinde çürükler tedavi edilmeli midir?

Kesinlikle tedavi edilmelidir. Süt dişleri ilerde yerini bırakacakları kalıcı yani daimi dişlere rehberlik ederler. Değişme yaşı gelmiş olan dişler ile tedavi edilemeyecek kadar çürük ve iltihaplı dişler çekilebilir. Ancak yeni gelecek kalıcı dişin çıkmasına daha zaman var ise çekilen dişin boşluğunun kapanmaması için mutlaka yer tutucu yapılmalıdır. Süt dişleri alttan gelen daimi dişlerin dental arktaki yerlerini korurlar. Diğer bir deyişle doğal yer tutucu görevleri vardır. Yani süt dişleri düşünce yerine çıkacak olan yetişkin dişleri için yer tutarlar. Çenenin gelişimini etkilerler. Çürük bir süt dişi enfeksiyon kaynağıdır. Öte yandan diğer dişlerin de çürümesine yol açabilirler.

Toplumda bazen süt dişleri gereksizmiş gibi yanlış bir kanı oluşmaktadır. Bu yanlış inanışın oluşmasındaki temel neden süt dişlerinin düşüp yerine daimi dişlerin gelecek oluşudur. Oysaki süt dişleri ağızda bulunduğu sürede pek çok görevi de üstlenmektedir. Süt dişlerinin ağızda bulunduğu dönem çocuklukta büyüme ve gelişmenin en aktif olduğu döneme denk gelir. Kesme ve öğütme fonksiyonları ile sindirim sisteminin ilk basamağını oluşturan süt dişleri beslenmeyi ve buna bağlı olarak da büyüme ve gelişmeyi etkilerler.

Bu dişler eninde sonunda düşeceği için, yetişkin dişlerinden daha az bakım gerektirdiğini düşünmemelisiniz. Çocuğunuzun dişleri çıkmaya başladıktan hemen sonra sağlıklı yeme ve diş fırçalama alışkanlıkları geliştirilmelidir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

"Sallanan dişler ne tür problemler yaratabilir? Tedavisi nedir?" başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

X
× WhatsApp