Ortodonti Nedir? - Metco Dental Blog
0
0.00 
0
Ortodonti Nedir?

Ortodonti, diş hekimliğinin diş düzensizlikleri ile ilgilenen dalıdır, ortodontist ise bu alanda uzmanlaşmış diş hekimlerine verilen isimdir.

Ortodonti normal diş yapısının olması gerektiğinden farklı ve çarpık olan diş yapılarının bozukluğunu düzeltmeye yönelik eğitim almış diş hekimlerinin uzmanlık alanıdır. Ortodonti normal diş yapısının olması gerektiğinden farklı ve çarpık olması durumunda bu sorunun düzeltilmesi için ağız, diş ve kafa yapısını inceleyerek dişlerdeki çarpık diş problemlerini düzeltip, kişinin istediği dişlere kavuşmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.

Ortodonti bozuklukları çok farklı nedenlere dayanarak ortaya çıkabilir. Hastanın alt çenesinin ileride veya geride olması, iskeletsel bozukluklarının mevcut olması veya kişinin çene yapısının uyumsuzluk göstermesi ortodontik problemlerin oluşma sebeplerinden birkaçıdır. Çocukluk çağında süt dişlerinin değişmesi sırasında gerekli bakımların yapılmaması, süt dişlerinin erken veya geç kayıpları bunlar arasında ilk sıralarda gelir. Diş dizilimi ile ilgili genetik faktörler ise bir başka nedendir. Çarpık diş yapısı kalıtımsal olarak aileden de geçebilir. Kulak, burun ve boğaz bölgesinde yaşanan problemler de dişlerin yapısının bozulmasına, çene kemiklerinin istenmeyen formlara girmesine neden olabilir. Parmak emme, uzun süre yalancı emzik kullanma, dil emme, kalem ısırma gibi sorunlar da dişlerin yapısını bozabilecek nedenler arasındadır.

Ortodontik sorunları düzeltmek sadece fiziksel görünüş veya kendine güveni artırmak için değildir; bunun çok önemli diş sağlığı nedenleri de vardır. Maloklüzyonlar (diş kapanış bozuklukları), sağlıklı dişler üzerindeki emayeyi yıpratırken ve diş eti dokunuza ve çevresindeki kemiğe aşırı baskı uygularken çiğneme ve konuşmada zorluklara neden olabilir. Ek olarak, çarpık veya üst üste binen dişlerin temizlenmesi zordur, bu da sizi diş çürüğü ve diş eti hastalığı riskiyle karşı karşıya bırakabilir.

Ortodonti Tedavisi Neden Yapılır?

Diş yapısının bozuk olması hem estetik hem de sağlık açısından sorunları da beraberinde getirir. Bozuk dişler kişinin konuşmasından gülmesine kadar birçok sosyal davranışı doğrudan olumsuz etkiler. Bunun daha da ötesinde dişlerin düzgün temizlenememesi, çiğneme fonksiyonunun tam olarak yerine getirilmemesi, diş etine ve çene kemiğine yapılan aşırı baskı zaman içerisinde daha ileri seviyede ağız sorunları oluşturabilir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

"Kalıcı diş nedir?"  başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

X
× WhatsApp