Kalıcı Diş Nedir? - Metco Dental Blog
0
0.00 
0
Kalıcı Diş Nedir?

5-6 yaşından itibaren 1. büyük azı dişi ile başlayıp 20 yaşına kadar çıkan ve ömür boyu ağızda kalacak dişlere kalıcı diş denmektedir.

İlk kalıcı diş ne zaman çıkar?

5-6 yaşında süt dişlerinin en gerisinden çıkan 1. büyük azı dişidir. Bu diş tüm süt dişleri ağızda iken çıkan bir diştir. Genellikle ebeveynler tarafından süt dişi sanılır.

Diğer kalıcı dişler ne zaman çıkar?

Ön kesici kalıcı dişler 7 yaşında alt çeneden süt dişlerinin düşmesiyle çıkmaya başlar. 8 yaşının sonunda düşen üst ön süt dişlerinin yerini kalıcı ön kesici dişler alır. 8-9 yaşında çocuğun üst ve alt çenesinde 8 tane kalıcı ön keser dişler çıkmasını tamamlar. 9-10 yaşında süt yan dişlerin düşmesiyle kalıcı 1. küçük azılar yerlerini alır. 10-11 yaşlarında da 2. küçük azılar çıkar. 2. büyük azılarda 12 yaşlarında çıkmaktadır. Bu nedenle bu dişe 12 yaş dişi de denir. 12 yaşında kanin yani halk arasında köpek dişi dediğimiz diş çenedeki yerini alır. Normal koşullarda 17-25 yaş arasında (20 yaş dişi yada akıl dişi) gibi isimler verilen 3. büyük azı dişleri çıkar.

Kalıcı dişler kaç tanedir?

Tüm dişler tamamlandığında erişkin bir insanda alt çenede 16, üst çenede 16 diş olmak üzere toplam 32 tane diş bulunur.

İlk çıkan azı dişi neden önemlidir?

Bu dişin çok iyi korunması ve uzun yıllar sağlıklı bir şekilde ağızda tutulmaya çalışılması gerekir. Sürekli dişler içinde 6 yaşında ilk çıkan ve 12 yaşına kadar yemeklerin çiğnenmesini temin edecek ve hayat boyu ağızda kalacak olan bu diştir. Bu dişin vaktinden önce kaybedilmesinin en büyük nedeni de onun süt dişi gibi düşünülmesindendir. Bu dişe gelen en büyük tehlike süt dişlerini ihmal etmekten meydana gelir. “süt dişi nasıl olsa değişecek” zihniyeti gelecekteki pek çok diş ve ağız probleminin kaynağını oluşturmaktadır.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

"İmplant diş ameliyatı nasıl Yapılır?" başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

X
× WhatsApp