Implant tedavisi yöntemlerinden en çok bilineni klasik cerrahi operasyonla gerçekleştirilir. Ortalama 30 dakika süren implant diş ameliyatı toplamda 5 aşamadan oluşmaktadır.
1.Aşama
İlk olarak lokal veya genel anestezi uygulanır. Hastanın acı hissetmemesi adına yapılan anestezinin ardından implantın yapılacağı bölge temizlenir, çekilmesi gereken diş varsa çekilir. İmplant hangi kemiğe yerleştirilecekse açığa çıkarmak için diş etine ufak bir kesik atılır. İmplant, diş kökü görevini üstleneceği için özel bir matkap kullanılarak çene kemiği oyulur. İmplant bu oyuğa yerleştirilerek vidalanır. Diş etinin kesilen bölgesiyle implantın üzeri örtülür ve bölgeye 1- 2 dikiş atılır.
2.Aşama
Çene kemiğine yerleştirilen implantın kemikle bütünleşmesi için 2-6 ay kadar beklenir. Bu süreç, yapay dişin sağlam bir temel oluşturabilmesi için son derece önemlidir.
3.Aşama
Çene kemiğinin iyileşme süreci tamamlandığında, kaplama dişin yapışacağı dayanağı yerleştirmek için ek bir operasyon yapılabilir ve bu operasyonda da anestezi uygulanır. İmplantı görebilmek için diş etine yine ufak bir kesik atılır. Dayanağın diş implantına takılmasıyla implant yeniden diş etiyle örtülür ve diş etine dikiş atılır. Bu işlem için de iyileşme süreci olarak 2 hafta beklenmesi gerekir.
4.Aşama
Diş etlerinin iyileşmesiyle birlikte yeni implanta kaplama diş yapmak için yeniden diş hekimine gidilir. Burada, ağza uygun hizalama için ağzın kalıbı alınır. Çene kemiği yeni bir dişi kullanabilecek güce erişmeden kaplama diş yerleştirilmez. Bu yüzden çıkarılabilir yapay diş ya da sabit dişten herhangi birisi tercih edilir.
5.Aşama
Son aşama kaplama dişin takılmasıdır. Bazı durumlarda diş hekimleri hangi dişin yenilendiğine de bağlı olarak kaplama dişin şeklini ve ağza tam anlamıyla oturup oturmadığını kontrol etmek adına prova yapabilir. Son karar verildiğinde yapay diş, kaplama dişe vidalanır ya da yapıştırılır. İşlemin tamamlanmasının ardından diş etlerinde ve yumuşak dokuda morarmalar, şişmeler olabilir. İmplant ameliyatı bittikten sonra diş etinin şişmesini önlemek için operasyonun yapıldığı bölgeye buz torbası konabilir.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.
"Takma dişlerin bakımı nasıl olmalıdır?" başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.