Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı | Metco Dental
0
0.00 
0
Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı | Metco Dental

Hamilelik Sırasında Dişlerimi Nasıl Korurum?

Hamilelik her anne adayı için inanılmaz derecede heyecan verici bir süreç olmakla beraber sağlıkla ilgili birçok hususa dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Özellikle diş etleri ve dişler bu dönemde özenli bir korunmaya ihtiyaç duyar.

Hamile kadınların ne yapması ve ne yapmaması gerektiğine dair birçok kural vardır; bunların bir kısmının uygulanması oldukça zorlayıcıdır. Ağız sağlığı konusunda, sıkça sorulan iki soru ise aşağıdaki gibidir:

1. “Hamilelik sırasında dişlerimi nasıl korurum?”

2. “Diş ameliyatı hamilelik sırasında güvenli midir?”

Bayanların hormon düzeyi hamilelik sırasında yükselir, bu da diş etlerinin normalden daha fazla şişmesine ve kanamasına neden olabilir. Bu durum bile hamileyken bir diş hekimi tarafından muayene edilmenin ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir.

Hamilelik döneminde ağız ve diş temizliğine önem vermek, erken doğumla bağlantılı olan oral enfeksiyonları ve diş eti hastalıklarını önlemek için önem arz eder. Yine potansiyel enfeksiyon problemlerine yol açabilecek sıkıntıları erken safhalarda gidermek bir diğer önemli husustur.

Hamile bayanlara ağız sağlığının ve hijyenin korunması adına aşağıdaki hususlara dikkat etmesini öneririz.

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığınız İçin Neler Yapmalısınız?

Dişlerinizi ve diş etlerinizi temiz tutun: Bunun için günde en az 2 defa her biri 2 dakikadan az olmamak kaydıyla dişlerinizi fırçalayın. Günde en az bir kere diş ipi kullanın.

Diş EtiDişlerinize ve diş etlerine karşı nazik davranın: Daima yumuşak kıllı bir diş fırçası, yumuşak bir fırçalama tekniği ve florürlü diş macunu kullanın.

Aşırı diş eti hassasiyetiniz varsa, hassas bir diş macunu kullanmayı deneyin veya ne kullanabileceğiniz hakkında diş hekiminizle temasa geçin.

Dengeli biçimde beslenin, tatlı ve şekeri azaltmaya çalışın. Meyve, sebze çubukları veya fındık gibi sağlıklı atıştırmalık seçimleri yapmaya çalışın.

Hamileliğiniz sırasında önleyici muayene ve temizliğe önem verin.

Acil olmayan diş problemlerinizi bir diş hekimi gözetimiyle ikinci trimestere veya mümkünse doğumdan sonraya erteleyin.

Çürük dişlerin, diş eti iltihabı veya periodontal hastalıkların bebeğinize zarar verebilecek enfeksiyonlara neden olabileceğini unutmadan doğumdan sonra da ağız ve diş sağlığınıza özen gösterin.

Hamileyken herhangi bir seyahata çıkmadan önce diş hekiminizin de onayını alın.

Hamilelik Gingivitisi (Gebelik Diş Eti İltihabı)

Diş eti problemleri yaşama riski hamilelik esnasında artar. Bu sorunlardan biri de, hamile hastada üretilen progesteron hormonunun daha yüksek seviyelerde seyretmesine bağlı olan gebelik dişeti iltihabıdır. Bu durum diş etlerine giden kan akışını artırarak diş etlerinin kanamasını kolaylaştırır.

Gebelik dişeti iltihabı çekiyorsanız, hemen bir diş hekimini ziyaret etmeniz önem arz eder. Diş hekimi tarafından gerçekleştirilecek diş temizliği tüm tartarları dişlerinizden çıkaracaktır zira tartar, dişlerde oluşan kireçlenmiş bir tortudur ve çürümenin yanı sıra kanamayı da artırıcı bir etkisi vardır. Aynı zamanda diş temizliği dişi kademeli olarak deforme eden plak asitlerinin giderilmesini sağlayacaktır.

Gebelik Hastalığı ve Diş Sağlığı

Gebelik hastalığından muzdaripseniz ağzınızdaki asit seviyesindeki artış da dişleriniz için bir problem yaratabilir. Mide asiditesi diş yüzeylerinizi aşındırabilir, bu nedenle istifra ettikten hemen sonra diş fırçalamak iyi bir fikir değildir. Bunun yerine, ağzınızı suyla çalkalamak ve parmak ucuyla bir miktar diş macunu uygulamak daha yerinde bir davranış olacaktır.

Gebelik Epulisi

Bazen hamilelik sırasında diş etinde kırmızı, lokalize bir şişlik çıkabilir; buna gebelik epulisi adı verilir. Bu iyi huylu şişlik genellikle hamilelikten sonra kaybolsa da, diş hekiminiz tarafından değerlendirilmesi ve bazı durumlarda müdahale edilmesi önem arz eder.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, röntgen cihazları için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Morita markalı ürünlerimiz her türlü endodonti ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp