Diş Çürüğü Hakkında Bilmeniz Gerekenler | Metco Dental
0
0.00 
0
Diş Çürüğü Hakkında Bilmeniz Gerekenler | Metco Dental

Diş Çürüğü Hakkında 10 Gerçek

Diş çürüğünün en önemli sebebi şekerdir. Günümüzde şeker insanlık tarihinde hiç olmadığı kadar ucuz ve erişilebilir durumda olduğundan diş çürümesi sıklıkla karşılan bir sağlık problemi haline geldi. Aslında bu yaygın hastalık tamamen önlenebilir.

İşte diş çürüğü hakkında gerçekler…

Diş Çürümesi

Diş çürüğü, yediğimiz ve içtiğimiz şeylerden kaynaklanır. Çikolatalar, tatlılar, gazlı içecekler ve meyve suları diş minesini ve dişi kademeli olarak deforme eden plak asitleri üretir.

Diş plağının birikmesine izin verilirse, oluşan asit diş yüzeyinizi parçalamaya başlar. Diş eti hastalığının yanı sıra boşluklar olarak bilinen deliklere, apse ve diş kaybına neden olabilir.

Şeker genellikle işlenmiş gıda ve meyvelerde bulunur ve dişlerimiz için bir tehdit oluşturur. Rutin yaşantınızda ne kadar fazla şeker tüketirseniz, diş çürüğü ile karşılaşma riskiniz o kadar artar.

Diş çürüğünün erken evrelerinde herhangi bir semptom yoktur; sadece diş hekiminiz dişlerinizi incelerken veya diş röntgeni çekildiğinde erken evredeki bir diş çürüğü tespit edebilir.

Genellikle dişlerin ısırma yüzeyleri ve iki diş arasında kalan yüzeyler çürümeye meyillidir. Bunun nedeni, yemek artıkları ve plağın bu bölgelerde sıkışmasıdır. Ancak plak asitleri dişin farklı bir kısmını da deforme edebilir.

Diş Çürümesini engellemek için şeker ve şekerli atıştırmalıklardan uzak durun!
Şekerden uzak durun!

Şekerli atıştırmalıkların ve içeceklerin sık sık kullanılması, çürük riskini arttırır; dişleriniz sürekli atak geçireceğinden ve iyileşmek için zaman bulamaz.

İngiltere’de yapılan bir araştırma yetişkinlerin dörtte üçünün (% 74) en azından bir diş çektirdiğini göstermiştir ki bu oran 60 milyondan fazla kişiye tekabül eder.

Aynı araştırma nüfusun dörtte birinin (% 27) diş hekimlerini sadece bir sorun yaşadıklarında ziyaret ettiğini ve % 14’ünün de diş hekimini ziyaret etmekten korktuğunu ortaya çıkarmıştır. Bu veriler diş çürüklerinin erken teşhis edilmesinin ne kadar zor olduğunu göstermektedir.

Daha da enteresanı günde 141 çocuğun diş çürümesi sebebiyle hastaneye başvurup diş çektirmesidir.

Eğitim ve refah seviyesi bizden daha yukarıda olan İngiltere’ye ait bu veriler ülkemiz için de durumun çok iç açıcı olmadığını göstermektedir.

Diş Çürümesini Engellemek İçin İpuçları

Diş çürüklerini önlemenin en iyi yollarından biri yatmadan önce ve gün içerisinde en az bir kez dişlerin fırçalanmasıdır.

Diş İpi
Diş ipi kullanın!

Dişlerinizin iç, dış ve ısırma yüzeylerini iyice temizlenmesi önem arz eder. 'İnterdental' fırçalar veya diş ipi kullanmak, dişler arasındaki ve dişin diş etleri ile buluştukları yerdeki plak ve yiyecek artıklarını çıkarmanıza yardımcı olur. Bunlar sıradan bir diş fırçasının ulaşamadığı alanlardır.

Düzenli diş kontrolü yaptırmak tüm diş hastalıklarının erken evrede teşhis edilmesine yardımcı olur. Olası problemlere daha ciddi bir boyuta gelmeden müdahale edileceğinden tedaviler daha hızlı, daha kolay, daha az acılı ve daha az maliyetli olur.

Şeker içeren sağlıksız yiyeceklerden uzak durmak diş sağlığı kadar genel sağlık açısından de önem arz eder. Şekerli yapay gıdaları şekersiz, sağlıklı ve besleyici alternatiflerle değiştirmeyi deneyin. Dişlerinizi düzenli asit saldırılarından korumak için öğün aralarında yapay atıştırmaktan kaçının.

Tükettiğiniz gıdaların içerdiği maddeleri kontrol edin. İçeriğinde "oz" bulunan bir madde şeker ya da şeker türevidir. örneğin: sükroz, maltoz, fruktoz, glikoz, laktoz ve dekstroz gibi. Tükettiğiniz herhangi bir yiyecek veya içecek bu maddeleri içeriyorsa, uzak durun.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, röntgen cihazları için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Morita markalı ürünlerimiz her türlü endodonti ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp