Hamilelik Döneminde Diş Tedavisi | Metco Dental
0
0.00 
0
Hamilelik Döneminde Diş Tedavisi

Diş tedavisi hamileliğin herhangi bir döneminde yapılabilir. Bununla birlikte, hamilelik sırasında isteğe bağlı diş tedavisi yapmak için en iyi zaman, 14 ila 20. haftalar olan ikinci üç aylık dönemdir.

Diş enfeksiyonunuz veya şişmeniz varsa, acil tedaviye ihtiyacınız olabileceğini unutmayın. Hamilelik sırasında bir enfeksiyonu tedavi etmemenin sonuçları, diş tedavisi sırasında kullanılan ilaçların olası risklerinden daha ağır basmaktadır.

Hamilelikte diş ağrıları ve diğer diş ihtiyaçları

Hamilelik sırasında diş çürüğü dolguları ve kronlar gibi diş hastalığı durumları enfeksiyon olasılığını azaltmak için tedavi edilmelidir. Hamilelik sırasında diş tedavisi yapılırsa, ikinci üç aylık dönem idealdir. Üçüncü üç aylık döneme ulaştığınızda, uzun bir süre sırt üstü yatmak çok zor olabilir.

Bununla birlikte, bazen kök kanalı veya diş çekimi gibi acil diş tedavisi gereklidir. Diş beyazlatma ve diğer kozmetik işlemler gibi isteğe bağlı tedaviler doğum sonrasına ertelenmelidir. Hamileyken bu diş işinden kaçınmak ve gelişmekte olan bebeği minimum düzeyde olsa bile herhangi bir riske maruz bırakmaktan kaçınmak en iyisidir.

Hamilelikte Diş İlaçları

Şu anda, diş tedavisi sırasında kullanılan ilaçların gelişmekte olan bebek üzerindeki olası olumsuz etkileri hakkında çelişkili çalışmalar bulunmaktadır. Diş tedavisi gerekiyorsa, uygulanan anestezi miktarı mümkün olduğunca az ancak yine de sizi rahat ettirecek kadar olmalıdır. Ağrınız varsa, ek anestezi talebinde bulunabilirsiniz. Kendinizi rahat hissettiğinizde bebeğiniz ve üzerinizdeki stres azalır. Ayrıca, ne kadar rahat olursanız, anestezinin etkisi o kadar kolay olur. Diş tedavisi genellikle enfeksiyonları önlemek veya tedavi etmek için antibiyotik gerektirir. Hamilelikte güvenlik açısından penisilin, amoksisilin ve klindamisin gibi antibiyotikler işleminizden sonra reçete edilebilir.

Diş röntgeni güvenli midir?

Genellikle yıllık muayeneler sırasında çekilen rutin röntgenler doğumdan sonraya ertelenebilir. Özellikle acil durumlar olmak üzere birçok diş prosedürünü gerçekleştirmek için röntgen gereklidir. Hiçbir tanısal röntgen, gelişmekte olan bir embriyo veya fetüste olumsuz etkilere neden olacak kadar önemli bir radyasyon dozuna sahip değildir. Bazı kadınlar, gelişimin en savunmasız zamanı olduğunu bilerek ilk üç aylık dönemde diş işlemi yaptırmaktan kaçınmayı seçebilirler. Bununla birlikte, bu süre zarfında diş hekimini ziyaret etmeyi seçenlerin bebeğe zarar verdiğine dair hiçbir kanıt yoktur. Ayrıca, üçüncü üç aylık dönemde acil olmayan diş tedavisi gerekiyorsa, genellikle doğum sonrasına ertelenir. Bu, erken doğum ve uzun süre sırt üstü yatma riskinden kaçınmak içindir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp