Nasıl ki anne ve babamızın genetiği göz rengimiz, saç rengimiz, boy uzunluğumuz gibi özelliklerimizi belirliyorsa diş sorunları da genetik olarak bize aktarılabilir. Yaş ilerledikçe gülümsemeyi değiştirebilecek çevresel faktörler yaşanabilir ancak diş ve çenenin büyüklüğü gibi unsurlar genetik olarak belirlenir. Dişlerin genetik olarak etkilenebileceği bazı durumları inceleyelim.
• Doğuştan Diş Eksikliği
Doğuştan diş eksikliği bir veya daha fazla dişin gelişemediği genetik bir durumdur. Diş etinin içerisinde itilecek diş oluşmamasından kaynaklanır.
• Diş Eti Hastalıkları ve Diş Çürüğü
Ağız hijyenine dikkat etmek diş etlerini ve dişleri çürüme ya da hastalıklardan korumaya yardımcı olsa da bazı insanlar genetik bakımdan bu ağız sorunlarına yatkınlık gösterebilir. Genler diş eti ve diş minesi gelişiminde büyük rol oynar. Dolayısıyla kişinin aile büyüklerinde zayıf mine olduğunda dişlerinin çürüme riski artar ve ağız hijyenine daha çok dikkat etmesi gerekir. Genler kişiyi bazı diş eti hastalıklarına da yatkın hale getirebilir.
• Çene ve Yüz Hipoplazileri
Doğuştan itibaren gözlemlenen genetik çene ve yüz problemleridir.
• Yarıklar
Damak ve dudak yarıkları anne karnında gelişir. Yarıklar bebeğin gelişiminde, yüz bölümü ve ağız içi oluşurken yapıların karşılıklı birleşmemesinden kaynaklanır. Yarıklar dudakta, burunda, diş etlerinde ve damakta ortaya çıkabilir.
• Büyük Dişler
Dişlerin normal diş boyutundan daha büyük olduğu genetik problemdendir.
• Biçimsiz Dişler
Biçimsiz dişler genetik eğilimli olabileceği gibi ağız alışkanlıkları, yetersiz beslenme, diş hastalıkları ve yetersiz diş hijyeni gibi nedenleri de olabilir.
• Çene Yapısına Göre Fazla Gelen Dişler
Çene yapısına göre anormal sayıda diş görülmesidir. Genetik bir hastalıktır.
• Dişlerin Yapısında Oluşan Bozukluklar
Dişlerde görülen şekil bozukluğu sanılanın aksine tek bir tür değildir. Bunların arasında hipodonti, gömülü dişler, füzyon, makrodonti, dilaserasyonlar, mikrodonti ve diş rotasyonunları vardır. En sık rastlanılan anomaliler diş rotasyonu ve hipodontidir. Tümü genetik hastalıktır.
Bunların yanında sonradan oluşabilecek diş sorunları da vardır. Bu sorunlara örnek olarak tırnak yeme alışkanlığı, çocukluktan itibaren parmak emme alışkanlığı ve uzun süre boyunca dudak emme alışkanlığı gösterilebilir. Bu eylemler sonucunda diş diziliminde ve çene kemiklerinde problemler oluşabilir.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.