0.00 
0
Diş Kristali ya da Diş Pırlantası Nedir?

Diş yüzeyine yapıştırılan kristaldir. Dilenirse diş pırlantası da kullanılabilir. Bunlar dişe takılan aksesuarlardır. Diş yüzeyinde bir aşındırma yapılmadan, istediğiniz dişin görünen yüzeyine özel yapıştırıcılarla hekiminiz tarafından yapıştırılır.

Diş görüntüsüne estetiklik ve ışıltı kazandırmak isteyenler son yıllarda diş kristallerini tercih etmektedirler. Bu aksesuar diş yüzeyinde ve kişinin gülüşünde farklılık yaratması açısından kullanılmaktadır.

Diş kristali nasıl yapılır? Uygulama aşamaları nelerdir?

Yapay taşlar ya da pırlantalar, gelişen teknoloji ile birlikte diş yüzeyinde hiçbir aşındırma yapılmadan özel bir teknikle diş yüzeyine yapıştırılırlar. Özel yapıştırıcılar kullanılarak istenilen dişin yüzeyine kısa süren bir operasyon ile yerleştirilirler.
Normal şartlarda diş yüzeyinden ayrılmaları zor olan diş kristalleri, sert gıda tüketimi nedeniyle dişten ayrıldığında diş hekimi tarafından kolaylıkla yeniden yerine yapıştırılabilirler. Diş pırlantası dişe yapıştırılmadan önce, diş yüzeyi öncelikle diş taşları veya lekelerinden arındırılır. Diş pırlantası yapıştırılacak diş, pamuk yardımı ile tükürük değmeyecek şekilde çevre dokulardan izole edilir ve işlem gerçekleştirilir. Kompozit bonding denilen özel yapıştırıcılar bu aşamada kullanılır.
Diş pırlantası çıkarılmak istendiğinde ise çıkarma işleminden sonra dişe yapılacak cila uygulaması sayesinde dişin herhangi bir zarar görmemesi sağlanır.

Diş pırlantasının dişe bir zararı var mıdır?

Diş kristali herhangi bir zararı olmayan uygulamalardandır. Diş kristalinin zararı olarak aşırı sert yiyeceklerin tüketilmesi halinde kırılması ve yutulma tehlikesinin bulunmasını gösterebiliriz. Özel bir bakıma ihtiyaç duyulmayan ve günlük ağız bakımının yeterli olacağı diş kristali uygulamalarında uzman diş hekimleri dışında herhangi bir kimsenin müdahale etmemesi önemlidir. Diş hekiminin yapıştıracağı diş pırlantası daha güvenilir ve uzun ömürlü olacaktır.

Diş kristali uygulama süresi nedir?

Diş kristali uygulama süresi oldukça kısadır. 15 ila 20 dakika sürecek bir törpüleme ve yapıştırma seansı sonrası günlük hayatınıza rahatlıkla devam edebilirsiniz. Diş pırlantası uygulamasının süresi, takılacak kristal adetine göre değişecektir.

Diş kristali zamanla düşer mi?

Diş yüzeyinde bulunması nedeniyle ısırma hareketleriyle aşırı zorlanması durumunda düşme riski vardır; ancak düşmesinin dişinize bir zararı yoktur. Düşme gibi durumlarda tekrar yapıştırılabilir.

Diş kristali veya diş pırlantasından sıkılırsam çıkarılabilir miyim?

Diş kristali istediğiniz zamanda çıkarılabilir ve diş yüzeyine yapılan cila ile dişiniz eski görünümüne kavuşur.

Diş kristalini kendim yapıştırabilir miyim? Neden diş hekimine gitmeliyim?

Bu aksesuarı kendiniz dişinize yapıştırmayı tercih ederseniz, taşın düşmesi, dişinizde kalıcı renk değişikliğine sebep olması ve dişinize zarar vermesi mümkün olacaktır. Siz yapıştırdığınızda taşan yapıştırıcılar cilasız yüzey oluşturur ve plak birikimini kolaylaştırıp, renklenmeye sebep olurlar. Bu yüzden bu işlemi kesinlikle bir diş hekimine yaptırmanızı öneririz.

Diş kristali dudağımı rahatsız eder mi?

Yüzeyi pürüzsüzdür, dudağınızı rahatsız etmez.

Zamanla rengi değişir ve özel bir bakım gerekir mi?

Günlük ağız bakımınız dışında özel bir bakım gerekmez ve kristalin rengi değişmez.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X