Ayrık Diş Nedir? Diastema nedir? | Metco Dental
0
0.00 
0
Ayrık Diş Nedir? Diastema Nedir?

Diastema, iki diş arasında istenmeyen bir boşluğun oluşması anlamına gelir. Ayrık diş, doğuştan gelebilen bir sorun olabileceği gibi sonradan oluşan bir problem olarak da karşınıza çıkabilir. Ayrık dişlerin oluşturduğu boşluklar, ağzın herhangi bir bölgesinde olabilir, ancak ön dişlerde boşluk oluştuğu zaman çok daha göze batar hale gelir. Ayrık diş problemi, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde meydana gelebilecek bir sorundur. Çocuklarda ayrık diş, çoğunlukla süt dişleri döküldüğünde ve yerlerine kalıcı dişler geldiğinde meydana gelmektedir.

Bazı insanlarda ayrık dişler, çene ebatları ve diş boyutları ile alakalıdır. Eğer dişleriniz, çene kemiğiniz için fazla küçük ise ister istemez aralarında boşluklar oluşabilir. Bunun sonucunda dişler birbirinden uzak lokasyonlarda konumlanır ve ayrık diş problemi meydana gelir. Dişlerinizin ve çene kemiğinizin ebatları ise tamamen genetik olarak belirlenen bir durumdur; bu yüzden de ayrık dişler, kalıtsal bir özellik haline gelebilir.

Diastema da denilen ayrık diş sendromu, ön iki dişiniz ve diş eti hattınız arasında meydana gelebilecek aşırı diş eti büyümesi sonucunda da kendini gösterebilir. Bu aşırı büyüme, iki ön diş arasında ayrılığa sebep olarak bir boşluğun oluşmasını sağlar.

Bazı alışkanlıkların da diastemaya yol açabileceği, çeşitli araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Başparmağını gereğinden fazla ve gereğinden uzun zaman boyunca emen çocuklarda ayrık diş sendromu meydana gelebilir. Bu alışkanlık, emme hareketinin ön iki dişe fazlasıyla baskı oluşturmasına ve bu iki dişin birbirinden ayrı lokasyonlara doğru itilmesine sebebiyet verebilmektedir. Ayrış dişin yanı sıra bu çocuklarda çarpık diş oluşumunun da nedeni olabilir.

Yaşça daha büyük çocuk ve yetişkinlerde ise ayrık diş bozukluğu, yanlış yutkunma reflekslerinden dolayı doğabilir. Normal şartlar altında yutkunma esnasında dil, kendini ağzın üst bölgesinde konumlandırmalıdır, ancak yutkunma refleksi bozukluğu söz konusu olduğunda dil, ön iki dişe baskı yapar ve bu baskı da o iki ön diş arasında zaman içerisinde bir boşluk oluşturur. Diş hekimlerinin “dil itimi” olarak bahsettiği bu süreç, ilk etapta zararsız bir refleks olarak gözükse de ayrık diş gibi istenmeyen sonuçları beraberinde getirebilir.

Diastemanın oluşabileceği bir diğer durum ise diş eti rahatsızlıklarıdır. Özellikle diş eti enfeksiyonu söz konusu ise meydana gelen şişkinlik, sadece diş etlerine değil, aynı zamanda dişlere destek sağlayan diş eti dokusuna da zarar verebilir. Önce ayrık diş belirtileri ile başlayan bu durum, zaman içerisinde diş kaybına bile yol açabilir. Özellikle arka bölgedeki diş çekimini takiben, çekilen dişin ön ve arkasındaki dişler çekim boşluğuna doğru kayabilir. Eğer eksik dişin yerine protetik tedavisi yapılmazsa, zaman içerisinde dişlerin aralarında boşluklar meydana gelebilir.

Ayrık diş tedavisi için günümüzde başvurabileceğiniz birden fazla yol vardır. Bunlar aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Diş teli uygulaması
  • Bonding yöntemi
  • Lamine kaplama

Bu yöntemler kişinin anatomik yapısına, yaşına ve tercihine göre değişmektedir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp