0.00 
0
Diş Kırılırsa Ne Yapılmalı?


Diş kırılması travmatik bir durumdur; ancak hızlı hareket edilmesi ve hemen bir diş hekiminin ziyaret edilmesi estetik problemi gidermekte ve uzun süreli sorunları önlemeye yardımcı olacaktır. Araba kazalarında veya spor mücadelelerinde olduğu gibi şiddetli bir çarpışma sonucu veya geniş diş çürükleri ya da dolgu kayıpları gibi diş problemleri nedeniyle dişleriniz kırılabilir. Sebep ne olursa olsun, dişin ne kadar kötü kırıldığına bağlı olarak en kısa sürede bir diş hekiminin ziyaret edilmesi gerekir. Bir dişin kırılması, dişten bir parça kopması şeklinde olabileceği gibi, komple diş kaybı olarak da gerçekleşebilir.

Travma sonucunda kopan bir dişin total ya da kısmi kaybında; dişe ilk yapılması gerekenler şunlardır:

• Öncelikle dişinizin kırıldığını fark ettiğinizde panik yapmayın ve sakin kalmaya çalışın.
• Dişinizi ovuşturmayın, dişe baskı uygulamayın ve asla dişi fırçalamayın.
• Özellikle dişin kök bölgesi açıkta ise kökün el ile temas etmesinden kaçınarak derhal "Serum fizyolojik" veya süt içerisinde ya da tükürük içinde diş ya da diş parçalarını saklayın.
• Kişi kendi dişini yutmayacak yaşta ise ağız yanı boşluğunda da dişin muhafazasını sağlayabilirsiniz.
• Daha sonra hiç zaman kaybetmeden acil olarak 30 dk ya da 2 saat içerisinde diş hekimine ulaşınız.

Bir dişin tamamen kaybında, tedavi seçeneği ne yazık ki çok fazla değildir. Tabii ki kırılmanın şekline ve dişe verdiği hasar seviyesine bağlı olarak, eğer kopan diş, travma sırasında parçalanmamış ve bütünlüğünü muhafaza ediyor ise, doğal dişin "re-implantasyonu" yani diş hekimi tarafından tekrar yerine oturtularak çene kemiği ile doku bütünleşmesinin sağlanması denenebilir. Bu tedavinin olumlu sonuçlanıp sonuçlanmadığını anlamak için, beklemek ve düzenli olarak diş hekimi tarafından planlanacak olan kontrollere giderek sonucu görmek dışında yapılabilecek pek başka bir şey yoktur.

Bir dişin kısmi kaybında ise tedavi seçenekleri; oluşan kırığın yapısına, kırılan diş parçasının büyüklüğüne, kırılan dişin ağız içerisindeki yeri ve işlevine, travma yaşamış hastanın genel ağız yapısı ve hatta yaşına göre belirlenmektedir. Diş hekiminizin yapacağı ilk iş dişteki hasarın tespiti olacaktır. Çünkü hasar tespiti iyi bir tedavi için olmazsa olmazlardandır. Doktorunuz hasar tespitinden sonra dişin geri kalan kısmının çekilmesine karar verebilir. Eğer kırık, dişin öz tabir edilen merkezine ulaşmışsa bu dişin kurtarılması hemen hemen imkansızdır. Bu diş eninde sonunda çürüyecek ve düşecektir. Eğer kırık, dişin öz kısmına ulaşmamış ise yani yüzeyselse o zaman doktorunuz kırılan parçayı yerine yapıştırmayı deneyecektir. Kırığın parçalı olması veya kırılan parçanın dişteki yerine yapıştırılamaması durumunda doktorunuz yapay maddeler kullanarak dişin kırılan kısmını tamamlamaya çalışacaktır. Bu aşamalarda doktorunuz dişinizi uyuşturma gereği duyabilir. Işınlı dolgu cihazı vasıtasıyla yoğunlaşan yapay diş harcı hemen hemen 20-30 dk içerisinde sertleşip yaklaşık 1-2 saat içerisinde dişinizi kullanmanıza olanak sağlayabilecektir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

"Diş hekimi korkusu olan kişilere tavsiyeler nelerdir?" başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

X