Diş beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleriyle giderilmesi işlemidir.
Diş Beyazlığını Neden Kaybeder?
Çocukluk döneminde dişlerin oluşumu esnasında meydana gelen yapısal bozukluklar, bebeklik döneminde veya anne karnındayken maruz kalınan bazı antibiyotikler, günlük yaşamda tüketilen yiyecek ve içecekler, sigara, çay ve kahve gibi ve içilen sulardaki flor miktarı dişlerde renklenme yapabilir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
- Evde Diş Beyazlatma (Homebleaching)
- Klinik Ortamında Bir Saat İçinde Gerçekleştirilen Beyazlatma (Powerbleaching)
Evde Diş Beyazlatma (Homebleaching)
Kimyasal diş beyazlatma da diyebiliriz. Ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan plastik ağızlıkların içine jeller konularak yapılan beyazlatma işlemidir. Ortalama 5-7 günde istenen beyazlama sağlanır.
Klinik Ortamında Bir Saat İçinde Gerçekleştirilen Beyazlatma (Powerbleaching)
Beyazlatıcı jel ve ışıktan oluşan kısa sürede diş rengini 3-4 ton açabilen en hızlı, güvenilir ve etkili beyazlatma sistemidir. Powerbleaching, uygulanan yönteme göre ikiye ayrılır, bunlar fototermal ve fotokimyasaldır.
Işık ile Diş beyazlatma işlemi nedir? Nasıl gerçekleşir?
Işıkla Diş beyazlatma işlemi, dişlere özel bir ışın uygulanarak yapılır. Işıkla diş beyazlatma işleminde ilk adım, dişlerdeki plağın derinlemesine temizlenmesi ve çıkarılmasıdır. Dişleriniz iyice temizlendikten sonra diş hekimi peroksitten yapılmış bir jeli dişlerinize uygulayacak ve birkaç dakika kurumasını bekleyecektir. Bu çok güçlü bir jeldir ve dişlerinize en iyi temizliği sağlar. Jel dişlerinizin üzerinde iken, peroksit jelinin beyazlatma gücünü etkinleştirmek için dişlere bir özel bir ışın yönlendirilir. İşlemin tamamı genellikle baştan sona yaklaşık bir saat sürer ve sonuçlar sizi şaşırtacaktır. Bir seansta dişleriniz olduğundan 7 ila 10 ton daha beyazlayabilir.
Herkes diş beyazlatma işlemi yaptırabilir mi?
Diş ve diş eti hastalığı olmayan herkes diş beyazlatma tedavisi uygulatabilir. Bunun dışında büyüme ve gelişimini tamamlamamış kimselere, gebelere ve emziren annelere diş beyazlatma işleminin uygulanması önerilmez.
Dişler herkes de aynı oranda mı beyazlar?
Diş beyazlatma tedavisi herkes de aynı oranda sonuç vermez. Diş renginin ne kadar açılacağı dişin yapısına göre değişir.
Diş beyazlatmanın yan etkileri nelerdir?
Bütün beyazlatma jelleri dişlerde az ya da çok hassasiyete sebep olur. Sıcak-soğuk içeceklere ve havaya karşı oluşan bu hassasiyet dişlere rahatsızlık verebilir. Bu uygulamanın normal ve beklenen bir yan etkisidir. Hassasiyet 24 ile 48 saat içinde geçmezse beyazlatıcı kullanımının kesilmesi gerekebilir. Hassasiyet durumunda diş hekiminizin uygulayacağı florür ve size önereceği diş macunu veya kremleri bu diş hassasiyetini azaltacaktır.
Beyazlatmanın etkisi ne kadar sürer?
Beyazlatma işleminden alınan sonuç kişinin diş yapısına bağlı olarak değişir. Yaklaşık 6 ay ve 2 yıl arasında sabit kalır. Tabi ki bu süre kişinin kendisine de bağlıdır. Beyazlatma sırasında ve sonrasında en az 2 hafta dişleri boyayan maddelerden uzak durulmalıdır.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.
“Implantoloji nedir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.