Ağız Sağlığını Olumsuz Etkileyen Besinler | Metco Dental
0
0.00 
0
Ağız Sağlığını Olumsuz Etkileyen Asit İçeren Besinler

Asitler ağız sağlığımızda da önemli bir rol oynamaktadır. Yüksek asitli yiyecek ve içecekler diş minesi için ciddi sonuçlar doğurabilir ve diş erozyonunun nedenidir.

Asit ağzımızı nasıl etkiler?

Asit, dişlerimizin minesini zayıflatması ve onları hasara karşı savunmasız bırakması sebebiyle dişlerimiz için bir sorundur. Asitli bir şey yediğimiz veya içtiğimiz zamanlarda dişlerimizdeki mine kısa bir süre için yumuşar ve mineral içeriğinin bir kısmını kaybeder. Tükürüğümüz yavaş yavaş bu asitliği giderecek ve ağzımızı doğal dengesine geri getirecektir. Ancak bu asit atağı çok sık olursa ağzımızın iyileşme şansı olmaz. Bu, minemizi yavaş yavaş kaybetmemize neden olabilir. Mine, dişimizin altındaki hassas dentini koruyan sert, koruyucu kaplamadır. Mine aşındığında alttaki dentin açığa çıkar ve bu da ağrı ve hassasiyete neden olabilir. Yiyecek ve içeceklerimizde en çok bulunan asit türleri karbonik asitler, sitrik asitler ve fosforik asitlerdir. Bunlar diş minesini zayıflatan ve diş aşınmasına yol açan asitlerdir.

Gazlı içecek

'Fizziness' genellikle asitli bir içeceğin açık bir işaretidir. Bunlardan en yaygın olanları gazlı içeceklerdir. 'Diyet' markalarının bile hala zararlı olduğunu hatırlamak önemlidir. Aromalı gazlı sular bile, dişlerimize zarar verebilecek zayıf asitler içerdiğinden, çok miktarda içildiğinde etki gösterebilir. Bazı alkoller de asidiktir. Bira, elma şarabı ve beyaz şarap dişlerimiz için oldukça aşındırıcı olan alkollü içeceklere örnektir.

Meyve

Meyve, sağlıklı ve dengeli bir diyetin ayrılmaz bir parçasını oluşturur. Bununla birlikte, birçok meyve diş erozyonunu teşvik edebilen sitrik asit içerir. En kötü etkileyenler arasında turunçgiller bulunmaktadır. Bunlar düşük pH seviyelerine sahiptir, bu da asidik oldukları anlamına gelir. En asidik meyveler limon, misket limonu, erik, üzüm, greyfurt ve yaban mersinidir. Ananas, portakal, şeftali ve domates de asit bakımından yüksektir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp