0.00 
0
Diş Kliniğinde Hijyen Nasıl Sağlanır?
Diş Kliniğinde Hijyen Nasıl Sağlanır?

Diş kliniğinin hijyenik olması hem hekimlerin hem de hastaların sağlığı açısından son derece önemlidir. Klinikteki hijyeni sağlamak için temizlik, sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemlerinin prosedürlere uygun olarak yapılması gerekir. Hijyen döngüsü, bu üç aşama ile gerçekleşir.

Diş Kliniğinin Temizliği Nasıl Sağlanır?

Temizlik, dezenfeksiyon işleminin ilk adımıdır. Uygun deterjan, solüsyon ve su ile yapılan temizlik işleminde önemli sayıda mikroorganizma gitmektedir. Temizlenmeyen yüzeyde dezenfeksiyon işlemi tam olarak sağlanamaz.

Galoş Kullanımı: Klinik ortamına dışarıdan gelecek mikropların taşınmaması için tek kullanımlık galoş giyilmelidir. Kullanılmış ve temiz galoşların birbirine karışmaması çok önemlidir.

Hasta Önlüğü: Tek kullanımlık hasta önlükleri, tedavi sırasında sıçrayan kan, tükürük gibi sıvıların kişiden kişiye bulaşmamasını sağlar.

Tek Kullanımlık Alet ve Malzemeler: Klinik personelinin bulaşıcı ajanlara ve kimyasallara maruz kalmamaları için eldiven, maske, bone, göz koruma siperi kullanmaları gerekir. Enjektör, hastaların ağzını çalkaladığı plastik bardak, tedavi sırasında tükürük emen alet uçları gibi tek kullanımlık malzemelerin tıbbi atık prosedürüne göre imha edilmeleri gerekir.

Diş Kliniğinde Sterilizasyon

Bir cismin üzerindeki tüm canlı mikroorganizmaların arındırılması işlemine sterilizasyon adı verilir. Diş kliniklerindeki alet ve malzemelerin sterilizasyonu için buharlı otoklav makineleri kullanılır. Otoklav, yüksek basınç ve buhar ile tüm mikroorganizmaları işlevsiz hale getirir.

Otoklavda özel mühürlenmiş paketle sterilize olan alet ve malzemeler, önceden belirlenmiş sürede sterilliğini muhafaza ederek güvenle saklanabilir. Bu işlemler için geliştirilen mühürleme cihazlarını ve özel paket malzemelerini kullanmaya dikkat edilmelidir.

Diş Kliniğinde Dezenfeksiyon

Dezenfeksiyonda zarar veren mikroorganizmalar yok edilir. Bir diş kliniğinde çalışma alanını, kullanılan ekipmanları çevreye zararlı bakteri ve virüslerden korumak için dezenfekte etmek gerekir. Tedavi sırasında yüksek hızla dönen aletler ve kullanılan spreyler bulaşıcı madde içeren mikro partikülleri çevreye bulaştırabilir.

Dişçi koltuğunun baş kısmı, diş ünitesindeki klavye, lamba kolları gibi yerinden oynatılamayan ekipman ya tek kullanımlık şeffaf bir film ile örtülmeli ya da her seans sonrasında uygun içerikteki dezenfektan ile temizlenmelidir.
Hem yıkama hem de dezenfekte işlemlerini bir arada yapan termal dezenfeksiyon cihazları ise taşınabilir, yerinden kalkabilir ekipman ve malzemeler için pratik bir çözümdür. Bu cihazlarda yüksek sıcaklık sayesinde bakteri ve virüsler yok olurlar.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X