0.00 
0
Diş Kliniğinde Hijyen Nasıl Sağlanır?

Hijyen, temiz ve sağlıklı bir ortam oluşturma ilgili olan tüm süreçleri içine alan geniş bir kavramdır. Diş kliniğinde hijyen sağlamanın üç önemli ayağı vardır. Bunlardan en başta geleni temizlik, sonra dezenfeksiyon ve nihai olarak da sterilizasyondur. Bu süreçler birbirleri ile ilişkilidir ve bunların toplamına hijyen döngüsü adı verilir. Bu yazımızda hijyen döngüsünün temel unsurlarına kısaca değineceğiz.

Dental Kliniklerde Temizlik

Temizlik olmadan hijyen döngüsünün diğer unsurları başarılı olamaz. Tedavide kullanılan aletler öncelikle yıkanmalı, fırçalanmalı, gereken temizlik ve bakım işlemleri yapılmalıdır.
Tek kullanımlık sakşın, hasta önlüğü, maske, eldiven, bone, enjektör vb. araç gereçler her işlemden sonra tıbbi atık kutusuna atılmalıdır. Aeratör, anguldurva ve mikromotor da dezenfektan solüsyonla silinmelidir. Bu araçların mekanizmaları, paslanmamaları için her gün kullanılmadan önce mutlaka özel yağlarla yağlanmalıdır.
Tabi ki temizlik denince sadece tedavide kullanılan aletlerin değil ortamın ve yardımcı unsurların da temizliğinin sağlanması önemlidir. Bunun için klinikte galoş kullanımı, ortamın düzenli temizlenmesi, iyi bir havalandırma gibi unsurlara da dikkat edilmelidir.

Dental Kliniklerde Dezenfeksiyon

Araç ve gereçler hastada kullanıldıktan sonra ilk temizliklerinin yapılmasının ardından özel solüsyonları yolu ile dezenfekte edilir. Her kullanımdan sonra araçların hastayla temas eden parçaları, aracın özelliğine göre ya dezenfektan bir solüsyon yardımıyla silinir ya da % 0,5’lik klor solüsyonu içinde 10 dk. bekletilir. Günlük tedaviler bittikten sonra üstlerinde kurumuş artıklar varsa bir fırça yardımıyla temizlenebilir.
Günümüzde dezenfeksiyon ve yıkama işini bir arada yapan gelişmiş termal dezenfaktörler klinikliklerin işini kolaylaştırmaktadır.

Dental Kliniklerde Sterilizasyon

Kuru hava sterilizatörleri veya kimyasal yöntemler olsa da kabul gören en etkin sterilizasyon yöntemi buharlı sterilizasyondur. Bunun için buharlı otoklav kullanmak gerekir. Buharlı otoklavlar öncelikle vakum yaparak malzemenin gözeneklerindeki tüm havayı boşaltır ve akabinde yüksek basınçlı buhar vererek tüm mikro organizmaların ölmesini sağlar. Çapraz enfeksiyon olmaması için hastada kullanılan tüm gereçlerin buharlı otoklav ile sterilize edilmesi önerilir.

Sterilizasyondan bittikten sonra dikkat edilmesi gereken tamamlayıcı bir süreç ise aletleri steril olarak saklama gerekliliğidir. Eğer otoklavdan çıkan aletler hemen hastada kullanılacaksa paketlemeye gerek olmayabilir. Ancak, eğer daha sonraki hastalarda kullanmak üzere tutulacaklarsa mutlaka otoklav öncesinde özel otoklav poşeti ile paketlenmeleri yerinde olacaktır. Bu işlem için ısı ile paket mühürleyen özel cihazlar geliştirilmiştir. Rulo halindeki poşetler bu paketleyicilere takılır, içine gereçler konulduktan sonra paket kapatılarak mühürlenir. Böylelikle uzun müddet sterilliği kaybetmeden korunabilirler.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, her ihtiyaca uygun alternatif modelleri ile Melag, Ritter ve SUN firmalarının sterilizasyon cihazlarını sunarak diş hekiminizin en büyük destekçisi olmayı sürdürmektedir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

"Ağız ve diş sağlığında kullanılan araç gereçlerin bakımı, dezenfeksiyonu ve sterilizasyonu nasıl yapılmalıdır?" başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

X