CAD/Cm; bilgisayar destekli bir dizayn ve üretim sistemine verilen isimdir. 1980’li yılların başından beri kullanılmaktadır ve zaman içerisinde gelişen teknoloji ile beraber bu sistemde oldukça büyük gelişme kat edilmiştir. Ağız içi kamera ve dijital ölçü sistemi kullanılarak alınan ölçülerin bilgisayar ortamına aktarılması, sonrasında frezleme makineleri ile üretimin yapılması sistemine dayanmaktadır. Geleneksel yöntemler haftalarca sürerken, CAD/CAM sistemi aynı seans içerisinde tedavinin tamamlanmasını sağladığı için daha hızlı ve konforlu bir tedavi sürecinin geçirilmesini sağlamaktadır. Bu yüzden, günümüzde oldukça fazla tercih edilen bir yöntem olmaktadır.
CAD/CAM Sistemi Nasıl İşlemektedir?
CAD/CAM sisteminin çalışma prensibine bakıldığında; öncelikle ağız içi kamera kullanılmaktadır. Bu sayede hazırlanmış kavitenin ya da hazırlanmış dişin optik ve dijital ölçüsü tespit edilmektedir.
Ardından işlemin amacına uygun bir bilgisayar programı kullanılmaktadır ve bu program ile görüntü aktarıldıktan sonra tasarım yapılmaktadır. Üç boyutlu görüntü ile diş hekimi en uygun gülüş tasarımını planlamaktadır. Hem hastanın hem de diş hekiminin önerileri ile beraber bir tasarım belirlenmektedir. En uygun renk seçilerek blok kazınmaktadır ve CAD sistemi kullanılarak diş kesilmektedir. İstenen diş formu elde edilmektedir.
Bu yeni teknoloji sayesinde klasik ölçü aşamalarında kaybedilen zamandan önemli ölçüde tasarruf edilmektedir. Bir diğer önemli yönü de klasik ölçüde sıklıkla yaşanan hataların dijital ölçüde sıfıra yakın olmasıdır. Ölçünün dijital ortamda bulunması uzak mesafedeki laboratuvarlara tek tıkla gönderme kolaylığı da sağlamaktadır.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.
"Diş eti çekilmesi nedir?" başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.