CBCT (Koni Işınlı Bilgisayarlı Tomografi) Ne Gibi Avantajları Sunar?
0
0.00 
0
CBCT (Koni Işınlı Bilgisayarlı Tomografi) Ne Gibi Avantajları Sunar?

Koni Işınlı Bilgisayarlı Tomografinin (CBCT) Avantajları

Yazımızın ilk bölümünde CBCT’nin genel bir tanımına ve CBCT yazılımlarının yeteneklerine değinmiştik. Bu yazımızda CBCT kullanmanın avantajları ve Diş Hekimliğine katkılarına değinilmektedir. Özellikle İmplant tedavisi konusunda uzmanlaşan diş hekimlerimiz, tedavi kabul oranlarını nasıl arttırabileceklerini yazımızın devamında göreceklerdir.

Tek taramada Pan, Ceph ve 3-D görüntüleme

Koni Işınlı Bilgisayarlı Tomografi cihazları, gelişmiş 3-D hacimsel görüntülemelerin yanı sıra, geleneksel radyografi formları için de kullanılabilir. Konvansiyonel sefalometrik ölçümler, görüntüyü bir radyografiye veya panoramik bir görüntüye benzeyen 2 boyutlu bir projeksiyon olarak göstererek 3-boyutlu hacimsel görüntüler vasıtasıyla elde edilebilir. Sefalometrik noktaları 3-D'de sayısallaştırmak da mümkündür, bu da çoklu analizlerin yapılmasına neden olur.

Konvansiyonel olmayan derlemeler de (render) CT verileri kullanılarak gerçekleştirilir. Aslında, fiziksel olmayan X ışını projeksiyonları mümkündür. Örneğin, hastanın boynundaki omurların çıkarıldığı bir sefalogram oluşturulabilir. Bu tür oluşturma işleminin avantajı, geleneksel bir görüntülemede omurların görüntüye girmesi önlenemez, oysa konik ışınlı 3 boyutlu tomografide bu mümkündür yani omurlar kesilerek arkasındaki dokular görüntülenebilir.

CBCT'yi uzmanlık uygulamalarında kullanmanın avantajları

CBCT görüntüleme, kapsamlı verileri ve anatomiyi birçok açıdan inceleyerek bu verileri dinamik olarak manipüle etme yeteneği sunar. Ortodontik olguların, solunum yollarının, etkilenen dişlerin ve periodontal defektlerin değerlendirilmesi ile birlikte TME durumu ve düzensizliği veya çene patolojisinin teşhisi, CBCT görüntülemesi kullanılarak kolaylaştırılmıştır.

Üç boyutlu tomografiler ile maksillofasiyal anatominin çoğunu görüntülemek mümkündür. Daha geniş görüş alanlı CBCT genellikle çene cerrahisi ve ortognatik cerrahi uzmanlık pratiğinde uygun olanıdır, daha küçük görüş alanlı CBCT’ ler ise implant planlamadan, çatlak tespitine, endodontiden, lezyon görüntülemeye kadar her türlü detaylı tanı gerektiren tedavide kullanılabilir.

Koni Işınlı Bilgisayarlı Tomografi ile görüntülemenin implant dişhekimliğindeki avantajları

CBCT görüntüleme, üretilen görüntülerin yüksek kalitesi, yazılım özellikleri ve düşük radyasyon maruziyet dozları nedeniyle implantoloji için ideal radyolojik yöntemdir. CBCT ve implantoloji ile ilgili en önemli konulardan ikisi sanal cerrahi planlama ve cerrahi kılavuzlardır. Diş hekimlerinin kemiğin yoğunluğunu gölgeleme yoluyla değerlendirmesini sağlayan özel yazılım uygulamaları ile sanal bir ameliyat yapılabilir ve 1: 1 ölçüm aletiyle kemiğin boyutları doğru bir şekilde kaydedilebilir. Çene sınırları, bitişik dişler, nazal fossa, mandibular kanal, maksiller sinüs, mental foramen ve insizive kanal dahil implant yerleşimini değerlendirmek için gereken ortak iç anatomi tanımlanabilir. Ayrıca implant sağlığı için kaçınılması gereken patolojiyi de tespit eder. Bu nedenle, ameliyattan önce, klinisyen uygun implant boyutunu doğrulayabilir.

Koni Işınlı Bilgisayarlı Tomografi ile Implant Uygulaması
3 Boyutlu konik ışınlı tomografi ile görüntülenen bir implant uygulaması.

CBCT görüntülemenin, klinisyenlerin hastalara önerilen implant tedavi planlarını göstermelerine olanak sağlaması nedeniyle tedavi kabul oranları üzerinde olumlu bir etkisi vardır. CBCT tarayıcı teknolojisi ve sonuçta ortaya çıkan görüntüler hastaları etkiler, tedavi seçeneklerinin tam olarak anlaşılmasını sağlar ve implant tedavi planlarının hasta tarafından onaylanmasına yardımcı olur.

İmplant diş hekimliğinde bakım standardının yükseltilmesi

CBCT teknolojisi hasta güvenini ve buna paralel olarak tedavi kabulünü arttırır. Bir CBCT tarayıcıya sahip olmak, implantın başarı şansını arttırırken implantın tamamlanma süresini azaltır.

BT yazılımı ve donanım seçenekleri önemli ölçüde geliştirilmiştir, üstelik bu teknolojiye sahip olma maliyeti son yıllarda oldukça düşmüştür. Bu durum pek çok doktorun, CBCT'ye uygulamalarında yer vermesine neden olmaktadır.

CBCT radyografleri diş bakımının kalitesini ve doğruluğunu hızla arttırıyor. Tedavi planlaması ve olası anatomik sorunların tespiti için ek bilgi gerektiren çok çeşitli durumlarda kullanıldığında, CBCT tarayıcıları diş hekimliği alanını hızla değiştiriyor ve hızlı bir şekilde implant tedavi planları için bakım standardı haline geliyor.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, röntgen cihazları için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Morita markalı ürünlerimiz her türlü endodonti ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp