Motorlu Endodonti Tedavisi, El Eğesi Kullanımı Kadar Hassas Olur Mu?
0
0.00 
0
Motorlu Endodonti Tedavisi,  El Eğesi Kullanımı Kadar Hassas Olur Mu?

Endodonti tedavisi ile uğraşan hekimlerin en çok dile getirdikleri soruların arasında endodonti ve el eğesinin hassasiyet farkıdır.

Endodonti uzmanları ve öğreticileri iki temel tekniğin öneminden bahsederler:

  • Bunlardan biri; saat kurma tekniğidir (watch-wind technique).Kanalda el eğesi ile ilerlerken küçük hareketler ile sağlı-sollu rotasyon yapmayı ifade eder.
  • Diğer teknik ise; dengeli güç tekniğidir (balanced force technique).Kanalda el eğesi ile ilerlerken daha geniş ve yumuşak hareketler ile sağlı-sollu rotasyon yapmayı ifade eder.

El eğesi kullanırken kişi doğal olarak bu hareketleri yapar ve kanalda ilerlemeyi hisseder. Ancak bu hareketlerin başarılı uygulanması el hassasiyeti ve tecrübe ile doğru orantılıdır ve bazı durumlarda zorluklar içerir.  Ayrıca el eğesi ile törpüleme yapmak yorucu bir işlemdir ve oldukça zaman alır. Bu yüzden hekimler hem hızlı tedavi yapabilen hem de hassas bir motorize cihaz arayışı içinde olmuşlardır.

ENDODONTİ TEDAVİSİNDE YENİ HAREKETLER

Endodonti Tedavisi
Endodonti Tedavisi

Artık hem hassas hem de hızlı tedavi yapabilen bir endomotor var;  Tri Auto ZX2.  Yukarda bahsedilen her iki hareketi de yapabilen bir endodontik mikromotor olan TriAuto ZX2’in getirdiği açısı ayarlanabilen OGP hareketi sayesinde tıpkı bir el eğesi hassasiyetinde saat kurma veya güç dengesi tekniği ile ilerleyerek güvenli bir şekilde apekse ulaşmak ve giriş yolunu açmak mümkün. Giriş patikası açıldıktan sonra da kanalın eğelenmesi ve hazırlanması işini de gene aynı cihaz ile halledebiliyorsunuz. Kanalın preperasyonu için kontrollü veya dönüşümlü rotasyon gibi alternatif hareketler mevcuttur.

TriAuto ZX2 cihazında bulunan bu yepyeni hareketin açılımı OGP yani “Optimum Glide Path” olarak adlandırılır. Bu hareket, el eğesi ile yapılan sağlı-sollu dönme hareketinin aynısının motora uyarlanmış halidir.  Hem saat kurma tekniğini hem de dengeli güç tekniğini içinde barındırır. Farklı açılarda ayarlanabilen OPG hareketinin bir modunda 90 derece ileri-geri ve ardından 120 derece geri dönüş hareketi yapabilirsiniz. Kanalın durumuna göre istenirse 180/240 derecelik gibi daha yüksek açılara da ayarlayabilirsiniz.

KANALA ZARAR VERMEDEN ENDODONTİ TEDAVİSİ

TriAuto ZX2 cihazının bünyesinde bulunan bir diğer hareket ise OTR, yani “Optimum Tork Reverse” olarak adlandırılan fonksiyondurOTR hareketinin içinde hem dönüşümlü rotasyon hem de tork kontrolü vardır. Kanal eğesi ayarlanan tork değerine gelene kadar normal rotasyon yönünde döner, tork aşılınca ileri-geri dönüşümlü hareketleri yapmaya başlar. Zorlanma geçip de tork normal değere gelince tekrar rotasyon hareketine geçilir. Böylece hem kanala zarar verilmez, hem debris dışarı atılır hem de eğe çatlamalara ve kırılmalara karşı korunur. Kanalın darlık veya eğrilik durumlarına göre farklı açılarda ayarlanabilen OTR hareketi sayesinde kanal içini işlemek hem daha güvenli hem de daha hızlı olmaktadır.

Kanal Tedavisi kategorimize geri dönebilir ya da Neden İlk Teşhisin Panoramik Görüntüleme İle Başladığı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp