OTR - Endomotorların Yol Açtığı Kılcal Çatlak Sorununa Çözüm
0
0.00 
0
Endomotorlarda Dönüşümlü Hareketin Yol Açtığı Kılcal Çatlak Sorununa Çözüm; Tork Kontrollü Dönüşüm

OTR ile Endomotorlarda Dönüşümlü Hareketin Yol Açtığı Kılcal Çatlak Sorununa Çözüm (Tork Kontrollü Dönüşüm)

Endodonti operasyonlarında sıra kanalın içini temizlemeye ve kanalı genişletmeye geldiğinde rotasyon yapan endodondik mikromotorlar iş başına gelirler. Bu motorlar hakkında son yıllarda en çok tartışılan konu rotasyonun ne şekilde ve ne yönde olması gerektiğidir. Standart olarak endodontik motorlar saat yönünde normal bir rotasyon yaparlar, şayet motorun hassas bir tork kontrolü varsa torkun aşıldığı yerde geri dönerek eğenin zorlanması önlenir.  Son zamanlarda dönüşümlü rotasyon yapan, bir başka ifade ile resiprokasyon hareketi yapan motorlar gündeme gelmiştir. Bu tür cihazlar resiprokasyon moduna geçtiklerinde sürekli olarak bu hareketi yaparlar ve tork kontrolü devre dışı kalır. Tork kontrol edilmediği için kanalın inceldiği, eğrildiği ve daha hassas çalışmak gereken yerlerde bile cihaz aynı torkla çalışmaya devam eder ve kanalı olması gerektiğinden çok daha agresif bir şekilde genişletir. Bu durum da kanalın yapısını zayıflatır. Bu etkiye bir de debrisin içerde sıkışması ve basınç oluşturması da eklenince kanal içinde kılcal çatlaklar oluşması kaçınılmazdır. İşte bu kılcal çatlaklar tedavinin başarısını olumsuz yönde etkiler. Buralara sığınan ve bertaraf edilemeyen mikro organizmalar ileride vakanın tekrarlanmasına bile yol açabilir.

Resiprokasyon hareketinin ilk geliştirilme amacı tedavinin daha hızlı yapılmasıydı. Çünkü normal rotasyonda tork zorlanınca eğe ters dönmeye başlar ve kanaldan dışarı çıkar, bu da bir miktar zaman kaybettirir. Bu yüzden ileri-geri hareketleri ardışık olarak yapan ve kanaldan çıkmayı önleyen dönüşümlü hareket geliştirildi fakat zaman içinde yukarıda bahsedilen handikapları ortaya çıktı. Üstelik resiprokasyon, hedeflendiği gibi çok da hızı artırmadı çünkü debrisi tahliye etmek için sık sık irrigasyon yapmak ve eğeyi yine kanaldan çıkarmak gerekti.

Bu durum Morita araştırmacılarını yeni bir hareketin keşfine yönlendirdi: Tork kontrollü dönüşümlü rotasyon. Bu yeni hareketteki tork kontrolü sayesinde artık kanal orijinal yapısına sadık halde minimal düzeyde işlenebiliyor ve debris de sürekli tahliye edildiği için kılcal çatlak oluşumu önleniyor.

Optimum Tork Reverse (OTR) Hareketi Hem Rotasyon Hem De Dönüşümlü Hareketin Avantajlı Yanlarını Birleştiriyor

OTR | Optimum Tork Reverse
OTR | Optimum Tork Reverse

Morita’nın ilk olarak Dentaport cihazında uyguladığı ve ardından da 2017 yılında piyasaya çıkan son model endodontik mikromotor olan Tri Auto ZX2 ile daha da geliştirdiği OTR hareketi kullanıcılara her türlü kanalda güvenli ve hızlı tedavi imkanı sunuyor.

Normal rotasyon hareketi sayesinde debris (kalıntılar) sürekli olarak tahliye edilir, kanalın içinde sıkışmaz. Böylece sık aralıklarla kanal içine irigasyon yapmak gerekmez. Ayrıca normal rotasyon hareketinde ayarlanan değer aşılırsa eğe ters yönde döner ve kanalda sıkışma ve kırılma önlenir.

OTR dönüşümlü hareketinde ise ilk başta eğe tıpkı normal rotasyondaki gibi saat yönünde döner ve tork kontrolü yine devrededir. Tork sınırı aşılıp eğe zorlandığı zaman ileri-geri-ileri hareketleri yapılmaya başlanır ve eğenin kanal üzerindeki baskısı hafifletilir. Böylece kanalın gereksiz yere fazla kazınması önlenirken eğe de kırılmalara karşı güvenceye alınır. Tümüyle ters rotasyon olmadığı için  eğe kanaldan dışarı çıkmaz, böylece sürat de kazanılır.  Tüm bu unsurların neticesinde OTR hareketi sayesinde standart dönüş hareketi ile dönüşümlü hareketin avantajlı unsurları birleştirilerek hem güvenli hem de süratli bir kanal tedavisi sağlanır.

OTR Hareketi Ve Çeşitleri

Morita’nın icadı OTR hareketini detaylı olarak inceleyecek olursak TriAuto ZX2 cihazında bu hareketin 2 farklı çeşidi olduğunu görürüz:

Geniş ve düz kanallar için OTR:
Bu seçenekte eğe tork değerini aşınca 120° geri / 240° ileri hareketleri yapmaya başlar, tork normale dönünce rotasyona devam eder. Anterior dişlerde, eğimi fazla olmayan ve nispeten geniş kanallarda güvenle kullanılabilir.


Dar ve eğri kanallar için OTR:
Bu seçenekte eğe tork değerini aşınca 90° geri / 180° ileri hareketleri yapmaya başlar, tork normale dönünce rotasyona devam eder. Daha küçük hareketler şeklinde döndüğü için zorlu kanallarda bu seçeneğin kullanılması önerilir

Kanal tedavisini son derece kolaylaştıran bu hareketler sayesinde en zorlu vakalarda bile kanala zarar vermeden ve eğe kırılmasından korkmadan çalışabilir ve kalıcı bir tedavi gerçekleştirebilirsiniz.

Endodonti kategorimize geri dönebilir ya da Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz.

X
× WhatsApp