Mikromotorlar Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar | Metco Dental
0
0.00 
0
Mikromotorlar Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar | Metco Dental

Mikromotorlar Hakkında Yanlış Bilinenler

Mikromotorlar, tüm dental el aletleri gibi bir diş hekimliği sanatının en önemli materyallerindedir. Bununla birlikte diş hekimliği pratiğinde oldukça önemli yer tutan bu aletlerle ilgili yoğun bir bilgi kirliliği yaşanmaktadır. Bu dezenformasyonlar dönem dönem verimsizliğe hatta hasta sağlığını tehlikeye atabilecek durumlara yol açmaktadır. Bu makalede, mikromotorlar hakkında doğru bilinen yanlışlardan birkaçına değinilmiş ve diş hekimlerinin verimliliğini arttırmak adına baz ipuçlarına yer verilmiştir.

Elektrikli ve havalı mikromotorlar aynı şekilde kullanılır - YANLIŞ

Yakın zamana kadar, ABD ve Kanada'daki diş hekimliği okulları, öğrencilere hava tahrikli motorlu el aletlerine yönelik özel eğitimler verirdi. Diş hekimleri, hafifçe diş fırçalamayı temsil eden "tüy yapma" gibi teknikleri öğreniyorlardı. Bu teknik el aletinin değişen güç seviyelerini etkili bir şekilde yönetmeye yardımcı olurdu.

Havayla çalışan bir el aleti kullanıldığında, diş hekimi, dişi keserken bir kuvvet uygular. Hava tahrikli mikromotorlar yaygın olarak kullanılmakla birlikte, bunlar hakkında, teknolojinin yeterince güç sağlamadığı ve çok gürültülü olduğu gibi birtakım şikayetler bulunmaktadır.

Bu şikayetler elektrikli el aletlerinin kullanımının artmasına katkıda bulunmuştur. Elektrikli bir mikromotor cihazındaki sınırsız güç, diş hekimlerinin etkili bir şekilde diş kesmesine yardımcı olur, süreci kolaylaştırır. Elektrikli bir mikromotrda sabit kuvvet sağlar ve hava tahrikli dental el aletlerinden daha sessizdir. Bu durum hasta deneyiminde çok önemli bir faktördür.

Ancak, sadece hava tahrikli bir el aletini kullanmaya alışmış bir diş hekimi için, elektrikli el aletinin kullanılması farklı bir deneyimdir. Bu cihazları kullanmak için kendilerini eğitmeye çalışan pek çok diş hekiminin sınırlı bir başarısı vardır. Gerçek şu ki, bir heykeltıraşın farklı iş türleri için çeşitli araçlara ihtiyacı olduğu gibi, diş hekimleri de farklı amaçlar için hem elektrikli ve hem de havalı el aletlerini kullanabilmelidir.

Bir elektrikli mikromotor, freze makinesi gibi sabit bir güç ve kolay kesim sağlar. Hava tahrikli bir el aleti, minimal invaziv teknikler için mükemmeldir. Diş hekimleri, her iki türü de en verimli şekilde kullanmayı öğrenmek için eğitimlere zaman ayırmalıdır.

Genel bir restoratif mikromotor implant yeteneğine sahiptir - YANLIŞ

Yakın geçmişte, bir dizi üretici mikromotorlar üzerindeki genel restoratif motorların implant kapasitesine sahip olduğunu iddia etmiştir. Ancak diş hekimliğinde İmplant tedavisi için genel bir mikromotor kullanmanın bazı sakıncaları vardır. Nasıl ki endodondi tedavisi için bu işe özel endomotor veya endodontik mikromotor tarzı cihazlar gerekiyorsa implant uygulamaları için de amaca uygun cerrahi implant mikromotorları gereklidir.

İlk olarak, genel bir mikromotor tüm implant ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli güce sahip değildir. Özel bir implant motoru 40-50 Ncm tork gerektirirken, genel restoratif motor 2.5 Ncm ila 3.5 Ncm arasında tork üretir. Burdan anlaşılacağı üzere, sıradan bir mikromotor implant tedavisinde ciddi bir güvenlik problemi oluşturabilir.

İmplant yerleştirme sırasında sürekli bir steril irrigan akışına ihtiyaç duyulduğu ve olası bir emboliden kaçınmak için soğutma sıvısı havasını kapatma gereği düşünüldüğünde de ek güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kalınır. Genel restoratif motorlar, motora giden ve ek parça etrafında akan hava soğutucusuna sahiptir. Bir diş hekimi genel restoratif motorla cerrahi bir bağlantı kullansa bile, el parçasının etrafında hala önemli bir hava akışı olacaktır.

Genel restoratif motorları için ağız cerrahisi işlevlerini de sunduğunu iddia eden üreticiler, bunu için resmi bir izin alamazlar. Güvenli bir cerrahi operasyona değer veren diş hekimleri implant tedavisi için dizayn edilen mikromotorları tercih etmelidir.

Mikromotor dişlisine verilen garanti cihazın daha uzun kullanılacağını garanti eder - YANLIŞ

Morita Mikromotorlarda ekranın sağ ve sol ele göre ayrı ayrı ayarlanabileceğini biliyor muydunuz?
Morita Mikromotorlarda ekranın sağ ve sol ele göre ayrı ayrı ayarlanabileceğini biliyor muydunuz?

Genel olarak, yeni model motorların dişli çarkları, garantiden bağımsız olarak 18 ila 24 aylık bir ömre sahiptir. Üreticiler çeşitli şartlarda çeşitli garantiler sunmaktadır, ancak saygın bir üretici garanti olmasa bile ürünlerinin arkasında duracak ve arızalı bir birimi tamir edecek veya değiştirecektir. Dolayısıyla cihazın daha uzun süre kullanılması verilen garanti ile ilintili değil, seçtiğiniz markanın teknolojisi, iş ahlakı, dünyadaki konumu ve güvenilirliği ile ilgilidir.

El aletlerinizin yaşına ve performansına dikkat edin. Dişliyi değiştirme zamanı geldiğinde, üreticinize veya distribütörünüze gönderin.  Dental el aletleri, etkileyici özelliklere sahip inanılmaz ekipmanlardır. Mikromotorlarınızı iyi çalışır durumda tutarak, güvenli ve doğru bir şekilde kullanarak, uygulamalarınızdaki faydayı en üst düzeye çıkartabilirsiniz.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, kanal tedavisi cihaz ve malzemeleri için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Morita markalı ürünlerimiz her türlü endodonti ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp