0.00 
0
ağız kokusu
Ağız Kokusu Neden Olur?

Ağız kokusu, kişiyi oldukça rahatsız eden, hatta bazen sosyalleşmeye engel olabilen bir durumdur. Bütün gece boyunca ağızda biriken bakterilerin sabah koku yapması normaldir. Dişler fırçalandığında bu koku kaybolur.
Gün içerinde rastlanan ağız kokusu ise kişinin ağız hijyenini tam olarak sağlayamamasından kaynaklanır. Ancak ağız hijyenine dikkat edilmesine rağmen koku yine de gitmiyorsa bunun çeşitli nedenleri olabilir.

1-Bazı Yiyecek ve İçecekler

Soğan, sarımsak, pastırma, baharatlar, alkol gibi bazı yiyecek ve içecekler ağız kokusuna neden olabilir.

2- Ağız Hijyenine Dikkat Edilmemesi

Eğer dişler her gün günde en az 2 kere fırçalanmazsa ve düzenli olarak diş ipi kullanılmazsa, yiyecek artıkları dişlerde kalır ve ağız kokusuna neden olur. Kokuya neden olan bakteriler, dilde de birikebilir.

3- Ağız Kuruluğu

Ağız kokusuna neden olan bakterilerin yer değiştirmesine, bir anlamda ağzın yıkanmasına tükürük yardımcı olur. Eğer ağız kuruduysa, yani ağızda yeterince tükürük yoksa koku engellenemez. Sabahları ağzın kokmasının nedeni de uyurken tükürük üretiminin az olması ve ağzın kuru kalmasıdır.

4- Sigara İçmek

İçilen sigara ağzın kurumasına ve dolayısıyla kokmasına neden olur. Sigara içen kişilerin diş eti hastalığına yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Bu da ağız kokusu için olası bir nedendir.

5- Ağızda Diş Boşluğu veya Çürük Diş

Kayıp dişlerin yerinde oluşan boşluklar; yiyecek artıklarının, bakterilerin birikmesi ve plak oluşumu için elverişli alanlardır. Bakteri birikmesi, ağız kokusuna neden olur. Çürük dişler için de aynı sonuç geçerlidir.

6- Diş eti Hastalığı

Dişlerdeki bakteriler düzgün temizlenmedikleri zaman birikerek çürüklerin oluşmasına neden olur. Çürümeler, diş etlerini tahriş edebilir ve diş eti hastalıkları ortaya çıkar. Diş ve diş eti arasında oluşan cepler ağız kokusunun nedenleri arasındadır.

7- Diş Tedavileri

Diş çekimlerinden sonra yara iyileşene kadar olan kanamalar ağız kokusuna neden olabilir. Diş implantı sırasında oluşan enfeksiyon da ağız kokusu nedenleri arasındadır. Hoş olmayan komplikasyonlar ve sonucunda meydana gelebilecek ağız kokularını engellemek için, tedavi sonrasında diş hekiminin önerdiği hijyen kurallarına harfiyen uymak gerekir.

8- Ağız Kokusunun Diğer Olası Diğer Nedenleri

Ağız ve diş hijyeni dışında diğer sebepler de kokuya neden olabilir. Mide ekşimesi, kontrolsüz diyabet, bademcik iltihabı, sinüs enfeksiyonu ve başka ciddi hastalıklar da etkenler arasındadır. Kullanılan bazı ilaçlar da ağız kuruluğu ve kokusuna neden olabilir.

Rutin diş hekimi kontrolü ve disiplinli ağız hijyeni uygulamaları ile geçmeyen ağız kokusu için mutlaka diş hekimiyle görüşülmeli; asıl nedenin ortaya çıkarılması ihmâl edilmemelidir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X