Kişinin kemik ve yüz yapısı, kemik yoğunluğu, ağız sağlığı, implant türü; implant uygulamasının şeklini belirler. İmplant, çene kemiği içerisine yerleştirilen ve vida şeklinde olan titanyumdan yapılmış bir materyaldir. Diş kökü yerine geçmek üzere tasarlanmıştır. Bu vida şeklindeki implantın üzerine protez olarak diş şeklinde başka bir kısım yerleştirilir. Bu genellikle zirkonyum veya metal destekli porselen olur.
Implant, genel olarak dört farklı şekilde uygulanabilir:
- İlk yöntemde, diş çekilir ve oluşan boşluğa implant hemen yerleştirilir. Bu hasta ve doktor için en rahat ve en pratik yöntemdir. Dikiş ve cerrahi müdahele gerektirmez, hemen hemen hiç acı vermez.
- İkinci yöntem ise kapalı tekniktir. Bu yöntemde filep açılmadan yani hastanın implant uygulanacak dokusunu kesmeden lazer kullanılır ve bir oyuk oluşturulur. İmplant bu oyuğa yerleştirilir. Konforlu, ağrısız ve tek aşamalı bir işlemdir, oldukça kısa sürer.
- Üçüncü yöntem mini implantlar için söz konusudur. Bu yöntemde, mukoza üzerinden direk implant uygulaması yapılır.
- Dördüncü yöntem ise en çok bilinen klasik cerrahi yöntemdir; ameliyat ile diş eti aralanarak kişinin çene kemiğinde uygun bir boşluk açılır, buraya implant yerleştirilir ve dikişler yaklaşık bir hafta sonra alınır.
Implant tedavisinin ne kadar süreceğini kestirmek oldukça zordur. Bu durum hastanın ağız, diş ve çene sağlığına, implant yapılacak diş sayısına, hangi dişlerin değiştirileceğine ve daha birçok etkene bağlıdır. Genellikle toplam tedavi süreci 3-6 ay sürebilir. Fakat, implant yerine geç yerleşir ya da tedavi öncesinde kemik greftleri veya sinüs yükseltmesi gerekirse süreç daha da uzun sürebilir.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.
"İmplant diş ameliyatı nasıl yapılır?" başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.