Günümüzde diş hekimliğindeki teknolojik gelişmeler, tıbbi birikim ağız ve diş sağlığı alanında hastalara birçok yenilik sunmaya devam ediyor. Kişiler bu gelişmelerle, hem ağız ve diş sağlıklarını maksimum düzeyde koruyabilirken hem de kendilerine göre estetik olan tedavi şeklini seçebiliyorlar. Diş hekimliği alanında sık kullanılan tedavi yöntemlerinden olan dolgu işlemleri de bu yeniliklerle birlikte çeşitlenmiştir. Hastalar diş hekiminin tavsiyesi ile birlikte gerek uzun ömürlü olanları gerekse estetik olarak daha iyi duran dolgu seçeneklerini kendileri belirleyebilmektedirler. Hangi diş dolgusu daha iyidir sorusunun cevabını verebilecek tek kişi ise diş hekiminizdir. Çünkü her dolgu seçeneği sizin için uygun olmayabilir.
Dolgu Seçenekleri Nelerdir?
- Kompozit Dolgu
- İnlay ve Onlay Dolgu
- Amalgam Dolgu
- Altın Dolgu
Kompozit Dolgu
Bu dolguya ismini veren kompozit aslında birbirinden farklı iki veya daha fazla malzemenin bir araya getirilmesiyle oluşan yeni bir malzemedir. Diş hekimliğinde kullanılan kompozit dolgu ise çok ince cam parçacıkları ve plastik karışımıdır. Kompozit dolgu günlük dilde genellikle beyaz dolgu ya da ışınlı dolgu olarak adlandırılır ve ekonomik olarak uygun bir dolgu çeşididir. Diş rengi ile uyumlu olduğu için de konuşma ve gülümseme sırasında görünen ön dişlerde sıklıkla tercih edilir. Estetik görüntü yakalanmasına yardımcı olur ve tek seansta yapılabilir olması da başka bir avantajıdır. Kompozit dolgu uygulanan dişin temizliği de kolaydır.
Kompozit dolgu çeşidinin en büyük dezavantajı ise uzman doktorlar tarafından ustalıkla yapılamazsa ve ağız bakımı da iyi bir şekilde yapılmazsa diş ve dolgu birbirine tam yapışmayabilir. Bu durumda dolgunun kenarında tekrar çürük oluşabilir. Kompozit dolguların kullanım ömrü, yapılan dolgunun büyüklüğü ve kişinin diş sağlığına verdiği önemle değişmekle birlikte, doğru yapıldığında ve doğru kullanıldığında uzun yıllar problemsiz olarak işlev görebilir.
İnlay ve Onlay Dolgu
Temizleme işlemi sonrası dolgu yapılabilecek yeterli diş dokusunun kalmadığı durumlarda uygulanır. Diğer bir uygulama alanı ise kaplama yapılacak kadar hasar görmemiş dişlerdir. Aslında inlay ve onlay dolgu diş hekimliğinde standart dolgu ile kron denilen kaplama arasında bir çözüm yoludur.
İnlay dolgunun uygulama alanı, dişin daha dar bir kısmını kapsarken, onlay dolgunun kapsama alanı daha geniştir. İnlay ve Onlay arasındaki fark sadece budur. Laboratuvarda hazırlanan inlay ve onlay dolgular seramik ya da fiberle güçlendirilmiş kompozitin yanı sıra porselenden yapılır. Günlük dilde porselen dolgu diye anılmasının sebebi budur.
Lekelenmeye karşı dirençli olan inlay ve onlay dolgular diş rengi ile uyumlu üretilebilir. İnlay ve onlay dolguların laboratuvarda hazırlanması gerektiğinden dolgu işlemi iki seansta tamamlanır. Bu dolguların 15-20 yıl özelliğini kaybetmeden kullanılabildiği görülmüştür.
Amalgam Dolgu
Diş dolgusu işleminde eski tarihlerden bu yana kullanılan bir dolgu çeşididir. Günlük dilde gri dolgu ve gümüş dolgu olarak da biliniyor. Bu dolgunun içeriği gümüş, çinko, bakır ve civa karışımıdır. Estetik bir görüntü sağlamayan amalgam dolgunun günümüzde kullanımı yok denebilecek kadar azdır. Bunun nedeni amalgam dolgunun içeriğindeki civanın, sağlık açısından tercih edilmemesidir.
Altın Dolgu
İnlay ve onlay dolgu ile birlikte en dayanıklı dolgudur. Diğer dolgu malzemelerinin içine altın katılarak yapılır. Altın dolgu laboratuvarda hazırlanır ve dişe yapıştırılarak uygulanır. Hem yapılışı hem de içeriğindeki malzemeler nedeniyle pahalı bir dolgu çeşididir. Uygulaması en az iki seansta gerçekleştirilir. Altın dolgular 20 yılı geçen sürelerde kullanılabilmektedir.
Diş hekiminiz ile birlikte hangi tedavinin sizin için en uygun olduğuna karar vermeniz gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.