Halk arasında tartar olarak da bilinen diş taşı, tükürüğünüzden sertleşen plak ve minerallerin birikmesi sonucu oluşur. Plak adı verilen bu yapışkan madde zamanla diş taşına dönüşerek diş ve diş eti arasında kalın bir tabaka haline gelir. Diş taşı, dişlerin dışını kaplayabilir ve dişeti çizgisinin altına da girebilir. Ağız ve diş bakımına çok önem gösteren bir insanın ağzında dahi bakteri bulunmaktadır. Bu bakteriler ağız ve diş temizliğinin en ufak açığında yemeklerle buluşarak, dişlere yapışma eğilimleri gösterirler.
Diş taşı temizliği, diş eti tedavisinin de ilk adımıdır. Diş taşı temizliği yapılmadığı takdirde önemli diş eti problemleri ve diş kayıpları yaşanmaktadır. Bu sebeple her insanın düzenli olarak 6 ayda bir diş taşı temizliği yaptırması gerekmektedir. Bu süreyi maksimum 1 yıla çıkarabilir, ancak daha da uzatırsanız ileride ciddi diş problemleri yaşayabilirsiniz.
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir?
Diş taşı oluşumunu önlemek için ağız ve diş bakımınıza özen göstermelisiniz. Dişlerin düzenli fırçalanması çok önemlidir. Diş taşı oluşumunu önlemek için yapılabilecek en önemli şey düzenli fırçalamadır. Günde 2 kez detaylı bir fırçalama yapan bireyde diş taşı oluşumu en az düzeyde seyretmektedir. Diş macunu seçiminizi florürlü diş macunundan yana kullanmalısınız. Florür bakterileri öldürerek, diş taşı oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Diş taşı oluşumu çok eskiye dayanıyorsa ve hiç temizlik yapılmamışsa diş taşlarını temizlemek de zorlaşır. Bu sebeple diş taşı oluşumunun ilk evrelerinde temizlik yapılması çok önemlidir.
Her 6 ayda bir mutlaka diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Diş hekimlerini düzenli olarak ziyaret edenlerin diş hastalıklarına sahip olma olasılığı çok daha düşüktür.
Diş Taşı Temizliği Acıtır Mı?
Diş taşı temizliği için geliştirilmiş özel cihazlarla yapılan bu temizliği, düzenli olarak yaptırmanız halinde herhangi bir zorluğu ve acısı olmayacaktır. Ancak uzun yıllar diş taşı temizliği yaptırmamışsanız bu işlem biraz acıtabilir. Ayrıca çok miktarda diş taşınız varsa, diş etleriniz iltihaplıysa ve dişleriniz hassassa diş taşlarınızı çıkarmak biraz ağrılı olabilir.
Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Sürer?
Diş taşı temizliğinin süresi büyük ölçüde diş taşının miktarına bağlıdır. Ortalama temizlik süresi 20-30 dakika arasıdır.
Diş Taşı Temizliği Zararlı Mıdır?
Diş taşı temizliği kavitron olarak adlandırılan ultrasonik cihazlarla yapılmaktadır. Bu cihazlar diş taşı temizliği için özel olarak geliştirilmiştir. Ve dişlere herhangi bir zararı yoktur. Aksine diş taşlarının temizliğinin yapılması dişlerin ve diş etlerinin sağlığı için çok önemli ve gereklidir.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.