20 Yaş Dişimin Çıktığını Nasıl Anlarım? | Metco Dental
0
0.00 
0
20 Yaş Dişimin Çıktığını Nasıl Anlarım?


20’lik dişler, diş etlerinizin arkasında büyür ve en son çıkan dişlerdir. Ağzımızda çene bölgesinin her iki tarafında olan 3 azı dişi vardır. En son azı dişi ise 20’lik yaş dişidir. 20’lik yaş dişinden ağızda 4 adet bulunur. Çenenizin arka kısmında ağrı varsa ve çenenizi açmakta zorluk yaşıyorsanız, mutlaka bir diş hekimine görünmeniz gerekir, çünkü 20’lik dişiniz çıkıyor olabilir. Diş hekiminiz görüntüleme işlemleriyle birlikte dişin nasıl çıktığını, dişin büyük mü küçük mü olduğunu ve çenenizde herhangi bir darlık var mı yok mu bunları saptayacaktır. Tanı işleminden sonra size göre bir tedavi planı oluşturacaktır.

Yirmi yaş dişleri genellikle ergenliğin sonlarında veya yirmili yaşların başında çıkmaya başlar. Bu zamana kadar, diğer 28 diş genellikle yerinde olduğundan, yirmi yaş dişlerinin düzgün bir şekilde büyümesi için ağızda her zaman yeterli yer kalmayabilir. Yer sıkıntısı nedeniyle yirmi yaş dişleri bazen belirli bir açıyla çıkabilir, sıkışabilir veya kısmen çıkabilir. Bu şekilde büyüyen yirmi yaş dişleri gömülü olarak bilinir.

20 Yaş Dişleri Ne Gibi Sorunlar Yaşatır?

Eğer çene darlığı gibi bir durum yaşıyorsanız ve ağız sağlığınıza yeterli ilgiyi göstermiyorsanız dişlerinizde iltihaplanmaların meydana gelmesi kaçınılmazdır. 20 yaş dişleri yemek fazlalıklarının en çok toplandığı yer olduğu için yeterli bakım yapılmadığında çürümeler oluşabilir. Bu çürümeler ağız kokusuna da neden olmaktadırlar.

20’lik Dişlerin Çekilmesi Zorunlu Mudur?

20’lik yaş dişlerinde çekilmeler zorunlu değildir, ancak kullanılabilir olduğu sürece. 20 yaş dişleri de diğer dişler ve organlar gibi korunmalıdır. 20 yaş dişleri henüz çıkamamışsa ve diğer dişlere baskı yapıyorsa dişlerin çürümesine neden olabilir, sıkıştırma yapması nedeniyle de çarpıklığa neden olur.

Yirmilik dişleriniz gömülüyse ve herhangi bir soruna neden olmuyorsa genellikle çıkarılmasına gerek yoktur. Bunun nedeni komplikasyon riski taşımamasıdır.

20 Yaş Dişleri Normal Dişler Gibi mi Çekilir?

20 yaş dişleri diğer dişlerin çekildiği gibi çekilmemektedir. Bu dişlerin çene kemiği üzerindeki pozisyonları, yüksekliği ve üzerinin kemik ile kaplı olup olmaması gibi durumlar onları normal diş çekiminden ayıran özellikleridir. Rahatça görülemeyen, diş eti sınırında kırık olan ya da gömük dişler cerrahi çekim ile çekilir.

Yirmilik dişleriniz çıkarıldıktan sonra ağzınızın içinde ve dışında şişlik ve rahatsızlık olabilir. Bazen hafif bir morarma da görülebilir. Bu durum genellikle ilk 3 gün içinde görülür, ancak 2 haftaya kadar sürebilir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

Akut gingivitis nedir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

X
× WhatsApp