Diş Hassasiyetinin En Büyük 10 Nedeni | Metco Dental
0
0.00 
0
Diş Hassasiyetinin En Büyük 10 Nedeni

Dişleriniz hassas mı? Asitli yiyeceklerden belirli diş macunlarına kadar birçok faktör bu hassasiyetin sebepleri arasında gösterilebilir.

Soğuk veya sıcak bir içecek içmek dişlerinizde ağrılı bir hisse sebep oluyor mu? Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken yüzünüz buruşuyor mu? Bu soruların yanıtı evet ise diş hassasiyeti olarak bilinen probleme sahip olabilirsiniz.

Peki bu ağız hastalığını yaşamanızın sebepleri neler olabilir?

Dişlerinizdeki bu hassasiyeti önlemek için başvurabileceğiniz bazı çözümler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Dişlerinizi çoğu zaman çok sert fırçalıyorsunuz. Bazen diş hassasiyeti çok fazla kuvvetle fırçalamaktan veya sert kıllı bir diş fırçası kullanmaktan kaynaklanır. Zamanla, dişlerinizin koruyucu katmanlarını aşındırabilir ve diş sinirlerinize giden mikroskobik içi boş tüpleri veya kanalları ortaya çıkarabilirsiniz. Bu tüpler aşırı sıcaklıklara veya asitli veya yapışkan yiyeceklere maruz kaldığında diş hassasiyeti ve rahatsızlık meydana gelebilir. En basit çözüm, daha yumuşak kıllara sahip bir diş fırçasına geçmek ve fırçalarken daha nazik davranmaktır.
  2. Asitli yiyecekler. Sinirlerinize giden yollar açığa çıkarsa, domates sosu, limon, greyfurt, kivi ve turşu gibi asitli yiyecekler ağrıya neden olabilir. Ancak bu yiyeceklerden kaçınmak, bu diş rahatsızlığından kaçınmanıza yardımcı olabilir.
  3. Diş minesi vücudunuzdaki en güçlü madde olmasına rağmen dişlerinizi gıcırdatmak diş minesini aşındırabilir. Bunu yaparak, sinirlerinize giden içi boş tüpleri içeren dentini veya dişin orta tabakasını açığa çıkarırsınız. Diş gıcırdatmanıza engel olabilecek bir ağız koruyucu bulma konusunda diş hekiminizle görüşmenizi öneririz.
  4. Diş beyazlatıcı diş macunları. Birçok üretici diş macunu formüllerine diş beyazlatıcı kimyasallar ekler ve bazı insanlar bunlara diğerlerinden daha duyarlıdır. Diş macununuz beyazlatıcı maddeler içeriyorsa, içermeyene geçmeniz dişlerinizin sağlığı için önemlidir.
  5. Gargara. Beyazlatıcı diş macunu gibi, bazı tezgâh üstü gargaralar ve durulamalar, özellikle dentininiz açıktaysa, dişlerinizi daha hassas hale getirebilecek alkol ve diğer kimyasalları içerir. Bunun yerine, nötr florürlü durulamaları deneyin veya durulamayı atlayın ve diş ipi ve fırçalama konusunda daha dikkatli olun.
  6. Diş eti hastalığı. Yaşla birlikte giderek yaygınlaşan diş eti çekilmesi (özellikle diş sağlığınıza ayak uyduramadıysanız) diş hassasiyetine neden olabilir. Sorun diş eti hastalığı veya diş eti iltihabı ise, diş hekiminiz altta yatan hastalığı tedavi etmek için bir plan hazırlayacak ve dişlerinizi mühürlemek için bir prosedür önerecektir.
  7. Yoğun plak oluşumu. Diş ipi kullanmanın ve fırçalamanın amacı yemek yedikten sonra oluşan plakları çıkarmaktır. Aşırı plak birikimi diş minesinin aşınmasına neden olabilir. Yine dişleriniz, minenin sağladığı korumayı kaybettikleri için daha hassas hale gelebilir. Çözüm, iyi bir günlük diş bakımı uygulamak ve altı ayda bir veya gerekirse daha sık diş temizliği için diş hekiminizi ziyaret etmektir.
  8. Diş ameliyatı. Kanal tedavisi, ekstraksiyon veya kuron yerleştirilmesinden sonra bir miktar hassasiyet yaşanması yaygın bir durumdur. Belirtiler kısa bir süre sonra kaybolmazsa, enfeksiyon belirtisi olabileceğinden diş hekiminize başka bir ziyaret planlamalısınız.
  9. Dişin çatlaması. Yontulmuş veya çatlamış bir diş, diş hassasiyetinin ötesine geçen ağrıya neden olabilir. Diş hekiminizin dişinizi değerlendirmesi ve kep veya diş çekimi gibi doğru tedavi yöntemine karar vermesi gerekecektir.
  10. Dolguların kenarlarında çürüme oluşumu. Yaşlandıkça, dolgular zayıflayabilir ve kenarlarından kırılabilir veya sızıntı yapabilir. Bakterilerin bu küçük yarıklarda birikmesi kolaydır, bu da asit birikmesine ve minenin bozulmasına neden olur. Ziyaretler arasında bu tür diş hassasiyetini fark ederseniz diş hekiminize başvurunuz; çoğu durumda dolgular kolayca değiştirilebilir.

Diş hassasiyeti tedavi edilebilir bir durumdur. Duyarlılığınız aşırıysa ve hangi adımları atarsanız atın hassasiyet hala devam ediyorsa mutlaka diş hekiminize gidin. Diş hassasiyetinizin en olası nedenini ve özel durumunuz için en iyi çözümü yalnızca diş hekiminiz belirleyebilir.

Daha sağlıklı dişler ve ağız sağlığı için düzenli muayenelerinizi aksatmamanızı öneriyoruz.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp