Diş Çürükleri Nasıl Temizlenir?
0
0.00 
0
Diş Çürükleri Nasıl Temizlenir?

Diş çürüğü adı verilen sorun, diş dokusunda görülen çürümeye benzer bir doku bozukluğudur. Genel olarak dişin tepe orta noktasında görülen bu çürükler, dişin yıpranması ve beyaz rengin kararması ile fark edilir. Günümüzde de yaygın olarak karşılaşılan bu çürük durumu, insanların hemen hemen hepsinde görülmektedir. Bu sebeple de düzenli olarak diş hekimine gidilmeli ve fark edilebilecek en erken evrede tespit edilmelidir. Bu sayede çürük çok daha fazla ilerlemeden erken bir zaman diliminde önlem alınabilecek ve olası zararların önüne geçilebilecektir. Eğer dişin tedavisine geç kalırsanız, bu süreç dahilinde dişinizi çektirmeyle sonuçlanan bir tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Diş Çürükleri Nasıl Geçer?

İnsanların birçoğu “Çürük dişe hangi tedavi şekli iyi gelir?” sorusunu sormaktadır. Bu soruya verilecek olan cevap, çürüğün hangi seviyede olduğuna göre değişiklik gösterir. Bu sebepten dolayı da toplamda 4 evreden oluşan çürük durumu için şu şekilde bir açıklama yapabiliriz:

  • Birinci aşama olarak adlandırılan seviye, çürüğün başlangıç seviyesidir. Bu aşamada kişiler genel olarak diş üzerinde küçük delikler ve soluk renkli lekeler ile karşılaşır.
  • İkinci aşama ise bahsettiğimiz deliğin artık bir çürüğe dönüştüğü ve çürük görünümünün rahatlıkla fark edildiği seviyedir. Bu durumda çürük hemen sinir kısımlarına ulaşamadığı için, ağrı durumları ile de karşılaşılmaz.
  • Üçüncü aşamada artış ile çürük ilerler ve dişin yumuşak dokusuna ulaşır. Bu gibi durumlarda hemen müdahale edilmelidir. Aksi takdirde dişin kaybedilmesi gibi kötü bir sonuç ile karşı karşıya kalınır.
  • Dördüncü aşamada ise artık çürük dişin en dip noktasına ulaşmıştır ve acilen müdahale gerekir. Aksi taktirde diş kaybedilecektir.

Peki, bu gibi durumlarda diş çürüğü nasıl temizlenir? Diş çürüğü temizleme işlemi, uzman bir diş hekimi tarafından yapılmaktadır. Hekim tarafından belirlenen yöntemler, kısa süre içerisinde dişin temizlenmesini sağlar. Bu ise şu şekildedir:

  1. Çürük muayene edilir ve ağrı hissediliyorsa iğne ile lokal anesteziye başlanır.
  2. Diş üzerinde yer alan çürük tabaka özel aletler ile ortadan kaldırılır.
  3. Çürük birinci aşamada yer alıyorsa, temizlik sonrasında ek bir işlem uygulanmaz.
  4. Daha derin ver çukur oluşturmuş bir çürük var bu bölge temizlenir ve dolgu yapılır.
  5. Bu aşamaların haricindeyse, kanal tedavisinin gerekip gerekmediğine bakılır ve duruma göre dolgu yapılarak tedavi sonlandırılır.

Diş çürükleri, bu gibi basit teknikler ile uzman hekimler tarafından temizlenmektedir. Çok geç olmadan sizler de ilk evrelerde hekiminize giderek dişlerinizi temizletebilirsiniz.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp