Dental Tomografi Çekim Prensibi ile İlgili Parametreler
Dr. Cemal Milani tarafından hazırlanan Doğru Tomografi Nasıl Seçilir başlıklı makalenin tamamına linki tıklayarak erişebileceğinizi hatırlatarak yazı dizimize devam ediyoruz.
Çekimle eş zamanlı sürekli resim almanın sunduğu avantaj
Kesikli yani nabız gibi (pulse) x-ray veren cihazlarda, x-ışını almadığı sıralarda sensörün üzerindeki güç kesilir, buna rağmen dönmeye devam eden C kolu bu anatomik noktalardan geçerken cihaz görüntü almaz. Boşluklar sonradan yazılım vasıtası ile interpolasyon yapılarak sanal görüntü üretilerek doldurulur, doğal olarak görüntüde gerçek veri kayıpları oluşur ve gerçek dokudan radikal şekilde uzaklaşılır.
Oysa sürekli (continuous) x-ray verildiğinde sensör hiçbir zaman güçten düşmez ve C kolu her anatomik noktadan geçerken görüntü alır ve de bu sayede sanal değil gerçek tomografik görüntü üretilir, kayıp yoktur. Bu durum görüntü kalitesinin ötesinde, çekilen görüntünün gerçeği temsil etmesi ile ilgilidir continuous çekim özelliğin cihaz tercih edilirken dikkate alınması önerilir.
Dönüş açısı ve tam taramanın sunduğu avantaj
Hem volumetrik tomografi hem panoramik çekim özellikli röntgen cihazları volumetrik tomografi çekimi esnasında hastanın başının çevresinde 180 derecelik dönüş gerçekleştirirler. Sensör ebatı ile seçilen görüntüleme alanının çapı birebir örtüşüyorsa çekim bu dönüş esnasında tam tarama olarak gerçekleşir. Bu sayede cihazın çektiği videodan elde edilen resim adedi artacak ve gerçek dokuya sadakat yükselecektir. Cihaz ekonomik sebepler ile küçük ebatlı bir sensörle donatılmış ama bu sensöre göre nispi olarak daha büyük görüntüleme alan çapı taraması yapabiliyorsa bu tarz çekimlere offset çekim denir.
Bir başka ifade ile off-set çekimde çekim esnasında cihazın C kolu çekim açısına göre hedeflenen objeyi yarım yarım tarayarak sonradan yazılım ortamında bu dataları birleştirir. Doğal olarak birim alandan alınan eksik veriden elde edilen resim adedi toplamı azalacaktır ve gerçek dokuya sadakat de düşecektir. Dolayısıyla cihazın offset çekim yapmaması yeterli sensör ebadına sahip olması ve bu sayede seçilen görüntüleme alanını 180 derecelik rotasyon esnasında tam olarak taraması bir tercih sebebi olmalıdır.
Dental Tomografi Cihazı Seçiminde Tüp, Sensör Teknolojisi ve Mekanik Aksam ile İlgili Olan Parametreleri belirtir yazımıza geri dönebilir veya Görüntü ve Teşhis Kalitesi ile İlgili Parametreleri inceleyebilirsiniz.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, dental görüntüleme cihazları için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Morita markalı ürünlerimiz her türlü endodonti ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.