Doğru Tomografi Nasıl Seçilir? - Bölüm 3 | Metco Dental
0
0.00 
0
Doğru Tomografi Nasıl Seçilir? – Bölüm 3 | Metco Dental

Dental Görüntü ve Teşhis Kalitesi ile İlgili Parametreler

Dr. Cemal Milani tarafından hazırlanan Doğru Tomografi Nasıl Seçilir başlıklı makalenin tamamına linki tıklayarak erişebileceğinizi hatırlatarak yazı dizimize devam ediyoruz.

Definasyon kalitesi

Dental Görüntü - Pixel ve VoxelVolumetrik tomografik hacimsel bir datanın içeriği iki boyutlu pikselin üç boyutlu hali olarak adlandırılabilecek voksellerden oluşur. Bir hacmin içindeki voksel ebadı ne kadar küçük ise o hacme o kadar çok voksel sığacaktır. Bu sayede o hacmin aksiyal, koronal ve sagital olarak planlara ayrılmış kesitleri de aynı oranda incelecektir.

Bu da tetkik edenin tanı kalitesini artıracak bir husustur yani kesit kalınlığı inceldikçe ya da azaldıkça definasyon yani tanı kalitesi de yükselir ya da artar. Ancak tüm cihazların 5 cm x 5 cm gibi küçük çekim alanlarında (FOV) küçük voksel ölçüsü ile çekim yapabilmesi normaldir ama daha büyük çekim alanlarında da voksel ebadının küçük olabilmesi yüksek tanı kalitesinin büyüklü küçüklü tüm FOV’larda elde edilmesine imkan verir. Seçilecek cihazda büyük FOV alanlarında da küçük voksel ebadı kriter olarak aranmalıdır.

Dental Görüntüleme - Voxel Ebadı
Voksel ebadının küçülmesinin görüntülenen objeyi tanımlamaya olan etkisi

Rezolüsyon ve netlik

Modulation Transfer Function (MTF), üç boyutlu radyolojik görüntülemede kullanılan dental görüntü netliğinin ölçülmesi ve kıyaslanması açısından en doğru parametredir. Milimetreye düşen çizgi çifti olarak hesaplanır ve bu sayı ne kadar çoksa görüntü netliği de o kadar artacaktır. Örneğin bir cihaz 2 lp/ mm MTF değerine sahipse uzamsal çözünürlük milimetrede ikinin küpü yani 8 lp olarak hesap edilecektir. Bu değer eğer 1,5 lp/mm ise elde edilen milimetredeki çizgi sayısı 3,375 rakamını verir ki bu değer ikinin yarısından da azdır. Yani seçilecek cihazda kriter olarak yüksek lp/mm MTF değeri aranmalıdır.

MTF Grafiği ve Dental Tomografi ÖrneğiGerçek dokuya sadakat

Sanal model kalitesi yüksek tomografi
Sanal model kalitesinin de yüksek olduğu gerçek dokuya sadık tomografi görüntüsü

Cihazın çektiği radyolojik videodan elde edilen gerçek kesit sayısının adedi de yine görüntü ve teşhis kalitesinin bir başka açıdan ifadesidir. Interpolasyon ile sonradan oluşturulmamış gerçek tomografik kesitlerin fazla sayıda olması hem incelenen alandaki tüm anatomik unsurların gözden kaçmadan görüntülenebilmesini sağlar hem de çekim yapılan kişiye ait daha çok gerçek veri oluşturulabilmesine neden olur. Aynı zamanda metal artefaktlarda otomatikman azalacaktır.

Gerçek dokuya sadakat pulse yerine çekimle eş zamanlı resim alabilen continuous ışınlama tekniği ile dental görüntü alabilen bir cihazda doğal olarak daha fazla olacaktır. Bu elde edilen yüksek kesitli data üçüncü parti yazılımlara gönderilen verilerin kalitesini de arttır. Örneğin 3d printerlar ile cerrahi kılavuz ya da sanal model üretilirken tomografik kesit sayısının fazlalığı daha net, süngerimsi olmayan doğru model yapılmasına olanak sağlar.

Gri skalası

Dental Görüntü - Gri Skalası
Gri skala bit değerlerinin şematik olarak gösterimi

Sensöre ait gri skala değeri görüntüye yansıyan siyah ve beyaz radyolojik renkler arasında ne kadar çok gri tonu görebildiğinizi ifade eder. İkinin üssel değerleri olarak ifade ve hesap edilir. Örneğin CMOS tip sensörlerde bu skala değeri günümüzde 14 bittir, yani 2 üzeri 14 = 16.384 gri tonu kadardır. Aslında bu noktada en az skala kadar önemli olan dozlamanın sabit değil dinamik ve değişken olmasıdır. Zira bu sayede bu skaladan hakkıyla istifade edilebilir.

Ancak birçok cihazda doz sabit olduğundan genelde röntgenler siyah ve beyaz olarak ekrana gelir ve geniş skaladan istifade edilemez. Ama dinamik değişken dozlama ile elde edilen zengin gri bir röntgen anatomik ayrıntıların ayırt edilebilmesi açısından çok daha değerlidir. Yani özetle sensörün gri skala sayısı kadar ekrana gelen görüntünün dağılımı ve yapısı da önem taşır. Bu noktada cihaz seçerken kriter, dinamik değişken doz yönetimi olmalıdır, zira zaten hemen her cihazın sensör gri skalası 14 bittir.

Dental Tomografi Çekim Prensibi ile İlgili Parametreleri belirtir yazımıza geri dönebilir veya Doz Yönetimi, ışıma ve görüntüleme alanı ile ilgili parametreler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, dental görüntüleme cihazları için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Morita markalı ürünlerimiz her türlü endodonti ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp