0.00 
0
Doğru Tomografi Nasıl Seçilir? – Bölüm 1 | Metco Dental

Dental Tomografi Cihazı Seçiminde Tüp, Sensör Teknolojisi ve Mekanik Aksam ile İlgili Olan Parametreler

Dr. Cemal Milani tarafından hazırlanan Doğru Tomografi Nasıl Seçilir başlıklı makalenin tamamına linki tıklayarak erişebileceğinizi hatırlatarak yazı dizimize devam ediyoruz.

Dental tomografi cihazlarında röntgen tüpü frekansı

Fotonlar elektromanyetik radyasyonun kuantasıdır. Işığı oluşturan fotonların elektrik yükleri yoktur ancak her foton bir enerji ve momentuma sahiptir.

Radyoloji biliminde röntgen tüpü frekansı yükseldikçe fotonun dalga boyu kısalır ve enerjisi artar dolayısıyla tüp daha az radyasyon ile daha yüksek çözünürlük elde etmeye imkan sağlar. Bu sayede uygulanan miliamper azalır ve hastaya uygulanan radyasyon yoğunluğu anlamlı şekilde düşer ayrıca miliampere paralel olarak kilovolt da azalacağı için tüp daha az kontrolsüz x ışını üretecektir bu sayede de statik elektrik kaynaklı görüntüye yansıyan dijital parazit de azalacaktır.

Yani yüksek frekanslı röntgen tüpü hem radyasyon sağlığı açısından güvenli olup, hem de iyi bir görüntü elde etmeye hizmet eder. Özetlersek tüp frekansı ile x-ray enerjisi doğru orantılıdır yani tüp frekansı ne kadar yüksekse x ışını da o kadar kararlı olur bu sayede çekimde uygulanan miliamper o kadar az olur ve çekim süresi de o kadar kısalır. Bütün bunlar sayesinde tüp verimi artar, tüp ömrü uzar, hasta da aynı çekim için daha az radyasyona maruz kalır. Bu çerçevede tomografi cihazı tüpünün de 140 kHz ve üzeri bir alt limite sahip olması tercihte kriter olmalıdır.

Ayrıca röntgen tüpü ile ilgili dikkate edilmesi gereken bir başka husus da tüpün anod ısı birimidir. Bu birim Kilojül veya Heat Unit (HU) cinsinden ifade edilir ve bu birimler ne kadar yüksekse tüp de o kadar geç ısınır, çabuk soğur ve cihaz arka arkaya çekim yapabilir ve de tüp çok daha uzun ömürlü olur.

Dental tomografi cihazlarında yüksek sensör hassasiyeti

Dijital panoramik röntgen, C kolunun hastanın başının etrafında 270 derece dönerek elde ettiği yüzeysel bir fotoğraflar bileşkesidir. Tomografi ise radyolojik bir video çekimidir. 2006 yılında geliştirilen ilk panoramik özellikli tomografi cihazlarında iki işlev için biri CCD diğeri CMOS olmak üzere iki farklı sensör kullanılmakta idi. Ancak 2011 yılından itibaren daha gelişmiş amorf slikon CMOS düz panel dedektörlerin devreye sokulması sayesinde ortak bir sensör ile bu iki çekim fonksiyonunu bir arada başarı ile yapabilme imkanı ortaya çıkmıştır.

Bu sayede sensör sökme /takma durumunda oluşabilecek zaman kaybı ve riskler de ortadan kalkmış, kullanıcı için hem sürat hem de güvenlik sağlanmıştır. Ayrıca HD nesil sintilatörlü sensörler sayesinde sensöre çarpıp saçılan x ışınları filtrelenerek görüntüde artifakt, dijital pus, sis oluşmasının önüne geçilebilmiştir. Ayrıca amorf silikon sintilatörlü CMOS düz panel sensöler çok hızlı video dedektörler olup tomografide yüksek kesit adedi oluşmasına da katkı sunmuştur.

İlave olarak bu teknoloji panoramik görüntüleri de artık yüzeysel tek bir fotoğraf bileşkesi olmaktan çıkarıp toplamda 1700’e varan kesit adedinden oluşan derinlikli bir fotoğraf albümü olarak çekilebilmesine imkan tanımıştır. Bu yeni panoramik çekimin adı panorama plus olup bu sayede geleneksel panoramiklerden farklı olarak ön bölgenin de bir santim yerine tıpkı arka bölge gibi üç santim derinliğinde çekilmesi de mümkün kılınmıştır. Yani panoramiklerdeki tarihi anterior apeks bölgesi teşhis sorunları da bu yeni teknoloji ile tarih olmuştur.

Katmanlı Panoramik RöntgenDental tomografi cihazlarında stabil mekanik tasarım

Basit olarak röntgen cihazı C kolu üzerindeki tüp ve sensör ilişkisinin başarısına tabiidir. Eğer cihazın fiziksel olarak mekanik stabilitesi yüksek ise cihazın C kolu da rotasyonu esnasında titremez ve tüp sensör ilişkisinde sapma söz konusu olmaz. Bu husus çözünürlük üzerinde sanıldığından çok daha fazla etkilidir.

Dental tomografi cihazlarında mekanik stabilite

 

Doğru tomografi cihazı seçimiyle ilgili giriş yazımıza geri dönebilir veya Dental Tomografi Çekim Prensibi ile İlgili Parametreleri inceleyebilirsiniz.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, dental görüntüleme cihazları için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Morita markalı ürünlerimiz her türlü endodonti ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X