Diş Ünitesi Su Hatları Ne Sıklıkla Test Edilmelidir?
0
0.00 
0
Diş Ünitesi Su Hatları Ne Sıklıkla Test Edilmelidir?

Dental su hattı kontaminasyonu son birkaç yılda daha fazla dikkat çeken dental endüstrinin anlamakta ve kontrol etmekte güçlük çektiği bir tehlikedir.

Diş ünitesi su hatları, diş hekimlerinin enfeksiyon kontrolünde karşılaştığı zorlukların en acillerinden biridir.
Bu sebeple d
iş ünitesi su hatlarını test etmeniz oldukça önemlidir. 

Diş hekimliği su hatlarını korumanın ve genel olarak enfeksiyon kontrolünün zor yanı, diş hekimlerinin su biliminde uzman olmamalarıdır ki olmaları da gerekmez.

Ancak yine de hastalarınızın prosedürler sırasında güvende olması için dental su hattı güvenliği uygulamalarının  anlaşılması ve izlenmesi gerekir.

En iyi uygulamalardan biri düzenli diş su hattı testidir.

Diş Ünitesi Su Hatlarını Neden Test Etmelisiniz?

Çünkü ortalama olarak arıtılmış su hatları bile testlerin neredeyse 1/3'ünde başarısız oluyor ve işlenmemiş hatların, CDC yönergelerinin ≤ 500 CFU/mL'lik 200 ile 400 katı sayıma sahip olması muhtemeldir. 

Su hatlarınızı "şoklamak" için yüksek seviyeli bir dezenfektan kullanırken ve bunları sürekli olarak korumak için düşük seviyeli bir antimikrobiyal tedavi eklemek her etkili tedavi protokolü için gereklidir, hiçbir arıtma ürünü mükemmel değildir, kullanım talimatlarını (IFU'lar) uygulamak zor olabilir. 

Diş ünitenizin su hatlarını düzenli olarak test etmek sadece gerekli olmakla kalmaz, aynı zamanda diş suyunuzun güvenli olduğundan emin olmanın tek yolu olarak CDC, ADA ve OSAP tavsiye edilir.

Her diş hekimliği tesisi, hasta ve dişçi-çalışan güvenliğini sağlamak için minimum DUWL standartlarını karşılamaktan sorumludur.

Su hatlarını test etmek, dental su kalitesinin kabul edilebilir olduğunu doğrulamanın ve belgelemenin en güvenilir yoludur.

Hangi Tür Diş Su Hattı Testleri Mevcuttur?

Dental sınır testinin iki temel türü vardır: posta yoluyla su testi hizmetleri ve ofis içi sınır testi.

Her birinin avantajları ve dezavantajları vardır.

Ofis İçi Su Hattı Testleri

Ofis içi su hattı testleri daha ekonomik ve zamandan tasarruf sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.
Bu basit testler, bir diş hekiminin ofisten ayrılmadan su hatlarını test etmesini sağlar.
Her test, her bir üniteden doğrudan bir numune alınmasını ve kullandıkları yönteme bağlı olarak 2-5 gün inkübasyona bırakılmasını gerektirir.

Ofis içi su testleri, bir uygulamaya her su hattının mevcut güvenlik durumu için bir "temel" vermek için mükemmeldir.

Daha sık kullanılırsa, ofis içi su hattı testleri "personel uyumluluğunun sağlanmasına yardımcı olabilir" ve protokolünüzle (OSAP) ilgili sorunların erken uyarılarını sağlayabilir.

Bu testler laboratuvar testlerinden daha az güvenilir bulunurken, amaçları en doğru mikrobiyal sayımı elde etmek değildir- laboratuvar testlerinin amacı budur. Bunun yerine, bu hızlı testler, daha çok başarılı/başarısız temeline dayalı olarak eyleme geçirilebilir sonuçlar sağlar, böylece ofisiniz biyofilm zemin kazanmaya başlarsa hızlı önlem alabilir.

Posta (Mail-in) Laboratuvar Testleri

Laboratuvarlardan posta yoluyla gönderilen dental su hattı test kitleri genellikle ürün tedarik şirketiniz aracılığıyla satın alınabilir.

Laboratuvarlar, numuneleri almak, bunları canlı tutmak ve gemiyi bir gecede laboratuvara geri göndermek için gerekli her şeyi içeren eksiksiz bir su hattı kiti gönderecektir. Örnekler 7 gün boyunca inkübe edilir ve sonuçlarınızı içeren bir test raporu ekibinize e-posta ile gönderilir.

Genellikle laboratuvar testleri, doğru sonuçları sağlamak için ileri teknoloji, eğitimli uzmanlar ve bilimsel yöntemler kullanır. Ayrıca, düzenleyici kurumlar tarafından denetlenirse veya hastalar soru sorarsa bir ofise yardımcı olabilecek bağımsız raporlar sağlar.

Diş Uygulaması İçin Hangi Test Yöntemleri En Güvenilirdir?

Mevcut tüm dental su hattı test yöntemleri, temsili heterotrofik türlerin yüksek seviyelerini tespit etmek ve saymak içindir.

Bu testler, su hatlarınızdan küçük bir numune okur ve su hatlarınızdaki planktonik heterotrofik bakterilerin koloni oluşturan birimlerinin doğru bir sayımını sağlayabilir ancak, bakteri sayılarının hızla değişebileceği ve su kalitesini güvenilir bir şekilde izlemek için tekrarlanan testler zaman gerektirebileceği belirtilmelidir.

 

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp