Bebek dişleri ne zaman çıkmaya başlar?
Bir bebeğin 20 süt dişi zaten çenelerinde bulunur ve genellikle bebek 6 ay ile 1 yaş arasındayken çıkmaya başlar.
Çoğu çocuk 3 yaşına geldiklerinde tam 20 süt dişine sahiptir. Her çocuk farklıdır, ancak genellikle ilk çıkan dişler ağızlarının üst ve alt ön kısımlarında bulunur.
Dişler ilk çıktığında, bazı bebeklerin diş etlerinde ağrı veya hassaslık olabilir. Çocuğunuzun diş etlerini temiz bir parmak, küçük, soğuk bir kaşık veya ıslak bir gazlı bezle hafifçe ovmak yatıştırıcı olabilir. Ayrıca bebeğe çiğnemesi için temiz bir diş çıkarma halkası da verebilirsiniz. Çocuğunuz hala huysuzsa ve acı çekiyorsa, diş hekiminize veya doktorunuza danışmanız önem arz eder.
Bebek dişler neden önemlidir?
Süt dişleri çocuğunuzun sağlığı ve gelişimi için çok önemlidir. Çiğnemesine, konuşmasına ve gülümsemesine yardımcı olur. Ayrıca diş etlerinin altında büyüyen kalıcı dişler için çenelerde yer tutarlar. Bir süt dişi çok erken kaybedildiğinde, kalıcı dişler boşluğa sürüklenebilir ve diğer yetişkin dişlerin içeri girdiklerinde yer bulmasını zorlaştırabilir. Bu, dişlerin çarpık olmasına neden olabilir. Bu nedenle iyi bir ağız bakımı ile başlamak, dişlerin on yıllar boyunca korumasına yardımcı olabilir.
Ne zaman diş hekimine gitmeye başlanmalı?
İlk dişin çıkmasından sonra veya en geç ilk doğum gününden sonra. Erken yaşta diş hekimi ziyareti, dişler için "sağlıklı bebek muayenesi"dir. Diş hekimi, çürük ve diğer sorunları kontrol etmenin yanı sıra, çocuğun dişlerini nasıl düzgün bir şekilde temizleyeceğinizi ve parmak emme gibi alışkanlıklarla nasıl başa çıkacağınızı size gösterebilir.
Bebeklerde diş bakımı nasıl olmalıdır?
Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde bebeğinizin diş etlerini temiz, nemli bir gazlı bez veya bezle silerek temizlemeye başlayın. Dişler ortaya çıkar çıkmaz çürük meydana gelebilir. Bir bebeğin ön dört dişi genellikle yaklaşık 6 aylıkken diş etlerini iter, ancak bazı çocukların ilk dişi 12 veya 14 aya kadar çıkmaz.
3 yaşından küçük çocuklar için (dişleri ağza gelmeye başlar başlamaz), pirinç tanesi büyüklüğünden fazla olmayan miktarda florürlü diş macunu kullanarak fırçalamaya başlayın. Dişleri günde iki kez (sabah ve gece) veya bir diş hekimi veya doktorun önerdiği şekilde iyice fırçalayın. Uygun miktarda diş macunu kullandıklarından emin olmak için çocukların fırçalamasını denetleyin.
3-6 yaş arası çocuklar için bezelye büyüklüğünde florürlü diş macunu kullanın. Dişleri günde iki kez (sabah ve gece) veya bir diş hekimi veya doktorun önerdiği şekilde iyice fırçalayın. Çocukların dişlerini fırçalamasını denetleyin ve diş macununu yutmamalarını hatırlatın.
Çocuğunuzun kendi başına fırçalayabileceği konusunda rahat olana kadar, çocuğunuzun dişlerini günde iki kez çocuk boyutunda bir diş fırçası ve bezelye büyüklüğünde diş macunu ile fırçalamaya devam edin. Aynı zamanda çocuğunuzun birbirine değen iki dişi olduğunda, dişlerinin arasını günlük olarak temizlemeye başlamalısınız.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili dental cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.