Bir Yatırım Malı Olan Panoramik Röntgen Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Genellikle zor karar verilerek alınan ve uzun yıllar kullanılması hedeflenen panoramik röntgen cihazları artık her kliniğin temel bir ihtiyacı haline gelmiştir. Bu yazımızda böyle bir yatırım ürünü alırken öne çıkan kriterler neler olmalı, hangi unsurlara dikkat edilmeli konularını inceleyeceğiz.
Bir panoramik röntgen cihazı satın alınırken hep görüntü kalitesi, fonksiyonellik, fiyat gibi kriterler öne çıkmaktadır ama tüm bunlar bir yana aslında bu alışveriş bir yatırım malı edinmektir ve buna göre de değerlendirilmesi gerekir. Panoramik röntgen neden yatırım malıdır, çünkü kliniğin değerini ve prestijini artırmaktadır. Çekimlerden ücret alsanız da almasanız da size gelir getiren bir üründür zira size başvuran hastaların tedaviye kalış kararlarını etkileme konusundaki rolü inkar edilemez. Ayrıca kliniğin demirbaşı olmasından ve alındıktan sonra çalışma şeklinizi değiştirme ve geliştirme potansiyelinden dolayı da yatım ürünü özelliği vardır.
Aşağıda yatırım ürünü alırken dikkat edilmesi gereken belli başlı unsurları inceleyeceğiz.
Toplam Satın Alma Maliyeti
Bir cihazın performanslı çalışma ömrünün ne kadar olduğu ve bu süre boyunca size çıkarabileceği maliyet o ürünün toplam satın alma maliyetini oluşturur. Çoğu durumda ilk satın alınırken pahalı gibi görünen bir cihaz, toplam kullanım ömrü ve arıza istatistiği göz önüne alındığında toplam satın alma maliyeti bakımından daha uygun olacaktır. Genellikle yüksek kalitesi cihazlar bu gruba girer. Garanti süresinin uzun olması da toplam satın alma maliyetini düşüren bir unsurdur.
Bir örnek verecek olursak; diyelim ki bir cihaz diğerinden daha ucuz. İlk başta göze hoş görünüyor. Ancak eğer o ucuz görünen cihazın 3 sene sonra tüpünün değişmesi gerekirse tüp yüksek fiyatlı bir parça olduğu için toplam kullanımda diğerinden çok daha pahalıya gelecektir. Ne yazık ki ülkemizde bu husus kimi zaman gözden kaçırılmaktadır.
Fiyat Performans Oranı
Değerlendirilmesi en zor kriterlerden biri olan fiyat performans oranı bir ürüne ödediğiniz fiyat karşılığında ne kadar performans aldığımız ile ilgilidir. Fiyat performans oranında fiyat tarafının düşük, performans tarafının yüksek olması tercih edilir. Ürünün performansı yüksekse, fonksiyonları gelişmiş ise, kullanım ömrü fazlaysa, arıza istatistikleri düşükse fiyat performans oranı fiyat lehine azalacaktır, yani ödediğiniz fiyatın karşılığından çok daha fazlası size dönecektir.
Sağlamlık Ve Kalıcılık
Bir yatırım malını değerlendirirken sağlam olması ve uzun yıllar kullanılabilecek nitelikte kalıcı olması da önemlidir. Sağlam olması cihazı kullanırken başına az arıza gelmesi yani size masraf çıkarmadan kullanılabilmesini sağlar. Bunu değerlendirirken cihazın toplam kullanım ömrü içinde ne kadar süre parça değiştirmeden çalışabileceği konusu önemlidir. Örneğin farz edelim ki cihazın fiyatı 70.000 TL olsun. Cihazın sensörü ile 100.000 adet çekime ulaştığınız taktirde birim çekime ödeyeceğiniz miktar sadece 0.7 TL olacaktır. (çekim yapmaya devam ettikçe birim maliyet ucuzlayacaktır). Başka bir cihazın sensörü eğer 20.000 çekimde arızalanırsa sırf bu ana kadarki maliyeti bile 5 katı kadar fazla olur. Bir de sensör değişiminde ödenecek paraları hesap ederseniz böyle bir cihazın birim kullanım maliyeti çok çok daha yüksek fiyatlara gelecektir. Sağlam ve kaliteli üretilmiş cihazların tüpü, kartı, kablosu mekanik aksamı da dayanıklı olacaktır.
Kalıcılık ise cihazın eskimeden uzun yıllar sonra bile hala çalışabilmesini ifade eder. Teknolojik yaşı yeni olan ve parça kalitesinden ödün vermeden üretilen cihazlar kolay kolay eskimezler ve uzun dönem başarı ile kullanılabilirler. Yoğun çalışan, günde 250 ve üzeri hastaya çekim yapan Ağız Diş Sağlığı merkezlerinin bile eskitemediği Morita marka panoramik cihazlar sağlam ve kalıcı cihaz iyi bir örnektir.
İkinci El Piyasa Değeri Ve Satılabilirlik
Bir ürünü günün birinde satarak değerlendirmek ve yerine başka bir ürün edinmek isteyebilirsiniz. Böyle bir durumda ikinci el piyasa değerinin makul bir oranda yenisini satın alma fiyatı ile ilişkili olması tercih edilir. Yani cihaz bir kere kullanılmaya başlayınca değeri sıfırlanmamalı, yıllar sonra bile ederine satılabilmelidir. İkinci eli kabul gören, performans düşüşü olmadığı için yeni bir cihaz gibi güvenle kullanılabilen ürünler tercih edilmelidir. Bu durum aslında ürünün marka değeri ile oldukça bağlantılıdır. Bazı kalıcı ve sağlam markaların sırf adı bile onun ikinci el olarak tercih edilmesini, satılabilmesini ve karşılığının alınabilmesini sağlar. Unutmayın ki bugün tomografi alan birçok klinik önceden panoramik almıştı ve bu cihazlarını ikinci elde satıp üzerini tamamlayarak tomografiye döndüler. Sizler de birkaç sene sonra böyle yapmak isteyebilirsiniz.
İstikrarlı Temsil
Günümüzde dental sektörde markalar çok sık el değiştirmekte ve hangi distribütörün hangi markayı getirdiği bazen belirsiz olabilmektedir. Bu bakımdan bir ürünü tercih etmeden önce o markanın ülkemizde kaç yıldır var olduğu, ne kadar süredir aynı firma tarafından temsil edildiği gibi konular önem kazanmıştır. Distribütörlerin çok sık el değiştirmesi ileride servis ve yedek parça tedarikinde sıkıntılar yaratabilmektedir.
Ayrıca tüm bunların ötesinde üretici firmanın kaç yıldır sektörde olduğu, ne kadar süredir bu cihazı ürettiği, asıl üretici mi olduğu yoksa başlarına fason olarak mı yaptırdığı gibi konular da iyice araştırılmalıdır. Kendisi üretici olmayan tedarikçiler sattığı markadan, hatta ürün grubundan çok daha kolay bir şekilde vazgeçebilmekte, bu durum da o ürünü tercih eden kullanıcıları zor durumda bırakabilmektedir.
Servis Ve Parça Desteği
Tercih edeceğiniz ürünün servis desteğinin yetkin ve yaygın olması çok önemlidir. Ayrıca servisin süratle geçekleştirilmesi de gerekli bir kriterdir. Bu bakımdan alacağınız ürününün Türkiye temsilcisinin servis anlayışını ve olanaklarını araştırmanız önerilir. Bilgisayar yolu ile uzaktan müdahale imkanı sunan firmalar bu anlamda kullanıcya avantaj sağlamaktadır. Ayrıca gerektiğinde hızlı bir şekilde orijinal yedek parça temini de bir servis kalitesinin önemli bir göstergesidir.
Kullanıcı Dostu Olması (Öğrenmesinin Kolay Olması)
Kliniğinizin demirbaşı haline gelecek olan panoramik röntgeni kullanması zorsa, kişisel kullanım hatalarına meyilli bir cihazsa çalışma ömrü boyunca sizi çok uğraştıracaktır. Çünkü kliniklerde genellikle asistanlar, cihaz operatörleri sıkça değişir ve her değişen personeli de eğitmek gerekir. Bu eğitimler size zaman kaybettirir ve değişim-dönüşüm dönemlerinde sistem hatalara ve yavaşlamaya meyilli hale gelir. Oysa kolay öğrenilen cihazlar, operatörün inisiyatifinden bağımsız olarak hastaya göre dinamik doz ayarı yapan ürünler bu tür aksaklıklara yol açmazlar.
Yazılımın Ara Yüzünün Gelişmiş Olması
Cihazınız ne marka olursa olsun onun kullanım vitrini, sizin panoramik röntgen ile ilişkinizi sağlayan unsur yazılım ara yüzüdür. Bu yazılım fonksiyonel, gelişmiş, kolay kullanımlı ve görüntüleme ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar yeterli olmalıdır. Yazılımlarda faklı görüntü ayarları ve ölçüm olanakları olmalı ayrıca hasta takip için bir veri tabanı da bulunmalıdır. Hata takip modülü ile kliğinizdeki görüntüleri hastalara göre arşivleyebilmeli, istediğiniz zaman kolayca ulaşabilmelisiniz.
Görüntüleme kategorimize geri dönebilir ya da Kanal Tedavisinde Eğe Seçimi hakkında bilgi alabilirsiniz.