0.00 
0
Kanal Tedavisinde Eğe Seçimi Nasıl Yapılır?

Endodonti Tedavisinde Kanal Eğesi Seçimi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi yapan birçok hekim öncelikle bir kanal eğesi tercihi yapmakta ve seçtiği eğenin öngördüğü metodu uygulamaktadır. Oysa aslında hekimin kanal işleme metodunu belirlemesi ve bu belirlediği tekniğe uygun eğeleri seçmesi daha doğru olacaktır.  Yani eğenin tekniği mi, yoksa tekniğin eğesi mi? diye soracak olursanız cevabımız “tekniğe uygun eğe   kullanılmalıdır” şeklinde olacaktır.

Kanalın açılması ve işlenmesi için pek çok yöntem olmakla birlikte en temel olarak üç adet teknikten bahsedilir. Bunlardan bir tanesi crown-down tekniğidir. Bu teknikte kanalın işlenmesine yukarıdan,  koronal taraftan başlanır ve aşamalar halinde derinleşerek inilir, en sonunda apekse kadar ulaşılır. Bu esnada kanalın şekillendirilmesi devam eder, derine indikçe eğelerin çapları küçültülür.

Şekil 1: Crown-down çalışma örneği

El Eğesi Kullanım Teknikleri

Şekil 2: Step-back tekniğinde apikale iniş örneği.

Step-back veya single-lenght gibi isimlendirilen tekniklerde ise öncelikle apekse kadar ulaşılarak tam boy çalışma mesafesine gelinir. Şekillendirmeye apeksten başlanır ve ve koronal kısma doğru devam edilir.

Bir de bu iki tekniğin avantajlı yönlerini birleştiren hibrit-teknik vardır. Aslında birçok diş hekiminin isim koymadan uyguladığı bir tekniktir. Hibrit teknikte önce çok ince bir yol bulucu eğe ile apekse kadar inilir. Böylece süzülme yolu (glide path) açılır. Buraya kadar süreç step-back tekniğine benzer. Apikal yol açıldıktan ve güvenli çalışma mesafesi belirlendikten sonra bu sefer crown-down tekniğindeki gibi kademeler halinde kanal genişletilir ve en son apikalde tam çalışma mesafesinde işlem tamamlanır.

Hekim kendi bilgisine, tecrübesine, dişin konumuna ve vakaya göre nasıl çalışma yapacağını belirledikten sonra kullanacağı eğeyi seçer. Tabi ki eğelerin de bir sıralaması ve uygulama protokolü vardır. Hekim, uygulayacağı teknik ile eğelerin sıralamasını, kalınlıklarını, açılarını eşleştirerek tedaviyi gerçekleştirir.

Kanalın Şeklini Koruyan Endowave Kanal Eğesi İle Güvenli Uygulama

Kanal tedavisi konusunda yenilikçi ürünler geliştiren Morita firması kanal eğesi olarak da hekimin tercih ettiği tekniklere uyan eğeler tasarlamıştır. Uygulayıcıya kolaylık olması bakımında eğeler birkaç çeşidin birlikte bulunduğu asorti setler halinde sunulur, isteyen hekim daha çok kullandığı ve tercih ettiği eğeyi tek tip ürün içeren beşli paket olarak da alabilmektedir.

Eğer hekim önce apikal derinliğe ulaşayım, ondan sonra kanalı genişleteyim, işleyeyim diyorsa ilk tercih etmesi gereken eğe grubu Mechanical Glide Path, Pathfinder ve benzeri isimlerle anılan yol bulucu eğeler olmalıdır. Apikal yol açılımında motorize aletlerin kullanılması durumunda Morita’nın önerdiği eğe Mechanical Glide Patch (MGP) isimli eğedir. Sonrasında kanalın geniş ve düz olması durumunda Large Kit, dar ve eğik olması durumunda Universal Kit türü eğeler işlem görecektir.

Endowave Kanal Eğesi
Endowave Kanal Eğesi özel işlenmiş bir yüzeye sahiptir.

Endowave eğeleri özel işlenmiş yüzey yapısı ve tasarımı sayesinde son derece esnek ve dayanıklı eğelerdir, kırılma riski olamadan defalarca kullanılabilir. Ayrıca basamak oluşturmayan yuvarlak uç yapısı sayesinde kanalın içine zarar vermeden etkin bir eğeleme gücüne sahiptir.

Endodonti kategorimize geri dönebilir ya da İdeal Bir Sterilizasyon Odası hakkında bilgi alabilirsiniz.

X