Endodontik Motor Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler | Metco Dental
0
0.00 
0
Endodontik Motor Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

1.Dönüş ve Git-Gel Hareketi

Rotary endodonti, çıkıntı oluşumu ve kök perforasyonu gibi daha az komplikasyon riski ile harika sonuçlar ortaya çıkardı. Döner eğelerin ortaya çıkışı ve evrimi, kök kanal sistemini etkili bir şekilde şekillendirmek için kullanılan çeşitli eğe sistemleri ile sonuçlanmıştır. Ancak daha sonra 4. nesil döner eğeler piyasaya sürüldüğünde başka bir gelişme daha meydana geldi. Bu, sürekli dönüşten daha etkili olduğu düşünülen ileri geri hareketin kullanılmasıydı.

2.Hız ve Tork Kontrolü

Enstrümantasyon üzerinde tam kontrole sahip olmak için hız ve tork kontrollü bir endomotor gereklidir. Endodontide kullanılan olağan hız aralığı 150 ile 650 rpm arasındadır. Daha yüksek hızlar daha iyi kesme verimliliği sağlar, ancak aletlerin ayrılmasına ve kırılmasına neden olma olasılığı daha yüksektir.

Yavaş hızlı yüksek tork kullanımı, son on yılda kabul edilen enstrümantasyon şekliydi. Bununla birlikte, bilimsel bulgular, bu hız ve tork kombinasyonu nedeniyle meydana gelen oldukça az sayıda iyatrojenik hata olduğunu göstermektedir. Çoğu diş hekimi yavaş hızlı, düşük torklu enstrümantasyon tekniklerini kullanmaktır. Çok daha fazla tercih edilen bir parametre, belirli bir ideal (doğru) torkun kullanılması olacaktır.

3.Otomatik Fonksiyonlar

Modern endodontik motorlar, endodontik prosedürleri gerçekleştirmeyi kolaylaştıran ve komplikasyon riskini azaltan otomatik işlev özellikleriyle geliştirilmiştir. Otomatik geri döndürme işlevi, tork sınırına ulaşıldığında eğenin dönüşünün ters yöne değişmesine neden olur. Bu, döner yükü büyük ölçüde azaltır. Aşırı yük kaldırıldığında, motorlu el aleti otomatik olarak normal ileri dönüşe döner. Bazı yeni nesil endo motorlar ise üzerinde yük yokken normal dönüş yapar, yüke geldiğinde ise sağ-sol dönüşümlü hareket yaparak eğe üzerindeki gerilimi azaltır.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp