Diş Hekimleri İçin Apeks Bulucu Satın Alma Rehberi | Metco Dental
0
0.00 
0
Diş Hekimleri İçin Apeks Bulucu Satın Alma Rehberi | Metco Dental

Diş Hekimleri İçin Apeks Bulucu Satın Alma Rehberi

Başarılı bir endodonti tedavisi, çalışma uzunluğunun doğru ölçümüne bağlıdır. Apikal daralmanın gerçek pozisyonu ile karşılaştırıldığında, çalışma uzunluğundaki en ufak bir farklılık, endodontik tedavinin er ya da geç başarısızlığına neden olabilir.

Ne zamanki Morita apeks buluculu endodontik motoru icat etti, bu durum sorun olmaktan çıktı. Apeks buluculu endodontik motorların piyasaya sürülmesi, anatomik referans noktası ile apikal daralma pozisyonu arasındaki mesafeyi belirlemek için alınan süreyi önemli ölçüde azaltmıştır.

Endodontik tedavinin sonucundaki çalışma uzunluğunun önemi yeterince vurgulanamamıştır. Aşağıdaki görüntüyü düşünün.

Apeks bulucuların herhangi bir endodontik uygulamaya büyük bir katma değer kattığı şüphe götürmez. Peki, bir apeks bulucuya yatırım yapmadan önce dikkate almanız gereken faktörler nelerdir? Yazımızı okuduktan sonra, apex locator'unu nasıl satın alacağınıza dair iyi bir fikre sahip olacaksınız.

İşte bir apeks bulucu satın almadan önce sormanız gereken sorular:

Apeks bulucu hangi teknolojiye sahiptir?

Son 20 yılda, periodontiyum tarafından sunulan elektriksel direncin ölçülmesinden, kapasitenin ve ölçümün doğruluğunu arttırmak için devrenin direncinin ölçülmesine kadar evrimleşen çok farklı nesillerde apex bulucu piyasaya sürülmüştür.

Her ne kadar apeks bulucular jenerasyonlar halinde geliştirilse de tümü Morita’nın icat ettiği çok frekanslı oranlama teknolojisine dayanan Root ZX cihazını referans alarak doğruluk belirlemesi yapmışlardır. Kanalın nem özelliklerine bağlı olarak cihazın ölçüm kabiliyetinin uyarlanması ve kanalın içindeki sıvının türünden etkilenmeden ölçüm yapabilmesi gelişmiş bir apeks bulucularn hedeflediği bir sonuçtur. İlk Morita’nın başardığı bu sonuca ulaşmak için firmalar farklı nesil numaraları vererek yeni modeller geliştirmeyi sürdürmektedirler.

Apeks bulucunun doğruluğu nedir?

Bir apeks bulucu satın alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri, gösterilen okumalardaki doğruluktur. Günümüzdeki apeks bulucular %95'in üzerinde bir doğruluk sunmakla beraber, cihazın doğruluğu hakkında emin olmak önem arz eder.

Apeks bulucu kanal koşullarından bağımsız olarak doğru bir okuma sunuyor mu?

Apeks bulucular, kanama kanalları, irrigasyon ve elektrolitlerle dolu kanallardan bağımsız olarak doğru okumalar yapmalıdır.

Çeşitli klinik vakalar, kanalın kan veya pürülan eksüda ile dolu olduğu bir durum sunabilir. Sürekli sulama prosedürleri, NaOCl, normal salin, klorheksidin ve diğer elektrolitler ile doldurulmuş nemli bir kanal ile sonuçlanabilir. Apeks bulucunun bu kanal koşullarında bile doğru okuma sağlaması önemlidir.

Otomatik kalibrasyon ve gerçek zamanlı yanıt var mı?

Otomatik kalibrasyona sahip cihazların, herhangi bir kanal koşulunda doğru okumalar yapacağı söylenir. Ek olarak, gerçek zamanlı yanıt kanaldaki dosyanın konumunun sürekli değerlendirilmesine izin verir.

Cihazın boyutu nedir?

Boyut önemlidir!

Apeks bulucuların boyutu, ergonomi ve fonksiyonelliği belirleyen bir faktördür. Kompakt bir apex bulucu, tedavi tepsinizde yer tasarrufu sağlayabilir. Ağız boşluğunun farklı kadranlarında çalışmak için kolayca hareket ettirilebilir.

Pil tasarrufu özelliği var mı?

Modern çağdaki apeks bulucuların çoğu, çalışma süresinde ciddi bir süreklilik sunan 3 AA şarj edilebilir pil kullanır. Çünkü bir diş hekiminin, karşılaşmak istediği son şey, bir endodontik prosedür esnasında pilin bitmesidir.

Daha yeni versiyonlar, apeks bulucunun kısa bir kullanımdan sonra otomatik olarak kapandığı bir pil tasarruf özelliğine sahiptir. Cihaz kapatıldıktan sonra tek tuşla tekrar aktive edilebilir.

Cihaz ne kadar dayanıklı?

Bir diş kliniğinde yatırım yapılan her bir cihazın dayanıklılığı önem arz eder. Söz gelimi çalışma koşulları, apeks bulucu gibi el cihazlarının düşmesine veya başka herhangi bir fiziksel hasara maruz kalmasına neden olabilmektedir. Yeni nesil apeks buluculardan bazıları, cihazın düşme etkisine karşı dayanıklılığını arttırmak için tasarıma “Darbe Dayanıklılığı”  ekledi.

Neden apeks bulucu satın alırken Morita tercih etmelisiniz?

Kanal tedavisi cihazları ve kanal tedavisi malzemeleri konusunda dünyada lider Japon Morita firmasının en önemli icatları arasında, 1992 yılında dünya piyasalarına lanse ettiği ilk apeks bulucu olan Root ZX ve 1996 yılında sunulan ve hala bir benzeri üretilemeyen aynı cihazda apeks bulucuyla endodontik mikromotorun buluştuğu kombine kanal tedavisi cihazı TriAuto ZX bulunmaktadır. Aradan geçen uzun zaman içerisinde Morita firması sürdürdüğü Ar-Ge faaliyetleriyle önce monitörlü apeks bulucusu ile entegre çalışan Dentaport ZX endodontik tedavi ünitesini, sonra da bu ürünlerin yeni versiyonlarını üretmiştir.

Günümüzde Morita firması endodonti ilmine katkı sunmaya devam etmektedir. En popüler ürünleri arasında yeni ve kompakt tasarımıyla Root ZX mini monitörlü apeks bulucu, onunla kombine veya ayrı çalışabilen TriAuto mini kablosuz, ergonomik endodontik mikromotor bulunmaktadır. Ayrıca Dentaport ZX setin kanal tedavisine yeni bir boyut kazandıran OTR (Optimum Torque Reverse) fonksiyonlu; kanala nazik, apekse duyarlı, akıllı ve hassas, aynı zamanda dişin doğal kanal yapısını muhafaza eden modeli 2015 yılında endodonti profesyonellerinin kullanımına sunulmuştur.

2017 yılına gelindiğinde ise Morita, 100. kuruluş yılı onuruna efsane TriAuto ZX cihazının OTR ve yeni OGP (Optimum Glide Path) fonksiyonlarıyla yeniden doğduğu TriAuto ZX2 modelini dünya diş hekimliği camiasına sunmuştur.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, röntgen cihazları için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Morita markalı ürünlerimiz her türlü endodonti ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp