Protetik Diş Tedavisi Nedir? - Metco Dental Blog
0
0.00 
0
Protetik Diş Tedavisi Nedir?


Protetik (Protez) Diş Tedavisi, ağızdaki eksik diş sayısına ve yerlerine göre, bu eksiklikleri gidererek, ağız bütünlüğünü kazandıran, yalnızca estetik değil aynı zamanda çiğneme fonksiyonları, konuşurken sesleri düzgün çıkarabilme ve dişsizlikten kaynaklanan psikolojik problemleri de ortadan kaldırmayı hedefleyen diş hekimliğinin önemli ve büyük dallarından biridir.

Protetik Diş Tedavisi, çoğunlukla tedaviye geç kalan hastalara uygulanır. Böylece kaybedilen diş ya da dişler farklı protez türleri ile geri kazanılabilir. Protetik tedavi yöntemleri, fonksiyon ve estetik anlamında kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Kişiye çiğneme ve konuşma fonksiyonu geri kazandırılırken, rahatlık ve estetik açıdan da kişinin kendini iyi hissetmesi sağlanır.

Temel olarak protetik diş tedavileri ile kaybedilen dişin yerine farklı protez türleri uygulanır. Protez tedavileri, protez uzmanı olarak tanımlanan prostodontist hekimler tarafından uygulanır. Protetik diş tedavisi uzmanı olarak da adlandırılan bu hekimler, ağız içi sabit ve hareketli protez uygulamalarının yanı sıra kanal tedavisi sonrasında dişin porselen kuronlarla desteklenmesi ile de uğraşır.

Günümüzde estetik diş hekimliği olarak da tanımlanan protetik diş tedavileri bilimi, zaman zaman ortodonti gibi diğer diş hekimliği uzmanlıkları ile multidisipliner bir yaklaşımla çalışır. Protez uzmanları ya da diğer adıyla prostodontistler, temel olarak zarar görmüş ya da kaybedilmiş dişin, protez uygulamaları ile yerine koyulması ile uğraşır. Bu noktada tercih edilecek protezin hastanın ihtiyacına göre belirlenmesi ve protezin doğal dişler ile aynı boy ve renkte olması önemlidir. Var olan doku yerine protez dişin kullanılması nedeniyle protetik diş tedavileri sıklıkla estetik diş tedavisi olarak da bilinir. Bu noktada estetik görünüm çok önemli olsa da protetik diş tedavisinde esas olan kişinin çiğneme ve konuşma becerilerinin geri kazanılmasıdır.

Estetik olması için yapılan yanlış uygulamalara bağlı olarak kişinin konuşması sırasında bazı seslerin çıkmaması ya da yanakların ısırılması gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Dolayısıyla kaybedilen diş, protez uygulamaları ile geri kazanılırken işlevsellik başta olmak üzere estetik kaygılar da giderilir. Dişlerin tamamının kaybedildiği vakalarda ise total protez uygulamaları yine protetik diş uzmanları tarafından uygulanır.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

"Implant uygulanması sırasında acı duyuluyor mu?" başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

X
× WhatsApp