Kanser tedavisi gören kişilere ağız ve diş sağlığına yönelik tedavi uygulanamamaktadır. Kişi ağız ve diş sağlığına önem vermediği takdirde dişlerinde sorunla karşılaşırsa herhangi bir diş tedavisi alamayacağı için sıkıntı yaşayabilir. Dolayısıyla kanser tedavi sürecine giren hasta ağız ve diş ile alakalı hastalıklarla karşılaşmamak için ağız ve diş sağlığına özel bir önem vermelidir. Kanser hastalarının tedavi sürecinde dikkat etmesi gereken diş sağlığı adımları şu şekilde sıralanabilir:
- Yoğun, keskin mentol içeren ve mukozayı tahriş edebilecek macunlar kullanılmamalıdır. Özellikle diş etlerinde ve ağız içinde hassasiyet, yanma gibi durumlar söz konusu olduğunda diş macununun kullanımına son verilmelidir.
- Kan değeri düşük seviyelerde olan kişilerde fırçalama esnasında kanama olabileceğinden gargaralar en uygun çözüm yolu haline geliyor. Bu durumda ağız sağlığı için alkol içermeyen ve bakterilere etki edebilen gargaralar tercih edilmelidir.
- Kemoterapi ilaçlarının kan akışını azaltıcı etkisi vardır. Dolayısıyla kemoterapi ilaçları alınmadan önce ve alındıktan 1 ila 2 saat sonrasında buz kalıpları emilerek ağız dokuları korunmalıdır.
- Ağız kuruluğu plak birikimine yol açan faktörlerden biridir. Sık sık ve yavaş su içmek, besinleri su ile birlikte tüketmek ve tükürük salgısını artırmak amacıyla şekersiz sakız çiğnemek gibi eylemler ağzın nemlendirilmesine yarar sağlamaktadır. Plak birikimi oluşumunu engellemek için ağız kuruluğunu önlemeye dikkat edilmelidir.
- Ağız içi tahrişlere karşı koruma önemli bir husustur. Ağız dokularında tahrişe sebep olan etkenlerin başında sigara ve alkol gelir. Dolayısıyla bu etkenlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra günlük hayatta tükettiğimiz ve dokuları olumsuz şekilde etkileyecek ürünler de var. Bu ürünler soğan, sarımsak; baharatlı, tuzlu, sıcak yiyecekler ve gazlı içeceklerdir. Bu ürünleri azaltmak veya tamamen kesmek tahrişleri önlemeye yardımcı olacaktır.
- Diş temizliğinde yumuşak diş fırçası tercih edilmelidir. Kişi yumuşak diş fırçasını kullanmakta güçlük çekiyorsa diş fırçası kaynar suya batırılarak daha da yumuşak hale getirilmelidir.
- Diş etleri ufak bir uyarıyla veya kendiliğinden kanıyorsa ve hiçbir koşulda fırça ya da macun kullanılamıyorsa diş temizliği gazlı bez yardımıyla yapılmalıdır.
- Protezler sadece yemek yerken kullanılmalıdır. Özellikle de yüksek doz radyoterapi ve kemoterapi tedavisi sonrası 3 hafta süreyle Protezler yemek yedikten sonra sabunla temizlenmeli ve temiz su içerisinde muhafaza edilmelidir. Ağızda yaralar varsa diş hekimi tarafından önerilen yara iyileştirici jel veya pomatlar protez içerisine konulmalıdır. Bu durum yararın çoğalmasını önlemelidir ve kişinin rahatlığını sağlamalıdır.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.