Güzel bir gülüşün ve etkileyici bir yüz ifadesinin en önemli unsurlarından bir tanesi de güzel görünen dişlerdir. Bu yüzden gülüş estetiği ya da bir diğer adıyla recontouring son dönemlerde çok sık konuşulan estetik operasyonlardan biri haline geldi.
Diş hekimleri yıllar boyunca hastaların korkarak gittikleri, sürekli erteledikleri hep kötü hatıraların canlandığı kişiler olarak algılanırken son zamanlarda estetik uygulamalarının çeşitliliğinin artması teknik ve tedavilerin çok daha konforlu ve hızlı olması sebebi ile isteyerek gidilen keyifli vakit geçirilen ve son derece estetik gülüşlere sahip olunan bir alan haline gelmiştir. Estetik diş hekimliği alanında her geçen gün yeni terimler, yeni uygulamalar ve yeni tekniklerle tanışıyoruz. Gülüş tasarımı, pembe estetik gibi kavramlar içerisinde birçok farklı dokuyu ve bölgeyi barındıran uygulamalardır.
Estetik bir gülüş yaratmaya çalışıyorken sadece dişleri hedef alırsak her zaman beklenen mükemmel sonucu elde etmemiz mümkün olmaz.
Dişlerin rengi, şekli, boyutları, dudaklarla olan ilişkisi, diş etleriyle olan ilişkisi, birbirine oranları yüzün geneline oranları gibi birçok faktörün birlikte ele alınmasıyla tam anlamıyla bir gülüş tasarımından bahsetmek mümkün olabilir.
Dişleri yeniden şekillendirme, form verme anlamında kullanılan “recontouring” terimi ve son zamanlarda çok kullanılan estetik diş hekimliği terimlerinden bir tanesidir.
Dişlerde minimum aşındırmalarla mine yüzeyinde hazırlanan küçük hazırlıklarla ideal görüntüyü yaratmayı hedefleyen uygulamalardır.
Recontouring Hangi Durumlarda Uygulanır?
Mine yüzeyindeki basit efektlerde dişlerdeki yapısal bozukluklarda, hafif çapraşıklık olgularında aynı seviyeye getirmek için dişlerin birbiri ile olan orantısızlıklarını gidermek için, renk bozukluklarında, mine çatlaklarına bağlı aşırı hassasiyet olgularında kullanılır.
Gülüş estetiği sağlama amaçlı uygulanan Recontouring işleminde en sık kullanılan tedavi şekli “Laminate Veneers” uygulamasıdır. Diş minelerinde çok ince aşındırmalar ile hazırlanan Laminate Veneers dişlerin ön yüzüne yapıştırılan ince yaprak porselenlerdir.
Cilalı ve parlak yüzeyleri sayesinde son derece estetik ve yıllarca süren temiz bir görünüm sebebi ile çok avantajlıdırlar. Laminate Veneers uygulamasına başlamadan önce diş eti seviyelerinin ve dişlerin boyutlarının da kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi gerekir.
Diş eti düzensizliğinin olduğu durumlarda gingivoplasti dediğimiz diş eşitlendirme işlemi uygulanmaktadır.
Lazerle yapılan gingivoplasti işlemi ağrısız ve kanamasız bir şekilde ideal formda diş eti seviyesi oluşturmada ve gülüş eti estetiği sağlamada son derece etkili bir işlemdir.
Dişler ideal boyutlara getirildikten sonra uygulanan Laminate Veneers işlemi ile gülüş tasarımında çok daha etkili sonuçlar elde etmek mümkündür.
Çok koyu renklere sahip dişlerde Laminate Veneers uygulamasına geçilmeden önce lazerle beyazlatma işlemi uygulanması tedaviden çok daha estetik bir sonuç almak için oldukça önemli bir noktadır.
Dişlerde herhangi kalıcı bir hasar yaratmayan diş beyazlatma işlemi, özel jeller ve lazer uygulamasıyla diş renginin kalıcı olarak ağartılması işlemidir.
Dişlerde herhangi bir aşındırma veya kazıma işlemi gibi diş minesine zarar veren bir uygulama yapılmaz.
Tüm bu uygulamalara başlamadan önce beklentilerin tam olarak anlaşılması tedavinin sonunda yaklaşık olarak nasıl bir sonuç elde edileceğinin ön görülmesi, ağız içindeki tüm dokuların ve anatomik yapıların detaylı incelenmesi karşılaşılacak kötü sürprizlerden korunmak adına çok önemlidir. Elbette ki tüm bu uygulamaların yapılabilmesi için öncelikle iyi bir ağız hijyeni, sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmak gerekmektedir.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.
"Diş hekimliğinde CAD/CAM sistemi nedir?" başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.