Diş Sağlığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular | METCO
0
0.00 
0
Diş Sağlığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ne tür diş fırçası ve diş macunu kullanmalıyım?

Yumuşak kılları olan diş fırçaları satın almaya özen gösterin. Orta ve sert olanlar dişlere ve diş etlerine zarar verebilir. Günde iki kez 2 dakika yumuşak basınç uygulayarak dişlerinizi fırçalayın.

Hem elektrikli hem de manuel diş fırçaları dişleri iyi temizler. Karışık kıl yüksekliklerine veya açılı kıllara sahip manuel fırçalar, tüm düz, eşit kıllara sahip olanlardan daha iyi temizler. Ellerinizi kullanmakta sorun yaşıyorsanız, elektrikli diş fırçalarını kullanmak sizin için daha kolay olabilir.

Diş fırçanızı 3-4 ayda bir değiştirmeniz için bir hatırlatıcı ayarlayın. Kıllar bükülmüş veya yayılmış görünüyorsa daha erken atın. Bükülmüş kıllar da temizlemez. (Ayrıca bu dişlerinizi çok sert fırçaladığınızın da bir işareti olabilir).

Çoğu diş macunu, yiyecek ve içeceklerden bakteri üremesini ve asitleri temizleyecektir.

Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA) Kabul Mührü'ne sahip diş macunlarında her zaman dişleri güçlendiren ve koruyan florür bulunur.
Florür içermeyen bir seçenek istiyorsanız, mağazalarda ADA testi ve onayı olmayan doğal içeriklerden yapılmış diş macunları ve tozları bulunur.

Soğuk veya sıcak yiyecek veya içecekler sizi rahatsız ediyorsa, hassas dişler için bir diş macunu seçin ve diş hekiminize bildirmeyi ihmal etmeyin.

Gerçekten diş ipi kullanmam gerekiyor mu?

Diş ipi ile her gün dişlerinizi dolaşmanıza gerek yok.
Diş ipi dişler arasındaki ve diş eti çizgisinin altındaki yiyecek ve plakları temizler. Aksi takdirde, plak sertleşir ve dişler ile diş etleri arasındaki boşluğu genişleten ve ceplere neden olan kamalar oluşturan tartar haline gelir. Zamanla diş etleri çekilir ve dişler gevşer.

Mumlu veya mumsuz diş ipi işi kullanılabilir.

Diş ipi veya diş arası fırçaları kullanmak başka bir kolay seçenektir.

Durulama veya gargara yardımcı olur mu?

Boşluk koruması, hassasiyet ve taze nefes için ağız gargaraları, bunları düzenli fırçalama ve diş ipi ile kullandığınızda yardımcı olabilir ancak bu günlük diş fırçalama yerine yapılmamalıdır.

Bazı insanlar diş eti sağlığı için günde iki kez durulamaya veya ağız kuruluğu için alkolsüz yıkamaya ihtiyaç duyabilmektedir.

6 yaşından küçük çocuklar, yutma ihtimallerini önlemek için gargara kullanmamalıdır.

Diş probleminin erken belirtileri nelerdir?

Aşağıdaki sorunlardan herhangi birine sahipseniz veya çocuğunuzun çiğnemede sorun yaşadığını, ağrıdan şikayet ettiğini dünüyorsanız bir diş hekimine başvurmanız önerilir.

  • Ağız yaraları
  • Çene ağrısı
  • Kırmızılık
  • Şişmiş yüz veya diş etleri
  • Diş hassasiyeti
  • Kırık dişler
  • Kuru ağız
  • Diş eti kanaması
  • Ağız kokusu veya ağızda kötü bir tat

Bu problemler ile karşılaşıldığı zaman hemen kontrole gitmek daha ciddi sorunları ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur.

Neden diş muayenelerine ihtiyacım var?

Düzenli muayeneler, daha sonra daha büyük ve daha maliyetli tedavileri önlemek için sorunları erken tespit etmeye yardımcı olur.

Bir diş hijyenisti dişlerinizdeki birikintileri temizleyerek işe başlayacaktır. Daha sonra diş hekimi, özel aletlerle yüzeylerdeki ve diş eti çizgisinin yakınındaki lekeleri inceler.

Her 6 ayda bir veya diş hekiminiz öneriyorsa daha sık muayene olmalısınız. Genellikle diş hekimini görme korkusu, ziyaret bittiğinde ve bir bakım planınız olduğunda büyük bir rahatlamaya dönüşür. Bir ebeveyn olarak pozitif olmak, çocuklarınızın korkularından herhangi birinin üstesinden gelmesine yardımcı olabilir.

Diş röntgeni güvenli ve gerekli mi?

Tıp ve diş uzmanları, X ışınlarının kullanımını inceler ve güvenlikleri için bazı sınırlar belirler. Diş hekiminiz mümkün olduğunca az röntgen almalıdır. Bazen diş hekimleri özel bir sorunu teşhis etmek için röntgen önerebilir. Teknolojideki gelişmeler, günümüzün dijital X-ışınlarının çok daha az radyasyon saldığı ve geçmişe göre daha güvenli olduğunu belirtiyor.

Diş eti hastalığınız varsa diş hekimi 6 ayda bir röntgen isteyebilir. Düzenli kontroller için, diş hekiminizin planına bağlı olarak yaklaşık 2 yılda bir yapılabilir.

Dişlerin florüre ihtiyacı var mı?

Florür dişleri güçlendirmeye yardımcı olur ve çürümeyi önler. Amerikan Pediatri Akademisi, Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA), çocukların fırçalamak için florürlü diş macunu kullanmaları ve yutmamaya özen göstermeleri konusunda hemfikirdir.

Yetişkinler de dişlerini korumak için florür kullanmalıdır.

Dolgular nasıl çalışır?

Çürükler dişlerin yüzey minesini delip geçerler ve onları dolgularla kapatmadığınız sürece muhtemelen büyürler.

Diş hekiminiz, boşluğu hazırlamak için delmeden önce ağzınızı uyuşturacaktır. Güçlü malzemelerin bir kombinasyonu veya kompozit adı verilen beyaz bir karışım, boşluğa yumuşak girer ve kurudukça sertleşir. Uyuşturucu iğnesini yaparken ve delme sırasında ağrı veya baskı hissedebilirsiniz.

Dolgular bir kez ayarlandıktan sonra uzun süre dayanabilir ancak kırılırlarsa veya yıpranırlarsa değiştirilmeleri gerekir.

Sızdırmazlık maddeleri-dolgu macunu- ne yapar?

Dolgu macunları, dişlerin dışındaki doğal küçük deliklerde ve çatlaklarda oluşabilecek boşluklara karşı koruma sağlar. Yaklaşık 6 ila 12 yaş arası çocuklar, arka dişlerinin veya azı dişlerinin çiğneme yüzeylerine boyanmış ve sertleştirilmiş dolgu macunlarından yararlanır. Dolgusu olmayan dişleri korumak için yetişkinler de dolgu macunu alabilir.

Diş hekimleri veya dişhekimi asistanları bir ofis ziyaretinde dolgu macunu koyarlar ve ağrısızdır. Yaklaşık 2-4 yıl sürerler.

Dişlerimi beyazlatmanın en iyi yolu nedir?

Birçok beyazlatma ürünü satılmaktadır ancak bu ürünlerin hiçbiri dişçi ofisinde yapılan işlemler kadar güçlü değildir.

Reçetesiz bir beyazlatıcı denemek istiyorsanız, ADA mührü olan ürünleri kullanmaya özen gösterin. Özellikle işlem görmüş dişleriniz veya koyu lekeleriniz varsa, satın almadan önce diş hekiminize danışın. Ve bunları kullanmaya devam etmeyin, yoksa dişlerinize zarar verebilirsiniz.

Dişlerimi nasıl düzeltebilirim ve gülümseyebilirim?

Kapaklar ve kuronlar, sorunlu dişleri gerçek dişe benzeyen bir malzemeyle çevreleyerek kaplar. Temel olarak dişin kökünü ve içini kullanırlar, ardından özel çimento ile tuttururlar.

Kaplamalar ve yapıştırma, doğal dişe porselen veya reçine gibi daha pürüzsüz ve beyaz malzemelerden bir tabaka yapıştırarak gülümsemenizi iyileştirir.

Hangi düzeltmenin sizin için doğru olduğu konusunda diş hekiminize danışmanız önerilir.

Tatlılar ve buz dişlerim için gerçekten kötü mü?

Evet, şeker ve soda gibi asitli içecek ve yiyecekler dişlere yapışabilir ve çürüklere yol açabilir. Sigara içmek ve tütün çiğnemek ağız kanserine ve diş eti hastalığına neden olabilir.

Dişler buzu çiğnemek ve paketleri açmak için yeterince güçlü olsa da, bu onları kırabilir ve çenenizi zorlayabilir. Stresli olduğunuzda dişlerinizi gıcırdatmak onları çatlatabilir.

Daha sağlıklı dişler ve ağız sağlığı için düzenli muayenelerinizi aksatmamanızı öneriyoruz.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp