0.00 
0
Diş Lekesi Nasıl Geçer?

Diş Lekesi Nasıl Geçer?

Zaman içerisinde dişlerin üzerinde sarı ya da kahverengi lekeler oluşur. Bu lekeler çeşitli faktörlere bağlıdır. Öncelikle leke yapan faktörleri öğrenerek yaşam tarzınızda değişiklikler yapabilir ve yeni lekelerin oluşmasını önleyebilirsiniz.

Diş Lekeleri Neden Oluşur?

  • Çay, kahve, kola gibi bazı yiyecek ve içeceklerin aşırı kullanımı dişlerinizde lekeler oluşturabilir.
  • Sigara ve tütün ürünleri, diş lekelerinin en önemli nedenlerinden biridir.
  • Ağız hijyenine yeterince özen göstermemek, dişleri plak ve lekeye neden olan maddeleri uzaklaştıracak kadar iyi fırçalamamak, diş ipi kullanmamak ağızda lekelere yol açar.
  • Bazı antibiyotikler, özellikle 8 yaştan küçük çocukların dişlerinde lekeler oluşturabilir.
  • Yaş aldıkça diş minesinin tabakası aşınabilir ve lekeler oluşabilir.
  • Darbe ve travmalar, diş minesinin renginin değişmesinde bir etkendir.

Diş lekelenmesinin dışsal veya içsel nedenleri olabilir. Dışsal lekeler, diş minesinde oluşur ve kalıcı değildir. Profesyonel leke çıkarma yöntemleriyle ya da diş beyazlatma tedavileriyle giderilebilir. Nasıl ki halınız lekelenebiliyorsa, dişleriniz de lekelenebilir ve her ikisini de bu lekelerden kurtarmak mümkündür.

İçsel lekeler ise dişin iç katmanındaki dentin adı verilen bölgeyi lekeleme eğilimindedir. İçsel nedenlerle oluşan lekelere karşı koymak daha zordur. Özellikle baş ve boyun bölgelerine odaklanan radyoaktif tedaviler ve kemoterapiler içsel nedenler arsındadır. Tetrasiklin ve doksisiklin içeren antibiyotikler de dişlerde koyu gri ve kahverengi lekeler oluşturabilir. Ağız kuruluğu ve tükürük eksikliği ağzın doğal temizlenmesini etkilediği için diş eti hastalıkları yanı sıra dişte lekelenmelerin de nedenleri arasındadır. Ayrıca genetik faktörler ve sularda var olan aşırı florüre maruz kalmak, içsel lekelenmeye yol açabilir. Bütün bu gerekçelerle oluşan lekelerden kurtulmak için öncelikle düzenli olarak diş hekiminize görünmeli ayrıca bazı noktalara dikkat etmelisiniz.

Dişlerinizdeki lekelerden kurtulmak için evde yapılacak şeylerden profesyonel olanlara kadar bazı ipuçlarını sizler için bir araya getirdik:

  1. Beyazlatıcı diş macunu kullanmak
    Beyazlatma özelliği olan diş macunları, dişlerdeki lekeleri gidermeye yardımcı olur. Haftada bir ya da iki kez normal diş macunu yerine beyazlatıcı diş macunu kullanabilirsiniz.
  2. Ev tipi diş beyazlatma kitleri
    Dişlerinizdeki hafif ya da orta dereceli lekeleri gidermek için ev tipi diş beyazlatma kitlerinden yararlanabilirsiniz. Kompakt, kullanımı pratik olan ve genellikle pille çalışan bu kitleri eczanelerden ya da diş hekimlerinin önerdiği yerlerden temin edebilirsiniz. Bu kitler, diş beyazlatma jeli ve özel diş kalıplarından oluşur.
    Diş hekiminizin gözetiminde, hekimin temin edeceği beyazlatma kitleriyle de diş lekelerinizden kurtulabilirsiniz. Bu seçenek, diş hekiminin düzenli kontrolü ve takibi ile gerçekleşir.
  3. Diş Kliniğinde Lazer Beyazlatma İşlemi
    Dişteki lekelerden kısa sürede kurtulmak isteyenler için diş kliniğinde yapılan beyazlatma iyi bir seçenektir. Bu işlem sırasında diş hekimi dişlerinize beyazlatıcı bir jel uygular. Jeldeki kimyasalları aktive etmek için de lazer ışığı kullanır. Lazer beyazlatma işlemi genellikle 1-2 saat sürer. Etkisi 3 aydan birkaç yıla kadar devam edebilir.
  4. Diş Kliniğinde Diş Temizletme İşlemi
    Tartar, dişlerde kahverengi bir görünüme neden olabilir. Diş taşı temizliği sırasında tartar dişlerden uzaklaştırılır. Temizliğin cilalama süreci, dişlerin üzerindeki küçük lekelerden kurtulmaya yardımcı olur. Diş hekimleri, yılda iki kez dişlerin hekim tarafından temizletilmesini önerir.
  5. Diş Kaplama Yöntemi
    Kaplamalar, dişlerin yüzeyindeki lekeleri maskeleyen kozmetik diş hekimliği uygulamalarıdır. Bu yöntemde dişlerin yüzeyini saracak incelikte porselen ya da kompozit materyallerle diş kaplanır. Rengi bozulan ya da hasar gören dişlere bu uygulama yapılabilir. Porselen kaplamalar, lekelere daha dayanıklıdır. Biyolojik uyumlu ve beyazlığını kendi ham maddesinden alan porselen malzemesi, dişlerde doğal ve temiz bir görünüm elde edilmesini sağlar.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X