Diş Gıcırdatma Zararlı Mıdır? | METCO
0
0.00 
0
Diş Gıcırdatma Zararlı Mıdır?

Çoğumuz muhtemelen zaman zaman dişlerini gıcırdatır ve sıkar.
Tıbbi olarak bruksizm olarak adlandırılan ara sıra diş gıcırdatma genellikle zarar vermez ancak diş gıcırdatma düzenli olarak gerçekleştiğinde dişler zarar görebilir ve diğer ağız sağlığı komplikasyonları ortaya çıkabilir.

İnsanlar Neden Dişlerini Gıcırdatıyor?

Diş gıcırdatma, stres ve kaygıdan kaynaklanabilse de, genellikle uyku sırasında ortaya çıkar ve daha çok anormal bir kapanış veya eksik veya çarpık dişlerden kaynaklanır.
Ayrıca uyku apnesi gibi bir uyku bozukluğundan da kaynaklanabilir.

Dişlerimi Gıcırdattığımı Nasıl Anlarım?

Gıcırdatma genellikle uyku sırasında meydana geldiği için çoğu insan dişlerini gıcırdattığının farkında değildir. Bununla birlikte, uyandığınızda donuk, sürekli bir baş ağrısı veya ağrıyan bir çene, bruksizmin belirgin bir belirtisidir. Çoğu zaman insanlar dişlerini gıcırdattığını, geceleri gıcırdatmayı duyan sevdiklerinden öğrenir.

Dişlerinizi gıcırdatıyor olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, diş hekiminizle konuşun. Çene hassasiyeti ve dişlerinizde aşırı aşınma gibi bruksizm belirtileri için ağzınızı ve çenenizi inceleyebilirler.

Diş Gıcırdatma Neden Zararlıdır?

Bazı durumlarda, kronik diş gıcırdatma, dişlerin kırılmasına, gevşemesine veya kaybına neden olabilir. Kronik taşlama, dişleri içine kadar aşındırabilir. Bu olaylar meydana geldiğinde köprüler, kronlar, kök kanalları, implantlar, kısmi protezler ve hatta tam protezlere ihtiyaç duyulabilir.

Şiddetli taşlama sadece dişlere zarar vermekle ve diş kaybına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda çenenizi de etkileyebilir.

Dişlerimi Gıcırdatmayı Durdurmak İçin Ne Yapabilirim?

Diş hekiminiz uyku sırasında dişlerinizi gıcırdatmaktan korumak için size bir ağız koruyucu takabilir.

Stres dişlerinizi gıcırdatmanıza neden oluyorsa, stresinizi azaltmak için doktorunuza veya diş hekiminize danışın. Stres danışmanlığına katılmak, bir egzersiz programına başlamak, bir fizyoterapiste görünmek veya kas gevşetici reçetesi almak önerilebilecek seçeneklerden bazılarıdır.

Gıcırdamaya bir uyku bozukluğu neden oluyorsa, onu tedavi etmek gıcırdatma alışkanlığını azaltabilir veya ortadan kaldırabilir.

Diş gıcırdatmayı durdurmanıza yardımcı olacak diğer ipuçları şunlardır:

  • Kola, çikolata ve kahve gibi kafein içeren yiyecek ve içeceklerden kaçının veya azaltın.
  • Alkolden kaçının. Öğütme, alkol tüketiminden sonra yoğunlaşma eğilimindedir.
  • Kurşun kalem, tükenmez kalem veya yiyecek olmayan herhangi bir şeyi çiğnemeyin. Sakız çiğnemekten kaçının çünkü bu, çene kaslarınızın diş sıkmaya daha fazla alışmasını sağlar ve dişlerinizi gıcırdatmaya daha yatkın olmanızı sağlar.
  • Dişlerinizi sıkmamak veya gıcırdatmamak için kendinizi eğitin. Gün içinde gıcırdattığınızı veya gıcırdattığınızı fark ederseniz, dilinizin ucunu dişlerinizin arasına yerleştirin. Bu uygulama, çene kaslarınızı rahatlamak için eğitir.
  • Geceleri kulak memenizin önünde yanağınıza sıcak bir bez koyarak çene kaslarınızı gevşetin.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp