Diş beyazlatma, doğal diş minesinin rengini değiştirmek için kullanılan basit bir diş tedavisidir ve gülüşünüzün güzelliğini arttırmanın ideal bir yoludur. Diş beyazlatma işlemi kalıcı değildir. Birkaç yılda bir veya sigara, kahve, çay, şarap tüketiminize göre daha sık yapılması gerekebilir.
Diş beyazlatma lazer işlemi hızlı ve güvenlidir. Kullanılan lazerin türüne bağlı olarak, tek seferde dişi beyazlatmak yeterli olabilir.
Diş Beyazlatma Lazer İşleminin Temel Adımları:
Lazerle diş beyazlatmaya karar verirseniz, diş hekiminiz birkaç temel adımla yerleşik bir prosedürü izleyecektir:
Tarama: 18 yaş altı bireylere ve hamilelere diş beyazlatma lazer işlemi uygulanması önerilmez. İlk tarama sırasında, diş hekimi diş etlerinizin önemli miktarda diş kökünü açığa çıkarmak için çekilip çekilmediğini kontrol edecektir. Bu durumda dişlerin kökleri beyazlamaya dirençli olduğu için dişleriniz düzensiz bir şekilde beyazlayabilir. Diş hekimi beyazlatma lazer işlemine alternatifler sunabilir.
Ön Tedavi: Diş hekiminizin dişlerinizi temizlemesidir. Ayrıca tüm boşlukların tedavi edilmesini ve doldurulmasını da sağlayacaktır, aksi takdirde beyazlatma solüsyonu boşluktan dişinizin içine girebilir.
İlaç tedavisi: Dişlerinizde hassasiyetiniz varsa ön tedavi işlemi geçici hassasiyete neden olabilir. Bu nedenle diş hekiminiz, ilk beyazlatma seansından önce steroidal olmayan bir anti-enflamatuar ilaç reçete edebilir.
Beyazlatma: Diş hekimi diş etlerinizi beyazlatma solüsyonundan korumak için diş etlerinize bir bariyer uygulayacaktır. Bu bariyer, genellikle koruyucu kauçuk benzeri bir katmana sertleşen bir jel olarak uygulanır. Diş etleriniz tamamen korunduğunda, diş hekimi dişlerinizin önüne beyazlatıcı bir jel uygulamak için bir şırınga kullanacaktır. Diş hekimi, jelin etkisini arttırabilmek için lazer kullanacaktır, bu da lekeleri kaldırırken biraz köpürmesine neden olabilir.
Tüm dişler lazerle beyazlatıldığında, jel birkaç dakika daha kalacak ve ardından beyazlatıcı jeli küçük bir vakum aleti kullanarak silecektir. Daha sonra yeni bir jel katmanı uygulayacak ve işlemi üç defaya kadar tekrarlayacaktır.
Diş hekimi ağzınızı dikkatlice çalkaladığında ve ardından koruyucu tabakayı diş etlerinizden nazikçe çıkardığında, seansın sonuna geldiğinizi anlayacaksınız.
Takip: Diş beyazlatma işlemi kalıcı değildir. Dişler özellikle sigara, kahve, çay gibi içecekler veya bazı yiyeceklerle tekrar lekelenebilir. Beyazlatma seanslarınızı planlamanız gerekebilir; beyazlatma işleminin etkinliği altı aydan birkaç yıla kadar sürebilir.
Diş beyazlatma lazer işleminden özellikle ilk birkaç gün sonra dişlerinizin hassasiyetinin arttığını fark edebilirsiniz. Bu hastadan hastaya değişiklik gösterir; Bazılarında duyarlılık olmadığı, bazılarında ise duyarlılık geliştiği bilinmektedir. Diş hekiminiz hassasiyeti önlemek veya azaltmak için ilaç yazabilir bu durumda hassasiyet birkaç gün içerisinde kaybolacaktır. Diş etlerinizin beyaz veya ağrılı olduğunu fark ederseniz, diş hekiminize başvurmalısınız, ancak bu hassasiyetten daha az karşılaşılan bir durumdur.
Diş Beyazlatma Lazer İşleminin Avantajları
Güvenli diş beyazlatma işleminin yanı sıra, sağlıklı bir yaşam tarzı sunar. Sonuçlar anında bu işlemi en hızlı tedavi seçeneği haline getiriyor. Bu prosedür, tedavi yapılırken veya tamamlandıktan sonra kanamaya ve hatta ağrıya neden olmayan non-invaziv bir prosedürdür. Ağrı hissedilmediğinden kaynaklı bu işlem için kimsenin anestezi almasına gerek yoktur. Diş beyazlatma lazer işlemi dişlere zarar vermez ve hassas dişlere sahip olan kişiler için güvenli ve uygulanabilir bir seçenektir.
Diş Beyazlatma Lazer İşleminin Dezavantajları
Yapılabilecek her işlemin avantajları ve dezavantajları vardır ve lazer diş beyazlatma işlemi de bu kuralın bir istisnası değildir. Bununla birlikte, dezavantajların çoğu sadece kısa vadelidir.
- Jelden kaynaklanan ağrıyan diş etleri; genellikle bu durum işlemden sonra sadece kısa bir zaman sürer.
- Lazer diş beyazlatma kullanıcıların % 78'i için tamamen etkili olmasına rağmen, bunun bile işe yaramadığı ve insanların kron veya kaplama yaptırmak zorunda kaldığı durumlar olmuştur.
- Maliyet de bir dezavantaj olabilir. Bu işlem çok maliyetli bir prosedür olmasa da, en ucuz seçenek de değildir.
- İşlemden sonra insanların diş hassasiyeti bildirdiği vakalar olmuştur. Bu genellikle birkaç gün sürer ve sadece işlem için geldiklerinde hassas dişleri olan kişilerde görülmüştür.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.
“Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.