Elektrikli Mikromotor -Havalı Mikromotor -Endododontik Mikromotor
0
0.00 
0
Elektrikli Mikromotor -Havalı Mikromotor -Endododontik Mikromotor

Elektrikli Mikromotor ile Havalı Mikromotor Arasındaki Farklar ve Endodontik Miktomotorlar

Mikromotor, dişleri parlatmak, kesmek ve delmek için kullanılan en önemli dental cihazlardan biridir. Diş tedavilerinin ve endodonti uygulamalarının vazgeçilmezi olan mikromotorlar genel olarak elektrikli ve havalı olmak üzere ikiye ayrılır; bunlarla beraber kanal tedavisi için özel olarak tasarlanmış endodontik mikromotorlar yazımızda belirtilen özellikleri ile dikkat çeker.

Hava tahrikli mikromotorlar

Frez hızı ortalama 400K-420K rpm arasında değişir, kesme güçleri ise 14-18 watt arasındadır.

Ancak havalı mikromotor kullanılırken çok fazla baskı uygulanırsa frez yavaşlayabilir ve hatta durabilir.  Bu durumda preperasyonu tamamlamak için ilave işlemler yapmanız gerekecektir.

Havalı türbinler daha az frez eş-merkezliliğine izin verir.

Uygulama sırasında titreşime duyarlıdır.

Gürültülüdür, hoş olmayan tiz sesler çıkartırlar.

Hafiftir ancak kullanım süresi arttıkça el ve bilek yorgunluğu yaratır.

Elektrikli mikromotorlar

Frez hızı 84-200.000 rpm arasında değişmektedir, 60 watt kesme gücüne kadar çıkabilirler.

Baskı artsa bile frez yavaşlamaz, durmaz ve sabit tork değeri korunur.

Daha fazla hız aralığı, endodonti veya implant gibi prosedürlerin belirli parçaları için tasarlanmış eklentilerini kullanma fırsatı yaratır.

Elektrikli motorlarda frez eş-merkezliği daha fazladır, frez merkezde daha stabildir.

Daha temiz ve daha hassas kesim sağlarlar.

Elektrikli mikromotor daha yumuşak ve daha sessiz çalışma imkanı sunar.

Genel gürültü oldukça azdır ama cihaz tamamen sessiz çalışmaz.

Elektrikli mikromotor, hava tahrikli mikro motorlardan daha ağırdır.

Elektrikli mikromotorların hava tahrikli cihazlara kıyasla avantajları

Preperasyonun ardından ilave çalışma yapmak gerekmez. Daha fazla tork = Daha fazla kesme gücü.

Pulpa hasarı oluşturma riski daha azdır. Daha hızlı kesim = Hazırlık aşamasında daha az ısı birikimi.

Kesim anında daha fazla kontrol sağladığından daha hassas marjlarla çalışma imkanı tanır.

Daha temiz, daha yumuşak kenar boşlukları için idealdir, daha pürüzsüz çalışma şansı sunar.

Elektrikli mikromotor hasta için daha az gürültü, diş hekimi için daha az el yorgunluğu demektir.  Daha az titreşim = daha sessiz çalışma.

Elektrikli mikromotorlar diş hekimlerine daha hassas uygulama yapma, daha fazla bağlantı seçenekleri edinme ve daha yüksek hız aralıkları ile çalışma imkanı tanır.

Elektrikli mikromotorların dezavantajları

Hava tahrikli mikromotorlardan daha pahalıdır.

Elektrikli mikromotorları kullanmaya alışmak hava tahrikli mikromotorlara kıyasla daha uzun zaman alır. Daha büyük tork ve daha fazla kesme gücüne adaptasyon kolay değildir.

Uygulama için doğru açıyı seçmek daha zordur.

Endodontik Mikromotorlar

Kısaca endomotor olarak da adlandırılan ve özellikle kanal tedavisinde kullanılan endodontik mikromotorlar bu iş için özel olarak tasarlanmış cihazlardır. Endomotorlar genellikle unitten bağımsız olup pil veya şarjlı batarya ile çalışırlar. Kontrol ünitesi ile motor aksamı arasında kablo bulunup bulunmamasına göre kablolu veya kablosuz olarak iki ana gruba ayrılırlar.]

Hem apeks bulucu hem de endodontik mikromotor olan çift fonksiyonlu cihazlar da vardır; ilk olarak Morita’nın geliştirdiği TriAuto ZX modelinin ardından bu tür cihazlar daha da çeşitlenerek klinik pratiğinde yerlerini almıştır.

Endodontik mikromotorların en önemli avantajı tork ve devir kontrollü olmalardır. Kanal tedavisinde hassas kök kanalını zedelememek için çok düşük tork değeri olan motor kullanmak gereklidir. Ayrıca devir de kontrollü olmalı ve yüksek değerlere çıkmamalıdır. Bu yüzden endo motorlar genellikle 0.2- 5 Ncm tork aralığında ve 50-1000 rpm devir aralığında çalışacak şekilde üretilirler. Standart bir kanal tedavisinde genellikle 300 – 600 civarı devirler kullanılır, hassas çalışmak gereken durumlarda 100 devirlere kadar inilebilir.

Endodontik motorlarda tork kontrolü devirden bile daha önemli bir husustur, eğe kanalda sıkıştığı zaman motor zorlanmamalı, durmalı veya geri dönmelidir. Aksi durumda ya kanal gereksiz yere çok genişletilir ya da kanal eğesi kökün içinde kırılır, her ikisi de istenmeyen bir durumdur. Güvenli ve kanalın şeklini koruyan bir çalışma yapmak için endodontik mikromotorun torku kullanılan kanal eğesinin yapısına ve kanalın durumuna uygun bir seviyede ayarlanır.

Bazı unitlerde endodonti tedavisi için unitin normal mikromotoruna takılan endodontik anguldruva kullanılmaktadır. Bu tür anguldruvalar genellikle hız düşürücü dişli oranına sahiptirler, örneğin 16:1 hız düşürücülü bir anguldruva kullanıldığında mikromotorun devri 3.200 rpm iken eğeye yansıyan devir sadece 200 rpm’ dir. Bu tür anguldruvaların kullanımı kanal tedavisi için pratik bir çözüm olarak görülebilir ancak devri düşürseler bile tork kontrolü olmadığı için pek güvenli değildirler. Unit motorlarının torku endodonti için gerekenden 5-6 kat fazladır, bu durum da tedaviyi son derece kontrolsüz hale getirmektedir.

Özetle; kanal tedavisi için en doğru çözüm tork kontrollü endodontik mikromotor kullanmaktır. Eğer apeks bulucusu da üzerindeyse otomatik çalışma-durma, apekse gelirken yavaşlama-geri dönme, apeks bölgesinde torku azaltma gibi fonksiyonlar da ilave olacağından kanal tedavisi hem kolay, hem hızlı, hem de güvenli hale gelmektedir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, kanal tedavisi cihaz ve malzemeleri için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Morita markalı ürünlerimiz her türlü endodonti ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp