Dezenfeksiyon İşlemi Olmadan Sterilizasyon Olmaz! | METCO Dental
0
0.00 
0
Dezenfeksiyon İşlemi Olmadan Sterilizasyon Olmaz!

Temizlik Olmadan Sterilizasyon Olmaz!

Dişe hekimliğinde çapraz enfeksiyonun önlenmesi için dezenfeksiyon işlemi ve sterilizasyonun önemi inkar edilemez. Fakat şu gerçeği de göz önünde bulundurmakta fayda vardır:

“sadece temiz gereçler sterilize edilebilirler.”

Biraz daha açacak olursak; sterilizasyon sürecinin tam olarak yürütülebilmesi için aletlerin üzerinde hiçbir şekilde atık, tortu, kir, leke veya birikinti gibi unsurların olmaması gerekir. Çünkü bu tür artıkların içinde barınan mikro organizmalar bir tür koruyucu kalkan altındadırlar ve otoklavın buharı onlara ulaşamaz. Bu yüzden tortular arasındaki minik hava boşlkularında korunan mikroplar otoklav ortamında bile ölmezler, bu da sterilizasyonun gerçekleşmemesi anlamına gelir. Etkin bir sterilizasyon için öncelikle gereçlerin her türlü kir ve atıktan arındırılması yani temizlenmesi gereklidir. Bu temizlik işlemi ile birlikte termal dezenfeksiyon işlemi de yapılırsa gereçler güvenli bir şekilde paketlenerek otoklava atılmaya hazır hale gelirler. Günümüzde artık hem yıkama hem de dezenfeksiyon işlemlerini birlikte yapabilen cihazların kullanımı yaygınlaşmaktadır.

Termal Dezenfektör Kullanımı İş Yükünü Ciddi Oranda Azaltıyor

Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon
Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon

Dezenfeksiyon, patojen mikro organizmaların yok edilmesidir. Dezenfeksiyon işlemi, gereçleri dezenfeksiyon sıvılarında bekleterek manuel olarak yapılabileceği gibi gelişmiş termal dezenfeksiyon cihazları ile de gerçekleştirilebilir. Termal dezenfeksiyon cihazı kullanımının manuel işleme göre çok fazla avantajı vardır. Termal yıkama ve dezenfeksiyon cihazları 90 derece ısıda yıkama yaparlar, hiçbir insan eli eldiven bile taksa bu kadar yüksek sıcaklığa dayanamaz. Yüksek sıcaklığın yanı sıra özel dezenfektan ajanlarının basınçlı püskürtülmesi ile hem kimyasal hem de mekanik olarak da işlem yapılmaktadır.  Bu sayede enstrumanlar temizlenmekte, aynı zamanda dezenfekte edilerek paketlenmeye ve sterilizasyona hazır hale getirilmektedir.

Sterilizasyon ve dezenfeksiyon ürünlerinde uzman bir firma olan Melag tarafından üretilen Melatherm 10 termal yıkama ve dezenfeksiyon cihazı bu işlem için ideal olarak geliştirilmiştir.  Otomamik dozlama fonksiyonu sayesinde gerekli miktarda temizlik ajanı pompalar vasıtası ile çekilir ve program esnasında püskürtülür. Böylece el değmeden son derece tasarruflu bir şekilde ve en ideal dozu vererek dezenfeksiyon gerçekleştirilir.

Dezenfeksiyon İşlemi Ve Sonrası

Dezenfeksiyon işlemi sonrası gereçlerin kuru çıkması, dezenfeksiyonun korunması için çok önemlidir. Melatherm 10  cihazındaki 100 dereceye varan yüksek sıcaklık altında aktif kurutma özelliği sayesinde cihazdan çıkan gereçler kurudur ve yeniden kontamine olmazlar.

Entegre Hepa filtresi ile hijyen standardı daha da yükseltilmiş olan Melatherm 10 cihazı ile yapılan işlem sonrası profilaksi aletleri gibi cerrahi işlem gerektirmeyen pek çok gereç (örneğin ayna, sond, siman spatülü vb) ilave bir sterilizasyon yapmadan doğrudan kullanıma alınabilir. Bu durum otoklavın yükünü azaltacağı gibi aynı zamanda kliniğin iş akışına sürat da kazandırmaktadır.

Sonuç olarak kapasitesi ve sürati itibariyle 30 hastada kullanılan 100-150 adet arası enstrümanı bir defada dezenfekte edebilen Melatherm 10 bu işlemi 36-53 dakika sürelerde tamamlayarak hem kliniklerin iş akışını hızlandırmakta hem de hijyen standardını yükseltmektedir.

Sterilizasyon kategorimize geri dönebilir ya da Dental Tomografik Görüntü İle Tanı Ve İmplant Planlaması hakkında bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp